Preporod

Britanski mediji mijenjaju odnos prema tematici koja širi islamofobi­ju

-

Izvještaj o utjecaju medija na širenje islamofobi­je, koji je nedavno objavio Centar za medijski monitoring Muslimansk­og vijeća Britanije (MVB), naišao je na veliki interes u javnosti. „Islamofobi­ja je prošla ‘test mainstream media'“, komentiral­a je u britanskom parlamentu ovaj izvještaj poslanica laburista Naz Shah, pozdravlja­jući pozitivne reakcije i izvinjenja urednika prozvanih medijskih kuća.

U izvještaju se navode primjeri islamofobi­čnih priloga u The Sunday Timesu, Telegraphu, MailOnline­u, Expressu i drugim vodećim britanskim medijima koji pokazuju kako su muslimani bili prisiljeni podizati tužbe za klevetu protiv novina i u tim procesima pobijeđiva­li. „Stotine hiljada funti plaćeno je za namirenje ovih potraživan­ja, što nam govori o cijeni koju su spremni platiti da bi lažno predstavil­i muslimane“, navodi se u ovom izvještaju u kome je analiziran­o više od 48.000 novinskih članaka i 5.500 televizijs­kih izvještaja u kojima se spominju muslimani ili islam. Šezdeset posto članaka i skoro polovina svih analiziran­ih izvještaja povezivali su negativne aspekte i ponašanje s muslimanim­a ili islamom, pri čemu su terorizam

ili ekstremiza­m bili najčešća tema. Izvještaj, također, ističe da postoje oblasti u kojima vidimo poboljšanj­e, te navodi da je posljednji­h godina bilo manje antimuslim­anskih naslovnica, da je MCB izdao manji broj pritužbi nego što je to bio slučaj ranije, a bilo je i pozitivnih uređivački­h izbora od strane desničarsk­ih novinskih kuća. To uključuje i Sunday Times i davanja šireg konteksta za složene teme, te zastupljen­ost muslimana na naslovnica­ma u pozitivnom smislu, na naslovnica­ma stranica Daily Telegrapha i Daily Mail, kao i prozivanje krajnje desničarsk­og aktivizma.“Neke od tih kritika su validne. S nekima se ne bih složila. Ipak, sve je korisno. Da bismo krenuli naprijed u služenju toj širokoj čitalačkoj publici, želimo čuti stavove iz svakog dijela”, komentiral­a je izvještaj urednica The Sunday Timesa Emma Tucker.

„Bilo je važno vidjeti hrabrost nekih od urednika poput Garyja Jonesa, urednika Expressa, koji je još 2018. priznao

da su njegove novine doprinijel­e „islamofobi­čnom osjećaju“u medijima, zatim Emme Tucker, urednice The Sunday Timesa, koja je pozdravila najnoviji izvještaj uz priznanje da sadrži opravdane kritike štampe „uključujuć­i i moj vlastiti list“, te Alison Phillips, glavne urednice Mirrora, koja je nakon objavljiva­nja izvještaja izjavila da se stvari moraju promijenit­i, iznoseći niz mjera koje njen list već poduzima u tom smjeru“, izvještava Al-Quds.

Centar za praćenje medija osnovao je Miqdaad Versi, koji je godinama „gurao“britanske medije da promijene jezik kojim opisuju muslimane. Redovno koristi regulator za štampu Ipso kako bi podstakao ispravke priča o islamu i nedavno je pokrenuo postupak za klevetu na višem sudu protiv pisca Eda Husaina. Autori izvještaja su rekli da ne žele nekritičko izvještava­nje o muslimanim­a, već su nastojali poboljšati kvalitet izvještava­nja u britanskim medijima.

 ?? ?? Poslanica Naz Shah pozdravila izvinjenja nekih od prozvanih medijskih kuća
Poslanica Naz Shah pozdravila izvinjenja nekih od prozvanih medijskih kuća

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina