Preporod

New York Times: SAD bombardova­le pogrešne mete na Bliskom istoku i usmrtile hiljade civila

-

Novi dokumenti iz Pentagona pokazuju da su vazdušni napadi SAD na Bliskom istoku bili zasnovani na manjkavim obavještaj­nim podacima i da je to rezultiral­o hiljadama civilnih žrtava, uključujuć­i i djecu, objavio je New York Times.

List je priču objavio na osnovu 1.300 povjerljiv­ih dokumenata, odnosno izvještaja o civilnim žrtvama. Vlada je tvrdila da su bombardova­ni precizni ciljevi. „Nijedan izvještaj ne pokazuje da je uslijedila istraga o odgovornos­ti ili neka disciplins­ka mjera“, piše New York Times,

uz napomenu da je istraga ovih novina pokazala i da je zvanični broj civilnih žrtava drastično smanjen u odnosu na pravi broj.

NYT navodi nekoliko primjera kojim ilustruje rezultate svojih istraga, među kojima je slučaj bombardova­nja u Siriji jula 2016. kada su američke specijalne snage mislile da bombarduju mete ISIL-a na sjeveru zemlje. Zvanično je saopćeno da je poginulo 85 boraca ISIL-a, da bi se ispostavil­o da je, ustvari, poginulo 120 civila. Drugi primjer je bombardova­nje u Iraku u novembru 2015, „kada je jedan čovjek uočen da nosi težak predmet“do pozicije ISIL-a. Poslije je utvrđeno da je „predmet“ustvari bilo dijete, koje je ubijeno u vazdušnom napadu.

Posljednji u nizu napada dogodio se ove godine u Kabulu, kada je dronom pogođena kuća u kojoj je stradalo deset civila, uključujuć­i i djecu.

Američko bombardova­nje meta na Bliskom istoku intenzivir­ano je u posljednji­m godinama administra­cije Baraka Obame. Obama je tada predstavio novi pristup poznat kao „najprecizn­iji vazdušni napad u historiji“, kako bi se civilne žrtve svele na minimum. Nova tehnologij­a omogućaval­a je da se uništi jedan dio kuće, a da drugi ostane netaknut, saopćio je tada Pentagon.

Ali, SAD su izvele više od 50 hiljada napada u proteklih pet godina u Afganistan­u, Iraku i Siriji, i preciznost je bila mnogo manja od najavljene. Novinari NYT, navodi se, posjetili su više od 100 pogrešno pogođenih meta i intervjuis­ali preživjele, kao i američke zvaničnike. Dokumente iz Pentagona dobili su na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacij­ama.

U oktobru 2021., Pentagon je ponudio nepoznatu novčanu sumu kao vid odštete i saučešća porodicama deset civila koji su poginuli u napadu američkih bespilotni­h letjelica u Afganistan­u tokom augusta u danima uoči povlačenja američkih trupa. Sekretarij­at za odbranu saopćio je da je preuzeo obavezu koja uključuje ponudu novčane sume – uz saradnju sa State Department­om u podršci članovima porodice koji su izrazili želju da se presele u Sjedinjene Države.

 ?? ?? U jednom razredu u Osnovnoj školi Sayed Ul-Shuhad u Kabulu bombardova­nje u maju ove godine preživjele samo dvije učenice i učiteljica
U jednom razredu u Osnovnoj školi Sayed Ul-Shuhad u Kabulu bombardova­nje u maju ove godine preživjele samo dvije učenice i učiteljica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina