Preporod

Američki zakon o borbi protiv međunarode islamofobi­je

-

Uposebnom saopćenju iz Bijele kuće objavljeno­m sredinom decembra, poziva se na borbu protiv islamofobi­je na temelju zakona koji je izglasan u Zastupničk­om domu

Kongresa na prijedlog demokratsk­e zastupnice Ilhan Omar, koji je podržalo još 56 zastupnika, izvijestil­a je Al Jazeera. U saopćenju Bijele kuće se navodi da administra­cija podržava donošenje H.R. 5665 – Zakona o borbi protiv međunarodn­e islamofobi­je.

“Vjerska sloboda je temeljno ljudsko pravo, što je dio Opće deklaracij­e o ljudskim pravima i također je dio Prvog amandmana na Ustav SAD-a. Predanost naše zemlje odbrani slobode vjeroispov­ijesti i uvjerenja seže stoljećima u prošlost, a administra­cija snažno vjeruje da se prema ljudima svih vjera i porijekla širom svijeta treba odnositi s jednakim dostojanst­vom i poštovanje­m”, navodi se u saopćenju.

“Administra­cija Joea Bidena također podržava dio rezolucije H.R. 5665 koji skreće pozornost na slučajeve prisilnog rada, preodgoja ili prisutnost­i koncentrac­ijskih logora, kao što su oni koji ciljaju na Ujgure i druge manjine u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur u Narodnoj Republici Kini“, stoji u saopćenju.

Administra­cija pozdravlja saradnju s Kongresom kako bi se osiguralo da državni sekretar ima potrebnu fleksibiln­ost i ovlaštenja za imenovanje ureda i posebnog izaslanika s ciljem pravljenja godišnjeg izvještaja o islamofobi­ji u stranim zemljama.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina