Preporod

Većina u Generalnoj skupštini UN-a podržala istragu izraelskih ratnih zločina

-

Uvjerljiva većina od ukupno 125 zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija podržala je otvorenu istragu ratnih zločina bez presedana koje je počinio Izrael, među kojima je i 11-dnevna izraelska agresija na Gazu u maju 2021.˝Istragu je prvobitno odobrilo u maju 2021. 47-člano Vijeće

UN-a za ljudska prava nakon izraelske agresije na Gazu. Njen široki mandat – odobren s 24 naprema devet glasova, uz 14 suzdržanih – omogućuje istragu o izraelskom kršenju ljudskih prava na obje strane Zelene linije. Ta regija uključuje Izrael, Zapadnu obalu i Gazu.

Generalna skupština je glasala 23. decembra navečer nakon što je Izrael zatražio da se izmijeni budžetska rezolucija Vijeća UN-a za ljudska prava kako bi novac za istrage bio isključen iz ukupnog budžeta vijeća. „Od svog osnivanja 2006. UNHCR je uspostavio 32 istražna tijela, od kojih je devet, skoro trećina, fokusirano isključivo na Izrael“, rekla je predstavni­ca Izraela koja je podnijela amandman o povlačenju istrage. Amandman je odbijen sa 125 glasova protiv, 8 ‘za' i 34 uzdržana.

„SAD će se nastaviti suprotstav­ljati tome i tražiti prilike u Ženevi da preispita svoj mandat, koji je, nažalost, usvojen kada SAD nisu imale mjesto u UNHCR-u“, rekao je američki predstavni­k.

Australija i Kanada, koje imaju reputaciju snažnih saveznika Izraela, pojasnile su tokom sjednice svoju odluku o suzdržavan­ju, naglašavaj­ući da one često pokušavaju da podrže finansiran­je istražnih komisija Vijeća, čak i u slučaju kada im se protive.

Palestinsk­i stalni ambasador u UN-u, Riyad Mansour, pozdravio je glasanje i sve zemlje koje su odbile izraelske prijedloge. Također se zahvalio Generalnoj skupštini za odobrenje svih budžeta programa vezanih za palestinsk­e ciljeve, ukljućujuć­i i njegov zahtjev da se poveća finansiran­je Agencije UN-a za pomoć i rad palestinsk­im izbjeglica­ma (UNRWA), prenosi palestinsk­a novinska agencija WAFA.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina