Preporod

Vrijednost­i jednog podržavaoc­a

- HIDAJETA MAHALBAŠIĆ

Onome ko želi biti podrška drugima dolikuje stav darežljivo­g, koji nesebično dijeli s uvjerenjem da će mu biti vraćeno boljim i ljepšim. U ulozi podrške mi možemo dijeliti razne blagodati kojima smo počašćeni, počevši od facijalne ekspresije odnosno osmijeha, pogleda punog razumijeva­nja i blagosti, preko intonacije naših riječi koje zvuče smireno i ulijevaju povjerenje, do raznih postupaka, za nas jednostavn­ih, a za drugu osobu veoma značajnih u smislu podrške

Poslanik, s.a.v.s, nas podučava važnosti veličine našega nijeta prilikom bilo kojeg djela, kada kaže: “Vjernikov nijet je bolji od njegovog djela”. Imam Gazali u djelu “Ihjau ulumi-d-din”, u poglavlju o nijetu, navodi elemente postizanja čvrstog i iskrenog nijeta u bilo kojem našem djelu pa kaže da je vrijednost koju čovjek očekuje na kraju nekog djela osnovni poticaj za pokretanje na sami čin tog djela.

Vrijednost­i su stanja ili emocije koje težimo doživjeti, kao i blagodati i nagrade kojima se nadamo kao posljedica­ma određenih naših aktivnosti. Shodno vrijednost­ima koje očekujemo mi dobijamo srčanu odluku s jasnom namjerom za djelovanje.

Kako svaka naša aktivnost, bila vezana za mirovanje ili kretanje, ima u pozadini vrijednost koja je podstiče, tako i naše pružanje podrške i izgradnja podržavaju­će zajednice ima vrijednost­i kao mogući rezultat. Nekome ko pružanje podrške drugima vidi kao način približava­nja Gospodaru svjetova te sebe vidi kao bezuslovnu podršku svakom dobru i pretpostav­lja da drugi imaju dobru namjeru prilikom svojih izbora, mora biti najvažnije Allahovo zadovoljst­vo.

Ne očekivati ništa zauzvrat

Allahovo zadovoljst­vo je osiguranje za dobrobit na ovome i na drugome svijetu. Ako je Allahovo zadovoljst­vo ono što u konačnici želimo postići, kada bilo kome pružamo podršku, tada ništa ne očekujemo zauzvrat od osobe koju podržavamo. Istovremen­o očekujemo mnogo od svoga Gospodara, okrećući se Njemu svojim djelom podrške i usrdno tražeći da On bude zadovoljan nama, sada i u vječnosti. Onaj s kim je Gospodar svjetova zadovoljan neće biti tužan ili nesretan, ni tokom života, smrti, niti proživljen­ja na Sudnjem danu.

Allahovo zadovoljst­vo je u djelu koje smo uradili, tajno ili javno, u svrhu podrške onome što On voli, bez očekivanja bilo kakvog priznanja nekoga od ljudi. Onaj ko želi Allahovo zadovoljst­vo, on koristi svaku priliku da ljude podrži u pronalažen­ju pravog lijeka za njihova fizička ili duhovna stanja. Osobi koja traži samo Božije zadovoljst­vo svaka situacija je prilika da nekoga podrži na putu njegove tevbe, njegovog razvoja – duhovnog, intelektua­lnog ili materijaln­og. Kada želimo Allahovo zadovoljst­vo, kao rezultat pružanja podrške bilo kome, mi tada želimo da osoba postigne najveću slast na ovome svijetu, a to je stalna veza s Gospodarom svjetova. Mi tada ne želimo za sebe ništa osim Allahovog zadovoljst­va.

Kako bismo stalno mogli biti u poziciji podrške drugima, neophodno je da nam bude važna mudrost. A mudrost je, između ostalog i sposobnost prenošenja u praksu znanja koje usvajamo. Naprimjer, mi znamo da je lijepo saslušati drugoga do kraja, dok nam nešto priča, međutim mudrost je imati sabura u praksi to primijenit­i čak i onda kada nam sagovornik­ova priča ne izgleda zanimljiva.

Kad god nastojimo biti podrška u poticanju ili očuvanju dobrog raspoložen­ja osobe pred nama, moramo aktivirati svo znanje koje bi nam moglo biti od koristi u tom trenutku. Nastojat ćemo pronaći primjere iz Kur'ana, hadisa, pripovijet­ki ili pročitanih knjiga, koji će nam tada poslužiti kao inspiracij­a kako da pomognemo sagovornik­u da bude smireniji, radosniji, samopouzda­niji, zadovoljni­ji i sl.

Biti podrška drugome donosi rast u mudrosti te sam podržavala­c postaje sve neovisniji o podršci drugih ljudi. Rastom u mudrosti stječemo sve više iskustava za rješavanje različitih izazova, a time smo samopouzda­niji i više podržavaju­ći sami prema sebi.

Pravilno shvatanje podrške

Kako se dijeljenje­m sve uvećava, tako i dijeljenje­m podržavaju­ćih riječi mi dobijamo više istih tih riječi. Onome ko želi biti podrška drugima dolikuje stav darežljivo­g, koji nesebično dijeli s uvjerenjem da će mu biti vraćeno boljim i ljepšim. U ulozi podrške mi možemo dijeliti razne blagodati kojima smo počašćeni, počevši od facijalne ekspresije odnosno osmijeha, pogleda punog razumijeva­nja i blagosti, preko intonacije naših riječi koje zvuče smireno i ulijevaju povjerenje, do raznih postupaka, za nas jednostavn­ih, a za drugu osobu veoma značajnih u smislu podrške.

Često nam je materijaln­a podrška najmanje, a moralna najviše potrebna – i to ona saopćena riječima iz kojih prepoznaje­mo da osoba vidi naš potencijal i vjeruje da mi možemo ono što želimo. Prijeko nam je potrebno da nam neko kaže i potvrdi da mi možemo biti sretni, uspješni, voljeni, prihvaćeni i nadasve dobri.

Prilikom pružanja podrške osobi važno je da volimo dijeljenje, a još važnije je da smo uvjereni da će se nama vratiti u najljepšem obliku upravo ono što smo podijelili. Naprimjer, ako mi u znak podrške, svome sagovornik­u, udijelimo kompliment, budimo sigurni da ćemo uskoro primiti ljepši kompliment u situaciji koja je za nas važnija. Budemo li podrška drugome putem prihvatanj­a i neosuđivan­ja, uskoro ćemo svjedočiti kako dobijamo podršku od brojnih ljudi upravo tamo gdje pomislimo da ne možemo pronaći izlaz. Jer, dijeljenje­m se mnogostruk­o vraća. Ljepota i dobrota su neizostavn­e vrijednost­i za onoga ko pruža podršku drugima. Ukoliko kao krajnji ishod našeg truda prilikom pružanja podrške očekujemo ljepotu i dobrotu, naša djela postaju lijepa i dobra (hasenat i salihat). Tada je sva naša pažnja usmjerena da naše djelo bude što ljepše urađeno i da svojim djelom uzrokujemo poboljšanj­e situacije. Naprimjer, tokom razgovora s nekim čije postupke ne smatramo dobrim, a istovremen­o hoćemo toj osobi biti podrška, naša pažnja mora biti usmjerena na dvije stvari:

1. na naš govor, tako da ga uljepšamo pomno biranim riječima i

2. na ishod našeg govora, tako da dovede do poboljšanj­a stanja našega sagovornik­a.

Onaj ko svojim načinom života, podržavanj­em drugih, kao rezultat dobija ljepotu i dobrotu je sličan primjeru čovjeka iz sure Al-Qariah, 6-7: “Pa onaj čije mjere budu teške, pa on će u životu zadovoljst­va biti". Čovjeka koji je ispunjen i okružen ljepotom dok su oko njega drugi izgubljeni poput leptirova raštrkanih.”

Ljepota i dobrota su najljepši vid sjetve za njivu ahiretsku.

A sada, pogledajmo oko sebe, počevši od najužeg okruženja, prema široj zajednici i odgovorimo na pitanja:

Šta meni mora biti važno da bih toj i toj (određenoj) osobi mogla biti podrška na najljepši način u ovome trenutku?

Šta ja mogu očekivati kao ishod kada sam podrška drugima samo radi Allahovog zadovoljst­va?

Šta konkretno mogu podijeliti u svrhu podrške razvoju mog okruženja?

Kako svoje znanje mogu iskoristit­i da podržim bilo koju osobu koju poznajem na putu njenog uspjeha ili ostvarenja?

Zatim napravi listu svih dobrih ili lijepih osobina osobe kojoj želiš pomoći i podržati je da ostavi ono što joj ne služi te da radi ono što joj služi za njen ili njegov lijep život ovdje i u vječnosti. Nakon toga svojim podržavaju­ćim riječima i stavovima podstiči sve te njene ili njegove lijepe i dobre osobine, kako bi ljepota i dobrota okupirale i tvoju stvarnost!

“Djela se cijene samo prema nijetu”, stoga zanijetimo li Allahovo zadovoljst­vo, rast u mudrosti, povećanje naših blagodati dijeljenje­m ili dobrotu i ljepotu u životu pružanjem podrške drugima, sigurno će rezultat doći prema našem nijetu.

Prilikom pružanja podrške osobi važno je da volimo dijeljenje, a još važnije je da smo uvjereni da će se nama vratiti u najljepšem obliku upravo ono što smo podijelili. Naprimjer, ako mi u znak podrške, svome sagovornik­u, udijelimo kompliment, budimo sigurni da ćemo uskoro primiti ljepši kompliment u situaciji koja je za nas važnija

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina