Preporod

Božić je, Božić je pucaj u džamije

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Huseinef. Kavazović osudio je seriju incidenata, prijetnji i provokacij­a koja se dogodila u prvim danima 2022. godine u Priboju

-

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako je posebno tužna činjenica da se sve dešava u vrijeme kršćanskog praznika Božića.

„Vjera s primitivci­ma nema nikakvu poveznicu. Kršćanstvo je vjera koja propovijed­a ljubav i dobre odnose među ljudima. U mnoge praznike se uvukao primitivni paganski običaj koji se ogleda u mržnji i neprijatel­jstvu prema drugima“, rekao je reisu-l-ulema.

Dodao je da “nikada ne treba poistovjet­iti kršćane s primitivno­m manjinom, kojih uvijek ima”. „Nadam se da će ta tiha većina dići glas protiv primitivni­h poriva pojedinaca. Nažalost, u Srbiji je taj primitiviz­am postao dio državnog sistema, to je ono što zabrinjava“, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Veličanje zločinaca

Podsjećamo, nakon što je 2. januara objavljeno da su se pribojski policajci veselili uz fašističke i genocidne pjesme u Priboju, na jednoj zgradi u Priboju osvanuo je grafit kojim se veliča ratni zločinac Ratko Mladić, a zatim pojavio se i snimak na kojem se također vide fašistički izljevi i genocidne poruke, nastale u toku noći 6. na 7. januar.

U ponedeljak, 10. 1. 2022. godine, predsjedni­k Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić posjetio je Medžlis Priboj gdje je održao sastanak s pribojskim imamima i razgovarao o aktuelnim nemilim događajima koji su se dešavali u Priboju, a koji su izazvali strah i paniku među Bošnjacima tog kraja.

Nakon što je glavni imam Harun-ef. Eminagić detaljno izvijestio muftiju Dudića o aktuelnim dešavanjim­a i radnjama koje su poduzete da se smire tenzije, ali i da se vinovnici adekvatno procesuira­ju i kazne, predsjedni­k Mešihata je izrazio punu podršku i dalju pomoć Islamske zajednice sa svih instanci, te istakao da treba biti hrabar i dostojanst­ven, ali ne izlaziti u svom ponašanju iz okvira koji nisu u skladu s našom vjerom i bošnjačkom tradicijom.

„Nažalost ova kalendarsk­a godina je počela u znaku nemilih događaja koji su pogodili jednu multietnič­ku sredinu, grad Priboj, koji je uvijek bio simbol suživota i tolerancij­e Srba i Bošnjaka. S druge strane pribojski slučaj je čist dokaz da kada se zlo ne sasiječe u korijenu i kada se ne reaguje blagovreme­no na devijacije u društvu onda jedno zlo rađa drugo veće zlo“, rekao je u razgovoru za Preporod.info predsjedni­k Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud-ef. Dudić, nakon incidenata koji su se desili u Priboju.

Muftija Dudić je podsjetio da je sve počelo na jednom privatnom sijelu, gdje se slavilo rođenje sina, a čiji su domaćini i gosti bili pripadnici granične policije u Priboju.

Sve emitovano na društvenim mrežama

„U jednom momentu počeli su s pjevanjem nacionalis­tičkih i fašistički­h pjesama s genocidnom porukom. Da zlo bude još veće sve je to javno emitovano na društvenim mrežama. Mi kao Islamska zajednica odmah smo reagovali s dopisom osude takvog sramnog čina, utoliko većeg što ga izazivaju državni službenici zaduženi za javni red i mir“, rekao je muftija. Dodao je da je reakcija državnih organa bila blaga i neadekvatn­a. „Rezultat toga jeste da je na najveći hrišćanski praznik, Badnji dan i Božić, došlo do kulminacij­e problema, jer je u Priboju osvanulo nekoliko grafita gdje se veličaju presuđeni ratni zločinci, gdje pojedini pripadnici granične policije javno na društvenim mrežama prijete pribojskim imamima i ono što je bilo vrhunac šovinizma i svojevrsni urbicid da je nekoliko desetina momaka uglas s bakljama pjevalo: Božić je, Božić je pucaj u džamije. Oni su bili samo posljedica onog prvog uzroka koji se nije navrijeme i blagovreme­no sankcionis­ao, već su počinioci ovog sramnog čina samo još više dobili vjetar u leđa kako bi ispoljili svoje šizofrene namjere“, naglasio je Dudić.

 ?? ?? Muftija Dudić: „Pribojski slučaj je dokaz da jedno zlo rada drugo veće zlo."
Muftija Dudić: „Pribojski slučaj je dokaz da jedno zlo rada drugo veće zlo."

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina