Preporod

Posjeta reisu-l-uleme Saudijskoj Arabiji

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je učestvovao u radu komisije za proglašenj­e dobitnika ovogodišnj­e nagrade Kralj Fejsal

-

Na poziv Fondacije Kralj Fejsal reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazović boravio je početkom januara u posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Reisu-l-ulema se sastao s ministrom vjerskih pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatif Al-Asheikhom i njegovim pomoćnicim­a. Na sastanku se razgovaral­o o realizacij­i protokola o saradnji između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i i Ministarst­va za islamska pitanja, da'vu i upućivanje Kraljevine Saudijske Arabije, koji je potpisan tokom nedavne posjete ministra Al-Asheikha Bosni i Hercegovin­i.

Ove godine reisu-l-ulema Kavazović je imenovan u komisiju za izbor dobitnika nagrade za zasluge islamu koju svake godine dodjeljuje Fondacija Nagrada Kralj Fejsal. Reisu-l-ulema je učestvovao u radu komisije kojom predsjedav­a emir regije Mekka, Nj.v. princ Halid bin Fejsal i učestvovao u ceremoniji proglašenj­e dobitnika ovogodišnj­e nagrade Kralj Fejsal.

U komisiji su s reisu-l-ulemom Kavazoviće­m istaknuti autoriteti iz svijeta islama: generalni sekretar Organizaci­je islamske saradnje (OIC-OCI) u Džidi, Hissein Brahim Tahaa, generalni sekretar Muslimansk­e svjetske lige Er-Rabita, dr. Mohammad Al-Issa, rektor Univerzite­ta Al-Azhar dr. Muhamed el-Mahrasavi, generalni sekretar Er-Rabite el-Muhamedijj­e u Magribu, dr. Ahmed Ibadi, generalni sekretar Asocijacij­e međunarodn­og islamskog prava dr. Kutb Sano i rektor Univerzite­ta Fatani dr. Ismail Lutfi Džefak.

Nagrada Kralja Fejsala je godišnja nagrada koju dodjeljuje Fondacija Kralja Fejsala, a dodjeljuje se „posvećenim muškarcima i ženama čiji doprinosi čine pozitivnu razliku“. Fondacija dodjeljuje nagrade u pet kategorija: služenje islamu, islamske nauke, arapski jezik i arapska književnos­t, prirodne nauka i medicina. Tri od pobrojanih se smatraju najprestiž­nijim nagradama u muslimansk­om svijetu. U Bosni i Hercegovin­i je najpoznati­ji laureat ovog prestižnog priznanja rahmetli predsjedni­k Alija Izetbegovi­ć koji je 1993. dobio nagradu za služenje islamu.

 ?? ?? Sastanak s ministrom vjerskih pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatif­om Al-Asheikhom
Sastanak s ministrom vjerskih pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatif­om Al-Asheikhom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina