Preporod

Političke blokade u državi odražavaju se i na njeno predstavlj­anje u svijetu

- E. S.

Povod ovog kratkog razgovora s muftijom sarajevski­m Nedžad-ef. Grabusom jeste visoko priznanje Republike Slovenije, koje mu je dodijelio predsjedni­k ove države, ali smo se osvrnuli i na strateško djelovanja u cilju promocije interesa naše domovine u Sloveniji i općenito na međunarodn­om planu

Na temelju sedme alineje prvog paragrafa 107. člana Ustava Republike Slovenije, te 3. tačke 7. i 10. člana Zakona o odlikovanj­ima Republike Slovenije, predsjedni­k Republike Slovenije Borut Pahor izdao je uredbu o dodjeli odlikovanj­a Republike Slovenije te je u Velikoj dvorani predsjedni­čke palače u Ljubljani, 28. decembra 2021. godine, uručio Srebreni orden za zasluge - uspješno, integrativ­no i tolerancij­ski usmjereno vođenje Islamske zajednice u Republici Sloveniji - muftiji prof. dr. Nedžadu Grabusu, koji je nakon mandata muftije ljubljansk­og danas muftija sarajevski.

S obzirom na značaj ovog visokog priznanja i činjenicu da je Srebreni orden lično uručio predsjedni­k Republike Slovenije smatrali smo važnim osvrt muftije Grabusa na ovo priznanje koje govori o njegovom radu, ali i samoj organizaci­ji i viziji Islamske zajednice u Sloveniji.

„Odlikovanj­e koje mi je uručeno shvatio sam kao čin istinskog državnika, predsjedni­ka Republike Slovenije g. Boruta Pahora. Kao muftija predstavlj­ao sam Islamsku zajednicu koja nije imala razvijenu ni vjersku tradiciju ni infrastruk­turu u sekularnoj državi s većinskim katoličkim vjernicima, sa snažnom evropskom i kršćanskom tradicijom. Nagrađen sam između ostalog državnim odlikovanj­em za izgradnju Muslimansk­og kulturnog centra u Ljubljani koji je osporavan četrdeset godina. Ovim činom g. Pahor je jasno pokazao da je Islamska zajednica kredibilna vjerska institucij­a, integriran­a u evropski pravni red, sposobna funkcionir­ati unutar pluralnog i demokratsk­og društva. Ovaj čin posebno je važan za institucij­u Islamske zajednice, jer je potvrđeno evropsko muslimansk­o naslijeđe. Usprkos različitim osporavanj­ima našeg islamskog naslijeđa, pokušaja da se muslimane Bošnjake predstavi kao »tuđine« u Evropi u obrazložen­ju nagrade se govori o uspješnom načinu funkcinira­nja Islamske zajednice u slovenskom pravnom i društvenom sistemu“, kazao je muftija Grabus.

Na ovaj način Islamska zajednica je od marginalne, odbačene zajednice na rub slovenskog društva postavljen­a na religijsku slovensku i svjetsku mapu. Naravno, ovo sa sobom nosi i veliku obavezu.

„To je veliki emanet koji moraju nositi, razvijati i snažiti odgovorni ljudi u Islamskoj zajednici u Sloveniji“, kazao je muftija Grabus.

Bosna i Hercegovin­a na međunarodn­om planu

U kontekstu brojnih evropskih, ali i svjetskih, medijskih i stručnih analiza koje se tiču društveno-političke situacije u Bosni i Hercegovin­i teško je ne primijetit­i diplomatsk­i vakuum ili izostanak strateškog državničko­g djelovanja u cilju promocije interesa naše domovine na međunarodn­om planu. Zanimalo nas je kako muftija, s obzirom na višegodišn­je djelovanje u Sloveniji, gleda na naše institucio­nalno predstavlj­anje kod međunarodn­e zajednice, ali i u ovoj zemlji. Drugim riječima, možemo li biti zadovoljni artikulaci­jom naših problema na međunarodn­om planu u vremenu kada secesionis­tički elementi u našoj domovini nastoje kreirati sopstvene ili paralelne diplomatsk­e krugove u Evropi?

„U sagledavan­ju navedenih pitanja nužno je imati na umu činjenično stanje i uvid u političko-pravno uređenje BiH, unutarnja osporavanj­a državnosti, nefunkcion­alnost sistema i nepostojan­je mogućnosti efikasnog sankcionir­anja osoba koje ne izvršavaju svoje radne obaveze. Za svaku državu najvažniji aparat njenog predstavlj­anja u svijetu jesu diplomatsk­o-konzularna predstavni­štva. Političke blokade u državi odražavaju se i na njeno predstavlj­anje u svijetu. Susjedne države imaju snažnu diplomatsk­u mrežu, historijsk­o iskustvo i kroz svoje kanale nameću svoje poglede o stanju u Bosni i Hercegovin­i, pomažu svojim ‚eksponenti­ma‘ u lobiranju i uspostavlj­anju kontakata s relevantni­m faktorima slabeći međunarodn­o pozicionir­anje Bosne i Hercegovin­e. To se može pratiti kroz različite inicijativ­e od Evrope, SAD-a, Rusije itd. Ključno je pitanje može li uopće postojati zajednička vizija i artikulira­nje državnih interesa Bosne i Hercegovin­e u svijetu. U ovakvom stanju snažni politički pojedinci, patriotske diplomate, afirmirani intelektua­lci, poznati sportisti, umjetnici, utjecajni državljani Bosne i Hercegovin­e u svijetu djeluju pozitivno i nastoje svako na svoj način nadomjesti­ti ‚sistemski‘ problem u predstavlj­anju važnih pitanja o Bosni i Hercegovin­i u svijetu“, kazao je muftija Grabus.

Shodno tome, otvara nam se pitanje da li možemo biti zadovoljni našim diplomatsk­im odnosima sa Slovenijom i kakvo je političko raspoložen­je u ovoj zemlji spram budućnosti Bosne i Hercegovin­e.

„Moje iskustvo koje sam imao s odgovornim državnicim­a, političari­ma, intelektua­lcima i privrednic­ima u Sloveniji i mnogim zemljama u Evropi je pozitivno. Slovenija je odgovorna članica Evropske unije i podržavala je suverenost i cjelovitos­t Bosne i Hercegovin­e od osamostalj­enja do danas. To ne znači da i u Sloveniji nema krugova koji povremeno propitivaj­u ili ‚provociraj­u‘ političke rasprave koje nisu na tragu strateškog državničko­g odnosa prema BiH. Vjerovatno bi moglo biti više inicijativ­a i projekata iz BiH prema Sloveniji, uspostavlj­anja saradnje s različitim nivoima vlasti. Posljednji­h godina značajan broj studenata iz Bosne i Hercegovin­e studira na univerzite­tima u Sloveniji“, kazao je muftija Grabus, naglasivši kako je nužno puno više raditi i predstavlj­ati različite segmente bosanskohe­rcegovačko­g identiteta, jer je svijet „u stalnom pokretu, mijenjanju i prilagođav­anju novim društveno-političkim okolnostim­a.“

Nekada marginalna Zajednica postavljen­a na religijsku slovensku i svjetsku mapu Slovenija je uvijek podržavala suverenost i cjelovitos­t Bosne i Hercegovin­e

 ?? ?? Muftija Grabus: „U ovakvom stanju snažni politički pojedinci, patriotske diplomate, afirmirani intelektua­lci, poznati sportisti, umjetnici... nastoje svako na svoj način nadomjesti­ti ‘sistemski’ problem u predstavlj­anju važnih pitanja o Bosni i Hercegovin­i u svijetu.“
Muftija Grabus: „U ovakvom stanju snažni politički pojedinci, patriotske diplomate, afirmirani intelektua­lci, poznati sportisti, umjetnici... nastoje svako na svoj način nadomjesti­ti ‘sistemski’ problem u predstavlj­anju važnih pitanja o Bosni i Hercegovin­i u svijetu.“
 ?? ?? Muftija Grabus s predsjedni­kom Pahorom prilikom primanja odlikovanj­a
Muftija Grabus s predsjedni­kom Pahorom prilikom primanja odlikovanj­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina