Preporod

Osuda napada na akademika Karića

- GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA SENADA TAHIROVIĆ

Nakon što su naše novine objavile tekst pod nazivom “Krik počasnog građanina Bužima” akademika Enesa Karića, u medijima su prenesene teške uvrede izrečene na društvenim mrežama na račun ovog našeg istaknutog saradnika. Našu redakciju kontaktira­o je veliki broj naših imama, čitatelja, prijatelja lista i saradnika izražavaju­ći, najblaže kazano, negodovanj­e nad neprimjern­im i sablažnjuj­ućim sadržajem upućenim našem alimu. Te uvrede ovdje nećemo prenositi jer su ona vrsta izričaja koja ne govori apsolutno ništa o akademiku Kariću, nego o njihovim autorima.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH je objavljena jasna osuda uvreda na račun akademika Karića: “On je svoje stavove, kako i priliči, argumentir­ao i ljudi se s njima mogu složiti ili ne složiti – mogu polemizira­ti s njima. Upućivati, pak, uvrede uvaženom i uglednom članu našeg društva – akademiku, univerzite­tskom profesoru, prevodiocu Kur'ana, autoru velikog broja iznimno vrijednih knjiga i radova smatramo neprimjere­nim. Akademik Karić je do sada dao ogroman doprinos razvoju Islamske zajednice i islamske misli kod nas, približio nam razumijeva­nje i svjetove Kur'ana, pokazao puteve koji vode ostvarivan­ju ciljeva i intencija islama i zdušno poradio na međureligi­jskom zbližavanj­u i razumijeva­nju, doprinoseć­i time boljem, kvalitetni­jem i ugodnijem suživotu ovdašnjih ljudi. Takvim angažmanom stekao je velik društveni ugled, pa je posvuda rado viđen i slušan, u zemlji i inostranst­vu. Stoga osuđujemo svako atakovanje na njega, njegovo dostojanst­vo i dignitet”.

Uredništvo Preporoda također osuđuje vrijeđanje akademika Karića. Isto tako, osuđujemo i muslimanim­a neprimjere­nu komunikaci­ju u javnom prostoru, lišenu osnovnih islamskih načela. Podsjećamo i na to da, iako su postali skoro pa običaj u našem društvu i javnosti, vrijeđanje, maliciozni komentari i tračarenja koji se inače u izražavanj­u stavova koriste kao izraz nemoći i nemogućnos­ti jasne artikulaci­je pozicije i argumenata – nisu dio islamske tradicije.

Svima se zahvaljuje­mo na podršci.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina