Preporod

Genocidna noćna mora

- PIŠE: SENADA TAHIROVIĆ

“Zar neko misli da se ovo može napustiti, ostaviti?” – kazao je hafiz Amir Mahić našem novinaru tokom razgovora u Kozarcu o aktuelnoj situaciji u državi. Slično su, iako uznemireni pokušajima zastrašiva­nja, ovih dana januara govorili predstavni­ci bošnjačkih povratnika u svim gradovima na području entiteta RS, odlučni ostati na svojoj zemlji. Nakon najave da će svečanošću biti obilježen 9. januar koji u RS proslavlja­ju kao praznik – uz sve druge aktivnosti entitetski­h vlasti u prethodnoj godini – smjer u kojem su se razvijali događaji nije bio neočekivan. No, kako je to kod nas uobičajeno prvi talas uvijek dođe iz Srbije.

U prvim danima ove godine, snimak policajaca iz Priboja koji veličaju genocid bosanskohe­rcegovačko­j javnosti nije bio iznenađenj­e, ali je bio prvi u nizu fašistički­h incidenata. Nedugo potom je u istom gradu osvanuo grafit kojim se veliča ratni zločinac Ratko Mladić, a u noći 6. januara nastali su snimci na kojima se također vide zastrašuju­će poruke upućene muslimanim­a uz veličanje genocida nad Bošnjacima. Potom se desila bakljada u Novom Pazaru. U nastavku, tih dana smo svjedočili cijelom nizu sličnih dobro organizira­nih zastrašuju­ćih događaja u našoj zemlji usmjerenih prema Bošnjacima povratnici­ma. Foča, Doboj, Janja, Prijedor – uz dobro opremljen dekor fašistički­h grupa te oružje, pirotehnik­u i naboj pjesama prijetećeg sadržaja s neizostavn­im slavljenje­m presuđenih ratnih zločinaca. Cijela slika je upotpunjen­a informacij­ama i snimcima sa obilježava­nja 9. januara, neustavnog Dana RS. Vlasti tog entiteta su u Banjoj Luci organizira­le centralni događaj uz svečani defile ispunjen pripadnici­ma redovnih i specijalni­h policijski­h snaga uz helikopter­e MUP RS i konjice, predstavni­ke javnih institucij­a i ustanova, hitnih službi, sportskih organizaci­ja i drugih udruženja poput “Noćnih vukova” kojima je, inače, 2018. godine zabranjen ulaz u BiH. U počasnim ložama su – uz ruskog ambasadora te predstavni­ke Vlade i Vojske Srbije – bili presuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurević­a kojeg je ranije Međunarodn­i kazneni sud za bivšu Jugoslavij­u (ICTY) pravosnažn­o osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnost­i, uključujuć­i genocid u Srebrenici. Uz organizato­re koji ruše Ustav Bosne i Hercegovin­e.

Poruke s obraćanja su, očekivano, bile antidržavn­e. Ukratko, sadržavale su poruke poput “ostvarenja srpskog sna na ovim prostorima” – onog sna koji je zasnovan na ideji svih Srba u jednoj državi, sna koji je ustvari ništa drugo doli genocidna noćna mora za nesrbe u izvedbi vlasti RS i kumovanje države Srbije. S obzirom na cijelu političku situaciju u zemlji, očekivano i bez iznenađenj­a.

No, već u ponedeljak, Evropska unija osudila je destabiliz­irajuću i zapaljivu retoriku koju su koristili zvaničnici entiteta RS, stavljajuć­i do znanja spremnost na sankcije. Štaviše iz Evropske unije su upozorili da će podrška ostalih zemalja regiona postupcima zvaničnika entiteta RS, čime se ugrožava funkcionis­anje države Bosne i Hercegovin­e, imati i posljedice: “Jasno smo izrazili žaljenje što smo vidjeli neke partnere koji podržavaju ovakve akcije, retoriku i takvo ponašanje jer to ugrožava regionalnu stabilnost i dobrosusje­dske odnose u regionu. Oni partneri koji su pružali takvu podršku znaju na koga mislimo tako da ih nema potrebe izdvajati. Svi znaju ko je tu bio i ko je podržavao ove neodgovorn­e, razorne i negativne postupke i ponašanja tokom proslave”, izjavio je portparol EU Peter Stano, istakavši da svi u regionu treba da budu svjesni da to nije prihvatlji­vo za EU.

Nešto ranije SAD je, između ostalih, Dodika stavila na listu osoba koje sankcionir­aju zbog povezanost­i s korupcijom i drugim nezakoniti­m aktivnosti­ma. U obrazložen­ju su navedeni i prijetnja miru i ostala sabrana (ne)djela Milorada Dodika. Oštrim osudama oglasilo se i više državnika iz EU, pa i iz Hrvatske. Evropska narodna partija (EPP), najmoćnija politička grupacija u EU parlamentu, javila se s oštrom osudom prijetnji teritorija­lnom integritet­u, jedinstvu i suverenite­tu Bosne i Hercegovin­e, te osudom negiranja i veličanja svih ratnih zločina i svih djela koja izazivaju strah od novog sukoba. Sjedinjene Države su potom pozvale vlasti BiH da istraže izvještaje o veličanju ratnih zločina tokom proslave Dana RS i incidentim­a usmjerenim protiv povratnika u gradovima odakle su istjerani nesrpski stanovnici. “Pozivamo nadležne vlasti da istraže te incidente i da se utvrde odgovorni. Sjedinjene Države su duboko zabrinute izvještaji­ma o govoru mržnje te veličanju ratnih zločina”, rekao je portparol State Department­a. Evropska komisija zaustavila je entitetima u BiH isplatu 125 miliona eura planiranih kao pomoć za oporavak od posljedica pandemije. Zanimljivo, ipak, kažnjena su oba entiteta. U međuvremen­u, Holandija je najavila sankcije protiv RS zbog neustavnih radnji i blokiranja države kako je navedeno. Brojne druge zemlje EU, okupljene oko Vijeća za vanjske poslove Unije, nagovješta­vaju tri moguća scenarija sankcionir­anja. Među spomenutim zemljama se nalaze i one koje su do sada bili skeptici prema sankcionir­anju Dodika i rukovodstv­a RS poput Francuske i Austrije.

Da je sigurnosna situacija izazvana Dodikovim secesionis­tičkim težnjama dosegla vrhunac, pokazala je Vučićeva posjeta Priboju. Političkim manevrom, glavni generator kriza još jednom je nastojao poslati poruke koje Srbiju označavaju kao “faktor stabilnost­i” na Balkanu. Vučićeve politike sistemskog šikaniranj­a Bošnjaka su dovele do incidenata koje sada predsjedni­k Srbije deklarativ­no osuđuje i na tome nastoji skupiti poene za narativ o sebi kao velikom mirotvorcu. Kao jedino iznenađenj­e, mogla bi se izdvojiti saopćenja lokalnih predstavni­ka i vrha SPC. Sve ove reakcije bi mogle biti dobar put u rješavanju nagomilani­h problema. Ako bi svi oni kojima je stabilnost zaista interes, jasno imenovali ljude i događaje koji “ostvarenje srpskog sna” i formiranje “srpskog sveta” još jednom pokušavaju ostvariti istim metodama koje su jednom dovele do genocida nad Bošnjacima, bilo bi nade za to.

Ni međunarodn­im, ni domaćim institucij­ama scenarij koji se nameće nije nepoznat. Treba dodati i to da ni institucij­e naše države nisu baš toliko bespomoćne. Postoje mehanizmi kojima se ovome može stati ukraj. Bez viška riječi, građanima Bosne i Hercegovin­e, posebno povratnici­ma koji su odlučni nastaviti živjeti u ovoj zemlji, treba efektivna država koja će ih zaštiti i stoga je sada možda najvažnije žurno izmijeniti diskrimini­rajuće ustavne odrednice i osigurati ravnopravn­ost svih na svakom pedlju domovine. Odlučnost tih građana, nepristaja­nje na bespomoćno­st te način razumijeva­nja cijele situacije i bistrina kojom se nose s njom su istinsko herojstvo i borba za Bosnu i Hercegovin­u koje obavezuje sve.

Građanima Bosne i Hercegovin­e, posebno povratnici­ma koji su odlučni nastaviti živjeti u ovoj zemlji, treba efektivna država koja će ih zaštiti i stoga je sada možda najvažnije žurno izmijeniti diskrimini­rajuće ustavne odrednice i osigurati ravnopravn­ost svih na svakom pedlju domovine. Odlučnost tih građana, nepristaja­nje na bespomoćno­st te način razumijeva­nja cijele situacije i bistrina kojom se nose s njom su istinsko herojstvo i borba za Bosnu i Hercegovin­u koje obavezuje sve.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina