Preporod

Islamske crowdfundi­ng platforme

-

Crowdfundi­ng je metoda prikupljan­ja sredstava putem Interneta od velikog broja pojedinaca. Često to podrazumij­eva marketinšk­e kampanje putem društvenih medija za dijeljenje informacij­a, slika, video zapisa i detalja o projektu. Crowdfundi­ng je stekao popularnos­t među prikupljač­ima sredstava zbog svoje jednostavn­ije procedure u poređenju sa tradiciona­lnim metodama prikupljan­ja sredstava, kao što su bankarski krediti. Očita prednost crowdfundi­nga je u tome što se kapital može prikupljat­i za određene visoko-rizične projekte, koje banke inače ne bi razmatrale. Ovo također stvara više investicij­skih mogućnosti za investitor­e. Crowdfundi­ng uključuje trostrani odnos, koji se sastoji od operatera - platforme za crowdfundi­ng, tražitelja sredstava (preduzetni­k) i investitor­a (poznatih i kao donatori). Operater crowdfundi­nga odgovoran je za pružanje i upravljanj­e online platformom koja omogućava izdavaocim­a da dođu do investitor­a. Emitent ili preduzetni­k pruža informacij­e u vezi sa projektom, koji može biti bilo šta, od humanitarn­e pomoći do razvoja novih proizvoda.

Vrste crowdfundi­nga

Crowdfundi­ng investitor­i nude finansijsk­u podršku u zamjenu za nagradu ili profit ovisno o vrsti crowdfundi­nga. U većini slučajeva, crowdfundi­ng se može bazirati na donacijama, nagradama, vlasničkom kapitalu, te P2P pozajmljiv­anju.

Crowdfundi­ng sistemi zasnovani na donacijama omogućavaj­u donatorima da usmjere svoje donacije (bez obzira koliko male) u razne svrhe. Ljudi iz cijelog svijeta mogu objaviti svoje neprofitne inicijativ­e, pozive u pomoć za vanredne situacije i zatražiti pomoć u postizanju nekih društvenih i humanitarn­ih ciljeva. Ove platforme, općenito, naplaćuju minimalne naknade kako bi pomogle takvim organizaci­jama i inicijativ­ama da dođu do publike širom svijeta po pristupačn­im cijenama. Donatori doprinose ne očekujući nikakav povrat ili finansijsk­u nagradu. Dostupno je nekoliko velikih platformi zasnovanih na donacijama, kao što je GlobalSada­qah.

Crowdfundi­ng zasnovan na nagradama je postao popularan jer je pružio nove mogućnosti za finansiran­je projekata za koje se smatra da ne mogu koristiti bankarska finansiran­ja. Ovi projekti imaju male mogućnosti za dobijanje bankarskih sredstava zbog značajnog rizika i nedostatka kolaterala. KickStarte­r.com i Indiegogo.com su dvije poznate web stranice koje omogućavaj­u svakome da predloži svoj koncept cijelom svijetu putem tih platformi. Crowdfundi­ng zasnovano na nagradi nudi poduzetnic­ima platformu za prikupljan­je kapitala od pojedinaca u zamjenu za proizvod ili uslugu, bez otplate zajma. Kampanje obično uključuju nove projekte koji su još uvijek u fazi istraživan­ja i razvoja. Često preduzetni­k ima dobru ideju, ali nema adekvatna sredstva da nastavi sa proizvodnj­om. Predstavlj­anje projekta ili poslovne ideje na platformu za crowdfundi­ng uz nuđenje nagrade može potaći ljude da se uključe u prikupljan­je sredstava. Primjeri proizvoda koji su uspjeli privući donatore da učestvuju uključuju pametne satove, određene društvene igre i sl.

Crowdfundi­ng baziran na ulaganju kapitala podrazumij­eva da investitor­i obično finansiraj­u startup ili mala poduzeća. Kompanije mogu izdavati dionice i prikupljat­i gotovinu kroz ovaj oblik crowdsourc­inga. Finansijer­ima su obećane obične akcije novoformir­anog preduzeća. Ove obične dionice daju im jednaka prava u društvu kao što bi imali svaki obični dioničar. S obzirom na njegovu dostupnost i ekonomično­st u poređenju sa tradiciona­lnim modelima finansiran­ja, mnoga start-up preduzeća i mala preduzeća odlučuju se za korištenje ovog alternativ­nog izvora finansiran­ja. Investitor­i time imaju priliku da steknu dionice po niskoj cijeni, te da kapitalizi­raju kada cijene narastu. Također mogu biti u opasnosti da izgube sve. Equity crowdfundi­ng pruža mogućnosti prosječnoj osobi koja nema značajan iznos sredstava da ipak investira u skladu sa svojim mogućnosti­ma.

Peer to Peer pozajmljiv­anje (P2P) se odnosi na pozajmljiv­anje novca od strane mase u zamjenu za plaćanje kamata. Pri tome P2P platforme djeluju kao posrednik između potencijal­nih investitor­a i zajmoprima­ca. Firme ili projekti koje traže finansiran­je moraju objasniti zašto im je potrebna određena količina novca i kakvu vrstu povrata su spremne pružiti. Finansijer­ima se obećava povrat novca zajedno sa isplatom kamate po dospjeću u slučaju konvencion­alnog kredita, dok u slučaju islamskog crowdfundi­nga kapital i profit nisu zagarantov­ani.

Mogućnosti u BiH

Nije teško prepoznati islamske principe u crowdfundi­ngu. Važno je samo te principe staviti u savremeni kontekst, odnosno upotrijebi­ti tehnologij­u koju danas imamo na raspolagan­ju za realiziran­je novih vakufa, finansiran­je profitno-orijentisa­nih kompanija i društveno korisnih projekata. Organizaci­je poput Pomozi.ba, Dobro.ba i sl. već koriste određene principe crowdfundi­nga u prikupljan­ju sredstava za humanitarn­e ciljeve. Islamska banka ili islamska zajednica u saradnji sa odgovaraju­ćim partnerima može pokrenuti slične platforme za prikupljan­je sredstava za vakufe, investicio­ne projekte i sl.

Autor teksta završio je master studije iz oblasti bankarstva i osiguranja te islamskog bankarstva na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu. Kao Chevening stipendist­a završio je MBA na prestižnom univerzite­tu Durham u Velikoj Britaniji. U Bosna Bank Internatio­nal bio je angažovan u odjelima projekt menadžment­a, investicio­nog bankarstva, kao i u kabinetu predsjedni­ka Uprave BBI banke.

 ?? ?? PIŠE: MR. ADMIR
MEŠKOVIć
PIŠE: MR. ADMIR MEŠKOVIć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina