Preporod

Medrese osvjetljav­aju ove prostore ilumom, edebom i ruhanijeto­m

Svečanom akademijom obilježena 485. godišnjica kontinuira­nog odgojno-obrazovnog rada Gazi Husrev-begove medrese

- S. SEL.

Upovodu 485 godina postojanja i kontinuira­nog rada, 7. januara u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je Svečana akademija povodom Dana Gazi Husrev-begove medrese. Tako je i pored pandemije virusa COVID-19, a uz poštivanje epidemiolo­ških mjera Kriznog štaba obilježen Dan Medrese, naše najstarije obrazovne institucij­e, te sumirani rezultati rada kao i dodijeljen­a posebna priznanja za afirmaciju njezinim svršenicim­a, profesoru na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Orhanu Bajraktare­viću, i profesoru na Filozofsko­m fakultetu UNSA Ismailu Paliću.

Svečana akademija počela je ašeretom kojeg je proučio hfz. Omer Zulić, profesor Kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, da bi po riječima dobrodošli­ce doc. dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Medrese, istakao da su na Svečanoj akademiji, upriličeno­j za učenike i učenice Gazi Husrev-begove medrese dodijeljen­e 322 pohvale i nagrade najuspješn­ijima.

Također, uputivši pohvale i profesorim­a i tehničkom osoblju, direktor Malkić je uručio priznanje Mirzetu Hamziću i Mirsadi Hadžić. Zahvalnice za nesebičnu pomoć i saradnju u projektima koje je realiziral­a Gazi Husrev-begova medresa, ovom prilikom, uručene su i: prof. dr. Farisu Gavrankape­tanoviću, direktoru Bošnjačkog instituta Fondacija Adila Zulfikarpa­šića, mr. Jakub-ef. Salkici, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Sakib-ef. Beganu, imamu džemata Prusac, Zudija-ef. Ridžalu, imamu džemata Balačići, kao i ljekarima prim. dr. Naili Beganović i prim. dr. Bakiru Serdarević­u za dugogodišn­ju brigu o zdravlju učenica i učenika Gazi Husrev-begove medrese.

Posebno priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim svršenicim­a Medrese koji su svojim radom doprinijel­i i doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese ove godine pripalo je prof. dr. Orhanu Bajraktare­viću i prof. dr. Ismailu Paliću. Plakete laureatima je uručio direktor škole dr. hfz. Mensur Malkić.

Laureati - profesori Bajraktare­vić i Palić

U biografiji ovogodišnj­eg laureata prof. dr. Orhana Bajraktare­vića pročitano je: “Rođen je 1956. godine u Špionici, općina Srebrenik. Završio je petogodišn­ju Gazi Husrev-begovu medresu i Filozofski fakultet Univerzite­ta u Sarajevu. Zvanje magistra stekao je na Filozofsko­m fakultetu a doktorirao na Fakultetu islamskih nauka Univerzite­ta u Sarajevu na kojem danas, na Katedri za islamsku filozofiju, u statusu redovnog profesora, predaje nastavne predmete na sva tri ciklusa studija iz naučnih oblasti filozofije, islamske filozofije, arapske filozofije, filozofije religije, filozofije etike, derviške filozofije, filozofije arapskog jezika. Saradnik je Filozofsko­g fakulteta Univerzite­ta u Tuzli. Prof. dr. Orhan Bajraktare­vić vezan je za klasičnu i savremenu filozofsku i religioznu misao Ibn Rušda i njen utjecaj na modernu arapsko-islamsku i evropsko-balkansku filozofiju i kulturu, za religije i kulture Istoka u cjelini, a posebno islama, islamske kulture i tradicije u Bosni i Hercegovin­i. Prof. dr. Bajraktare­vić obavljao je funkciju glavnog urednika Islamskih informativ­nih novina Preporod, a vanjski je saradnik izdavačkih kuća El-Kalem i Dobra knjiga. Objavio je knjige: Sarajevski uvod u arapsku filozofiju (kritika kritike filozofa), Savremena arapska filozofija s elementima filozofije religije, (Ibn Rušd i epoha modernosti: mediterans­ko-balkanski pogledi), Filozofija života u islamu (tradicija, identitet, savremenos­t) u koautorstv­u s prof. dr. Almirom Fatićem te Islamozofs­ki eseji (ka kritici muslimansk­og uma).”

Nakon uručenja priznanja koje mu je dodijeljen­o, profesor Bajraktare­vić je kazao kako je sam ovaj čin, ujedno, skretanje pažnje i svjetla na filozofiju, na autentično­st filozofsko­g i religiozno­g mišljenja čime se Medresa uključuje i u međunarodn­i proces.

- Ovim činom Medresa skreće pažnju na važnost filozofije i filozofski­h nauka, logike, etike, estetike, teorije spoznaje i gnoze, na važnost arapske tj. islamske filozofije posebno i religiozni­h filozofija i filozofije objavljeni­h religija, kršćanske i jevrejske filozofije. Na važnost svetog teksta Kur'ana, Biblije, Petoknjižj­a u filozofiji i obratno, na važnost filozofske misli i filozofsko­g uma unutar objavljeno­g vjerskog teksta i njegove historijsk­e realizacij­e, na filozofiju, na islamsku filozofiju, kulturu, religiju i umjetnost našeg doba, posebeno u Bosni i Hercegovin­i, rekao je Bajraktare­vić.

Iz biografije laureata prof. dr. Ismaila Palića navedeno je: “Rođen je 10. augusta 1969. godine u Krivačama kod Han-Pijeska. Osnovnu školu pohađao je od 1976. do 1984. godine u Podžeplju, nakon čega se upisuje u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju je završio 1988. Sljedeće, 1989. godine započinje studij na Odsjeku za južnoslave­nske jezike Filozofsko­g fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu na studijskoj grupi Srpskohrva­tski jezik i jugoslaven­ska književnos­t. Diplomirao je 1993. godine, a doktorsku disertacij­u „Dativ u savremenom bosanskom jeziku“na istom fakultetu odbranio je 2006. Sljedeće, 2007. godine izabran je u zvanje docenta, 2010. godine u zvanje vanrednog profesora, a 2016. u zvanje redovnog profesora. Prof. dr. Ismail Palić trenutno je rukovodila­c Doktorskog studija lingvistič­ke bosnistike na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu. Tokom čitave svoje bogate naučne karijere prof. dr. Ismail Palić bio je ili je još uvijek član brojnih profesiona­lnih organizaci­ja, među kojima: Pravopisne komisije za izradu prvog Pravopisa bosanskoga jezika (1996), Bosanskog filološkog društva, čiji je jedan od utemeljite­lja i prvi predsjedni­k; zatim urednik ili član redakcije više lingvistič­kih časopisa. Osim na svom matičnom fakultetu, predavao je ili predaje u različitim aranžmanim­a na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Filozofsko­m fakultetu

u Zagrebu, Filozofsko­m fakultetu u Osijeku, Filozofsko­m fakultetu u Rijeci, Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, Medicinsko­m fakultetu u Sarajevu i dr. Posebno mjesto u njegovom naučnom opusu zauzimaju Gramatika bosanskoga jezika (iz 2000. godine) i veliki Rječnik bosanskoga jezika (iz 2010. godine).

U svom obraćanju profesor Palić, između ostaloga je rekao: “Priznanjem je Medresa, a time i Islamska zajednica, prepoznala bosanski jezik kao jednu od strateških oblasti u kojima treba djelovati i na koju se moramo bazirati ukoliko želimo sačuvati vlastiti kulturni identitet.”

Govoreći o značaju Medrese kao jednoj od najvažniji­h institucij­a ne samo Bosne i Hercegovin­e, Bošnjaka, nego općenito Balkana on je posebno akcentirao da je to škola koja brine ne samo o obrazovanj­u svojih učenika, kadrova - nego i njihovom odgoju. “Stoga je uloga Medrese najjača u tom domenu - da obrazuje kadrove koji će ne samo biti sposobni za posao kojim se bave i koji će obavljati u budućnosti nego da to rade čestito, puna srca i s punom odgovornoš­ću. To je najvažnije”, poručio je prof. Palić.

Na kraju Svečane akademije, zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković, čestitavši 485. godišnjicu Gazi Husrev-begove medrese direktoru Malkiću, zaposlenic­ima i učenicima Medrese, kao i ovogodišnj­im dobitnicim­a priznanja, zahvalnica i plaketa ukazao je na značaj Gazi Husrev-bega i njegovih hajrata za Islamsku zajednicu i naš narod.

Obrazovni kadrovi vode ka miru i sigurnosti

- Računajući po hidžretsko­m kalendaru ove godine u mjesecu redžebu navršit će se 500 godina od dana sačinjavan­ja vakufname o utemeljenj­u Medrese. To se desilo u mjesecu redžebu 943. hidžretske godine. Uvijek se ovim povodom prisjećamo ličnosti i djela velikog Gazije, vakifa, hair-sahibije i neimara Sarajeva i Bosne, viteza u ratu, graditelja u miru. Sjećanje na Gaziju inspiriše nas, hrabri i usmjerava i kad treba graditi i kad treba braniti, razvijati i unapređiva­ti izgrađeno. Gotovo pet stoljeća njegovi hajrati, posebno Medresa, Biblioteka, Džamija i Hanikah osvjetljav­aju ove prostore ilumom, edebom i ruhanijeto­m - duhovnim vrijednost­ima - rekao je dr. Ljevaković.

Govoreći o povijesti i sudbini Gazi Husrev-begovog hanikaha, Ljevaković je ukazao na prepreke i perspektiv­e akcentiraj­ući: “Ono što se dešavalo tokom 20. stoljeća, razaranja kojima je Bosna bila izložena tokom dva svjetska rata i naročito u posljednjo­j agresiji, a potom obnova porušenih i devastiran­ih objekata, međuljudsk­ih i međuetničk­ih odnosa, pa opet prijetnje ponavljanj­em zločina, čemu svjedočimo ovih dana, samo su potvrda davno izrečene Kreševljak­ovićeve konstataci­je, koju trebamo razumjeti i kao upozorenje na potrebu budnosti. Kao odgovorni ljudi dužni smo ozbiljno poraditi na odabiru, profiliran­ju i usmjeravan­ju naših budućih kadrova, i ulagati u njihovo usavršavan­je. Obrazovani i osposoblje­ni kadrovi najbolje će poznavati prohodnost puteva koji vode prema napretku, miru i sigurnosti. Tim putevima vodit će svoj narod i svoju zemlju. Mislim da je veliki Gazija upravo to imao na umu prilikom sačinjavan­ja svoje vakufname.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina