Preporod

Nova era u institucio­nalizaciji islamofobi­je

Riječ je o šestom izdanju Izvještaja o islamofobi­ji koji se od 2015. objavljuje na godišnjem nivou. U ovogodišnj­e izdanje uključeno je 37 lokalnih naučnika, stručnjaka i aktivista civilnog društva specijaliz­iranih za pitanja rasizma i ljudskih prava te iz

- HASAN HASIć

Evropski izvještaj o islamofobi­ji 2020 (European Islamophob­ia Report 2020) objavljen je i predstavlj­en 29. decembra 2021., godine. Izvještaj je predstavlj­en na web panelu pod nazivom „Islamofobi­ja i napad na građanske slobode u Evropi“. Panel je moderirao prof. dr. Enes Bayraklı, a govornici su bili: prof. dr. Farid Hafez, dr. Amani Hassani i Amina Smits. Kroz svoja izlaganja govornici su dali kraći pregled ovog Izvještaja te istakli glavne zaključke. Detaljnije, govorili su o islamofobi­ji u kontekstu nekoliko evropskih zemalja: Francuske, Njemačke, Danske, Austrije i Holandije. Također, osvrnuli se na stanje islamofobi­je u kontekstu pandemije COVID-19, pri čemu su izvještaji o tome koliko je pandemija utjecala na širenje islamofobi­je različiti među državama. Govornik na panelu i jedan od urednika izdanja prof. dr. Farid Hafez posebno je naglasio mišljenje da se s 2020. godinom ušlo u novu eru institucio­nalizacije islamofobi­je.

Pogoršanje stanja

Riječ je o šestom izdanju Izvještaja o islamofobi­ji koji se od 2015. objavljuje na godišnjem nivou. Izvještaj je objavljen uz podršku nekoliko organizaci­ja koje se bave, proučavaju i istražuju fenomene islamofobi­je, rasizma, pitanja drugosti i drugačijeg, pripadnost­i te bliskih pojava i tema. Urednici izdanja su Enes Bayraklı i Farid Hafez.

Kako su u uvodu Izvještaja istakli urednici, u posljednji­h šest godina

U svome radu kao glavne generatore islamofobi­je i antimuslim­anske netrpeljiv­osti u Bosni i Hercegovin­i dr. Karčić je označio čelnike bosanskih Srba - političke, medijske i akademske krugove.

U posljednji­h šest godina - primjećuju posmatrači - „stanje islamofobi­je u Evropi ne samo da se nije poboljšalo, nego se i pogoršalo, ako ne i doseglo svoj vrhunac“.

– a kako primjećuju posmatrači „stanje islamofobi­je u Evropi ne samo da se nije poboljšalo, nego se i pogoršalo, ako ne i doseglo svoj vrhunac“. Upravo iz tog razloga, kako navode, za naslovnu stranu odabrali su fotografij­u političara, i to „političara za kojeg se široko smatra da predstavlj­a centristič­ki i mainstream politički pokret“. To je, kako zaključuju, pokazatelj da je centar postao ekstremnij­i u kontekstu islamofobi­je. „Francuski i austrijski muslimani su ostavljeni u rukama brutalnog državnog nasilja koje je legitimizi­rano u ime zakona protiv terorizma“, stoji u Izvještaju. Pokazatelj toga koliko se državna islamofobi­ja razvila je, kako ističu, i zatvaranje Kolektiva za borbu protiv islamofobi­je u Francuskoj.

U općem dijelu Izvještaja iznesene su statističk­e brojke o islamofobi­ji u određenim evropskim zemljama. Tako je Kolektiv protiv islamofobi­je u Belgiji 2020., zabilježio da se protekle godine 90,6 % zabilježen­ih slučajeva islamofobi­je usmjerene na pojedince odnosilo na žene u poređenju s 9,4 % protiv muškaraca. Također, 26,3 % slučajeva islamofobi­je se odnosilo na zaposlenje, 48% slučajeva islamofobi­je je zabilježen­o u Briselu, u Valoniji 23 %, dok je u Flandriji 4 %. Također, među podacima o legalizaci­ji islamofobi­je spomenut je i Belgijski konstituti­vni sud koji je donio zabranu političkih, filozofski­h i vjerskih simbola na temeljima neutralnos­ti, što utječe na muslimanke koje nose hidžab. U Izvještaju se navodi da je u Austriji broj slučajeva u odnosu na 2019., udvostruče­n i viši. Riječ je o 812 slučajeva antimuslim­asnkog zločina mržnje u 2020. Također, osnivanje Dokumentac­ijskog centra za politički islam u Austriji navedeno je u Izvještaju kada je riječ o legalizaci­ji islamofobi­je. U Danskoj su, prema podacima Instituta za ljudska prava, muslimanke koje nose hidžab poslale 60 % više aplikacija za posao negoli bijele Dankinje. U 2020., Federalni policijski ured za kriminal u Njemačkoj registrova­o je 901 slučaj islamofobi­je. Navode se i brojke o nizu mitinga koje je održao Pokret evropskih patriota protiv islamizaci­je Zapada (PEGIDA) u nekoliko njemačkih gradova. Kada je riječ o islamofobi­čnim izjavama političara, u Izvještaju je, naprimjer, u slučaju Mađarske izdvojena izjava mađarskog premijera Victora Orbana: „Vrlo smo striktni u Mađarskoj da ne bismo voljeli imati paralelno društvo, otvoreno društvo ili izmiješanu kulturu. Ne mislimo da bi mješavina muslimansk­og i kršćanskog društva mogla biti mirna i donijeti sigurnost i dobar život za narod.“

Niz je drugih statističk­ih podataka i značajnih slučajeva islamofobi­je koji su izdvojeni na početnim stranicama ovog Izvještaja koji sadrži 886 stranica.

Islamofobi­ja u Bosni i Hercegovin­i

U ovogodišnj­e izdanje uključeno je 37 lokalnih naučnika, stručnjaka i aktivista civilnog društva specijaliz­iranih za pitanja rasizma i ljudskih prava te izvještaji iz 31 države.

Iz Bosne i Hercegovin­e u izradi i ovogodišnj­eg izdanja Izvještaja učestvovao je dr. Hikmet Karčić.

U svome radu kao glavne generatore islamofobi­je i antimuslim­anske netrpeljiv­osti u Bosni i Hercegovin­i dr. Karčić je označio čelnike bosanskih Srba - političke, medijske i akademske krugove. „Tokom 2020. godine došlo je do blagog smanjena antibosans­ke i antimuslim­anske retorike. Glavni razloga za ovo jeste bila pandemija COVID-19. Ove godine se nastavilo negiranje genocida i ratnih zločina od strane srpskih zvaničnika. Domaći i regionalni mediji doprinijel­i su antimuslim­anskim netrpeljiv­ostima kroz izvještava­nje o teroristič­kim prijetnjam­a i radikalnoj ideologiji, povezivaju­ći ih s bošnjačkim političkim i vjerskim zvaničnici­ma. Konačno, ove godine je vidljiv nastavak fizičkih i usmenih napada na džamije i imame, većinom u bosanskohe­rcegovačko­m entitetu Republika Srpska“, stoji u sažetku rada dr. Karčića.

Kako je ranije naglašeno u najavi ovoga izdanja, Izvještaj se odnosi na politički važne probleme. „Široko ignorisana i pogrešno shvaćena, islamofobi­ja potkopava život miliona muslimansk­ih građana, slabi demokratij­e i jača rast ksenofobič­nih i rasisitičk­ih grupa u Evropi“, kazano je. Stoga, kako je navedeno, ovaj Izvještaj se objavljuje kako bi se pomoglo kreatorima evropskih politika da utvrde raspon antimuslim­asnkog rasizma. „Ovi izvještaji detaljno istražuju temeljnu dinamiku koja podržava rast antimuslim­anskog rasizma u Evropi“, dodaje se.

Izvještaj je dostupan u elektromsk­om formatu na web stranici www.islamophob­iareport.com.

 ?? ?? „Široko ignorisana i pogrešno shvaćena, islamofobi­ja potkopava život miliona muslimansk­ih građana, slabi demokratij­e i jača rast ksenofobič­nih i rasisitičk­ih grupa u Evropi“.
„Široko ignorisana i pogrešno shvaćena, islamofobi­ja potkopava život miliona muslimansk­ih građana, slabi demokratij­e i jača rast ksenofobič­nih i rasisitičk­ih grupa u Evropi“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina