Preporod

Večer Kur’ana i vakifa

Kotor-Varoš

- Mladi učesnici programa N. D.

Već treću godinu zaredom na kraju kalendarsk­e godine u džematu Hanifići – Čirkino Brdo, u Medžlisu Islamske zajednice Kotor-Varoš se organizira Večer Kur'ana i vakifa, u sklopu koje se dodjeljuju vakufname vakifima koji su u toku tekuće godine uvakufili svoja novčana sredstva za potrebe džemata.

Ove godine Večer Kur'ana i vakifa je održana u subotu 1. januara 2022. godine poslije jacija-namaza uz prisustvo velikog broja džematlija i imama. Na samom početku manifestac­ije prisutne je poselamio Nijaz-ef. Duzan, imam džemata Hanifići – Čirkino Brdo, a nakon toga su polaznici mekteba i svršenice i učenice medresa učenjem Kur'ana i ilahija napojili duše prisutnih u džamiji, koji su uistinu uživali u programu, pogotovo što imaju priliku slušati svoju djecu i unučad. Glavni imam Medžlisa

Islamske zajednice Kotor-Varoš Samir-ef. Delić u svom obraćanju je ukazao na važnost okupljanja i druženja džematlija pogotovo u ovim prilikama kada smo radosni, jer nažalost uglavnom se okupljamo kada su žalosti ili kada se sjećamo svojih šehida. Također je ukazao na važnost vakifa i njihovu ulogu kroz povijest islama, ali i njihovu važnost danas kada nam naše džamije čine ljepšim i ugodnijim za boravak u njima i činjenje ibadeta Allahu, dž.š.

U toku 2021. godine vakifi su donirali novčana sredstva u iznosu od oko 40 hiljada konvertibi­lnih maraka koja su utrošena na nekoliko projekata koje smo realiziral­i u džematu. Zamijenjen­a je kompletna stolarija na džamiji, instaliran je novi razglas, završena je Bosanska soba u spomen na šehide džemata i uređen parking prostor. Vakufname za 11 ovogodišnj­ih vakifa je uručio dugogodišn­ji mutevelija džemata, hadžija Adem Čirkić.

Godine 2021. napunili smo i 20 godina od reaktivira­nja našeg džemata nakon agresije na Bosnu i Hercegovin­u, pa je ovo bila prilika da evociramo uspomene i na te događaje i zahvalimo se svima koji su doprinijel­i da džemat bude uspješan u mnogim oblastima. Također, već nekoliko godina polaznici mektepske pouke sa svojim muallimom izaberu osobu koja je najviše doprinijel­a razvoju mektepske pouke i plaketu „Prijatelj mekteba“za 2021. godinu je dobio Nijaz Čirkić koji je sa svojom porodicom obezbijedi­o izuzetno vrijedne poklone za polaznike mekteba koji su predstavlj­ali naš džemat na mektepskim takmičenji­ma i postigli izuzetne rezultate“, kazao je imam džemata ef. Nijaz Duzan

Dovu na kraju ove manifestac­ije je proučio hadži Emir-ef. Bilić imam u susjednom džematu Vrbanjci, a vrlo vrijedne i aktivne hanume našeg džemata su za sve prisutne obezbijedi­le kahvu i kolače, a druženje uz ugodan muhabet je nastavljen­o u džamiji.

 ?? ?? U toku 2021. godine vakifi su donirali novčana sredstva u iznosu od oko 40 hiljada KM
U toku 2021. godine vakifi su donirali novčana sredstva u iznosu od oko 40 hiljada KM
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina