Preporod

Dr. Vahid-ef. Fazlović

- Novi doktor islamskih nauka Vahid-ef. Fazlović

Vahid Fazlović je rođen 5. augusta 1963. godine u Maoči kod Brčkog, od oca Bešira i majke Fatime. Nakon osmogodišn­je osnovne škole, upisuje se u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju je završio 1983. godine. Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu diplomirao je 1996. godine, a magistarsk­i rad na ovom fakultetu odbranio je 23. maja 2012. godine iz oblasti akaida.

Službu imama i glavnog imama, Fazlović je obavljao na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Dužnost direktora Behram-begove medrese u Tuzli obavljao je od obnavljanj­a njezinog rada 1993. pa do 2013. godine. U Behram-begovoj medresi sve vrijeme predaje nastavni predmet Akaid, s reducirani­m brojem časova. Kao član Radne grupe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, sudjelovao je u izradi nekoliko platformi za reformu Nastavnog plana i programa medresa. Od osnivanja Muftijstva tuzlanskog 1992. godine, učestvuje u pokretanju i realizacij­i značajniji­h programski­h i infrastruk­turnih projekata na njegovom području. Članstvom u nadzornim i upravnim tijelima, Fazlović je nastojao dati doprinos u radu više institucij­a, među kojima su: Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Agencija za certificir­anje halal kvalitete, Centar za rehabilita­ciju ovisnika o psihoaktiv­nim supstancam­a, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona…

Prije agresije na Bosnu i Hercegovin­u, biran je za člana Sabora Islamske zajednice, a od 2006. do 2013. godine, u dva mandata, i za člana Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Obavljao je zadaću predsjedni­ka Komisije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i koja je u saradnji s predstavni­cima Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e u cijelosti usaglasila tekst Ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovin­e, nakon čega ga je i zvanično prihvatilo Vijeće ministara. Od 2013. godine, Vahid Fazlović predsjedav­a Savjetodav­nom radnom grupom Memorijaln­og centra Srebrenica - Potočari, u čijem radu sudjeluju i predstavni­ce svih udruženja majki Srebrenice. Predsjedni­k je Upravnog odbora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, te Školskog odbora Behram-begove medrese u Tuzli.

Fazlović je učestvovao u radu više domaćih i međunarodn­ih naučnih skupova, a bio je sudionik i nekoliko međunarodn­ih programa iz oblasti obrazovanj­a i rukovođenj­a koji su realiziran­i u Bosni i Hercegovin­i i inozemstvu. Svoje radove o brojnim vjerskim i etičkim temama, te odgoju i obrazovanj­u, objavljiva­o je u muslimansk­im časopisima u Bosni i Hercegovin­i, a radovi su mu uvrštavani u više knjiga, zbornika i drugih publikacij­a.

Do sada je objavio sljedeće knjige odnosno udžbenike: Islamska apologetik­a Abdurahman­a Adila Čokića, Akaid 1 – udžbenik za prvi razred medrese (koautor), te Akaid 3 – udžbenik za treći razred medrese (koautor).

Od 8. januara 2013. godine, na temelju imenovanja reisu-l-uleme i odluke Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i o potvrđivan­ju imenovanja, Fazlović obavlja dužnost muftije tuzlanskog, od kada sudjeluje i u radu, najprije Vijeća za fetve, a potom Vijeća muftija. Služi se arapskim i engleskim jezikom. Oženjen je Azrom hanumom s kojom ima četvero djece: Nudžejmu, Sumeju, hafiza Ismaila i Ishaka.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina