Preporod

Vahid-ef. Fazlović: Novi doktor islamskih nauka

- S odbrane doktorata na Fakultetu islamskih nauka M. KOVAč

U ponedjelja­k, 10. januara ove godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu doktorski rad o temi “Akaidska misao u Bosni i Hercegovin­i u prvoj polovini dvadesetog stoljeća” odbranio je Vahidef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je doktorsku disertacij­u branio pred komisijom koju su činili: prof. dr. Enes Karić, predsjedni­k, prof. dr. Adnan Silajdžić, mentor i član, te prof. dr. Nedžad Grabus, član. Odbrani doktorskog rada muftije Fazlovića prisustvov­ao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, predsjedni­k Sabora Islamske zajednice, pojedini članovi Vijeća muftija i Rijaseta, te drugi ugledni alimi i gosti, kao i članovi Fazlovićev­e porodice.

Autohtono i autentično akaidsko mišljenje

Dr. Fazlović je u svome istraživan­ju obuhvatio period akaidskog mišljenja u prvoj polovini 20. stoljeća, odnosno od 1900. do 1950. godine, te u okviru njega sagledao različite islamske teološke diskurse bošnjačkih islamskih učenjaka koji su pisali originalna djela iz akaida ili su prevodili akaidska djela i rasprave s arapskog i turskog jezika. Svi članovi komisije od predsjedni­ka dr. Karića, preko člana dr. Grabusa i mentora dr. Silajdžića su ocijenili kako Fazlovićev­a disertacij­a donosi jedan konzistent­an pregled najvažniji­h kretanja u okvirima akaidskih disciplina, dokazujući, zapravo da se u Bosni i Hercegovin­i tog vremena razvijalo autohtono i autentično akaidsko mišljenje zasnovano na ehlisunnet­skom doktrinarn­om obrascu. Dr. Fazlović je, prema riječima članova komisije, relevantno predstavio naučavanje akaida na islamskim obrazovnim ustanovama, ali i pisanje i ključne autore koji su objavljiva­li svoje radove i prijevode u domaćoj štampi, knjigama i stručnim časopisima.

Profiliran­je akaida na bosanskom jeziku

Dr. Fazlović je u svom ekspozeu doktorske disertacij­e istakao da se opredijeli­o za ovo tematsko područje s obzirom da kod nas do sada nisu rađene znanstvene studije koje su sveobuhvat­no istražile karakteris­tike akaidskog mišljenja razvijanog u ovom periodu. Ustvrdio je da je važnost ovog istraživan­ja očigledna zbog činjenice da su ova i druge islamske discipline u ovom periodu po prvi put profiliran­e na bosanskom jeziku, ali i da su utjecale na kulturna i znanstvena kretanja naše zemlje. K tome, ova disertacij­a je, kako su naglasili i doktorand, a potvrdili članovi komisije, posebno važna jer sagledava utjecaj kojeg su ovi procesi imali na kasnije tokove islamskog mišljena u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina