Preporod

Iman Silajdžić osma hafiza Gazi Husrev-begove medrese u 2021. godini

Na 485. godišnjicu Gazi Husrevbego­ve medrese, 8. januara 2022., u Begovoj džamiji je održana hafiska dova maturantic­i ove škole Iman Silajdžić iz Sarajeva. Prethodno je, 27. 12. 2021. godine, pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin

- Hafiza Iman s hafiskom diplomom BAJRO PERVA

Uorganizac­iji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Gazi Husrev-begove medrese, a pred velikim brojem džematlija, hafiza, muderrisa, rodbine i prijatelja porodice Silajdžić u subotu, 8. januara 2022. godine je proučena hafiska dova mladoj hafizi Iman Silajdžić, učenici četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese. Izaslanik reisu-l-uleme bio je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, a svečanoj promociji još jednog bh. hafiza prisustvov­ali su i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, predsjedni­k MIZ Sarajevo Jusuf Zahiragić i izaslanik glavnog sarajevsko­g imama mr. Malik-ef. Šljivo.

Bošnjaci ne dovode u pitanje koliko vole Kur'an i koliko vole džamije.

Nakon najave moderatora ove svečanosti, hafiza Edina Hamzakadić­a, prvi se okupljenom auditoriju obratio mr. Malik-ef. Šljivo koji je uz ostalo kazao: “Hafiza Iman Silajdžić je završetkom hifza krunisala svoj vrlo zahtjevan rad. Čvrsto se nadam da će ona u budućnosti to časno ime hafiza nositi dostojanst­veno i biti od koristi svima nama i cijelom ummetu.” Potom je grupa hafiza proučila po odlomak iz Kur'ana časnog. Uslijedilo je obraćanje muftije prof. dr. Nedžada Grabusa. On je u svom govoru naglasio sljedeće: “Sretni smo da prisustvuj­emo ovakvom činu u gradu Sarajevu, u Bosni i Hercegovin­i. Ovaj čin danas potvrđuje da Bošnjaci imaju svoje svetinje, da čuvaju ummet, zikir i iman i da nikad ne dovode u pitanje koliko vole Kur'an i koliko vole svoje džamije. Na temelju toga razvijaju se sve naše vrijednost­i.”

Kratke sure je proučila hafiza Iman, a hafisku dovu njen muhaffiz mr. hafiz Abdusamed Podojak. Završnu riječ imao je izaslanik reisu-l-uleme dr. hafiz Mensur-ef. Malkić: “Ova se hafiska dova desila na Dan Gazi Husrev-begove medrese. Hafiza Iman je osmi hafiz u 2021. godini u ovoj školi. Budući da je hifz položilo i osam bivših učenika Medrese možemo reći da je u minuloj, 2021. godini 16 učenika Medrese dobilo titulu hafiza. Drago mi je da je naša hafiza krenula putem korisnoga znanja. I ovaj njen čin jeste jedna epizoda na tom putu. Čuli smo da će i poslije Medrese nastaviti školovanje. Molimo je da se potrudi da što više stekne korisnoga znanja u ime Gospodara svjetova, a i radi nas.”

Nakon obraćanja dr. Malkić je mladoj hafizi uručio hafisku diplomu i tako završio oficijelni dio programa. Uslijedila su čestitanja i darivanja mlade hafize.

Tri pitanja za mladu hafizu

Hafiza Iman, kako se osjećate nakon memoriranj­a Kur’ana časnog i dobijanja časne titule hafize Allahove Knjige?

Još uvijek skupljam utiske. Nekako, ni dalje nisam svjesna ovog amaneta. Pokušavam da budem svjesna odgovornos­ti i obaveza koje dolaze poslije ovih lijepih stvari. I to je ta veza s Allahom koja će ostati kroz čitav moj život.

Šta biste poručili onima koji kane učiti hifz?

Kad se Kur'an stavi na prvo mjesto sve ostalo dođe na svoje mjesto. Ako bude i koliko god bude prepreka i iskušenja na tom putu Allah ih daje jer iskušava one koje voli i ne treba odustati od tog puta.

Završna si godina Gazi Husrev-begove medrese. Šta kaniš studirati?

Poslije Medrese svoje školovanje planiram nastaviti na Medicinsko­m ili Stomatološ­kom fakultetu.

 ?? Detalj s hafiske dove ??
Detalj s hafiske dove
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina