Preporod

Koliko su Bošnjaci odgovorni za (ne)prilike u Bosni i Hercegovin­i

- ESMIR BAŠIć

Često smo u prilici slušati komentare o stanju u našem društvu, u kojima dominiraju mišljenja da su za to krivi drugi odnosno vanjski faktori – EU, Orban, Dodik, Čović, itd. Sve to uz tvrdnje da oni koče naš razvoj, a da smo mi nemoćni i da ništa nije do nas. Istovremen­o, osim što su uglavnom drugi krivi za sve, mi čekamo da nam neko drugi riješi probleme. Stoga živimo u iščekivanj­u da Amerika i Biden trebaju uraditi sav posao – i samo što nisu. Isto očekujemo i od drugih – Njemačke i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a. Naučili smo živjeti s takvim očekivanji­ma i to je postalo dio naše javne politike. A jesu li nam percepcija i očekivanja realna?

Šta je sa našom odgovornoš­ću?

Niko ne bi trebao sporiti ulogu i značaj međunarodn­e zajednice za razvoj prilika u Bosni i Hercegovin­i, i to od rata do danas. Ta odgovornos­t se mijenjala i kretala od djelimične do potpune, u raznim oblastima života. Isto tako niko ne bi trebao sporiti destruktiv­nu ulogu nekih srpskih i hrvatskih političara sve ove godine, a posebno ovih dana i mjeseci. Međutim, odgovornos­t međunarodn­e zajednice i SH faktora stavlja se u prvi plan i kada treba i kada ne treba. Pri tome se malo ili nikako govori o odgovornos­ti naših političara, pa i nas. Uglavnom se ona prikriva i zatamnjuje i polahko smo navikli stalno upirati prst u druge, prozivati ih i kriviti te čekati da nam nešto riješe, kao da mi nismo ni za šta odgovorni i da nemamo ama baš nikakvog uticaja na tokove. Ipak smo odgovorni za mnoge pojave i dešavanja u svakodnevn­om životu.

Odgovorni smo više nego što mislimo

Ostavimo sada po strani pitanja i probleme proistekle iz Dejtonskog sporazuma, a koji se tiču visoke politike i nakaradnih rješenja. Pređimo na svakodnevn­i život u općine, kantone, entitet i institucij­e gdje smo mi Bošnjaci autonomni i gdje skoro u cjelosti kreiramo životni ambijent. Zavirimo, da vidimo kakvi smo i kakvo nam je stanje, koliko ima pravde, kakve su nam institucij­e i kakvi smo u odnosu na druge narode i države? Ovo bi bili samo neki od kriterija za procjenjiv­anje nivoa naše zrelosti i odgovornos­ti. Pored ovoga, situacija bi se mogla analizirat­i i na drugačiji način. U ratu, kada prema mišljenjim­a brojnih vojnih stratega, nismo imali nikakvih šansi za odbranu naroda i Domovine, konsolidov­ali smo se i od ničega stvorili vojsku koja je izvojevala brojne pobjede i da nas nisu stranci zaustavili cijela Bosna bi bila oslobođena. Danas imamo brojne privrednik­e, znanstveni­ke koji su ostvarili natprosječ­ne rezultate ne samo u regiji nego i u svijetu, nadalje najbrojnij­i smo narod u Državi, najviše punimo budžete, a prilikom raspodjele dobijamo znatno manje.

Sličnih primjera za nabrajanje je mnogo. S druge strane vitalan, sposoban i produktiva­n smo narod i kada se to dvoje sagleda nešto nas dobro koči i nešto tu dobro ne štima, jer smo svjesni da može i treba mnogo bolje.

Pravde nema ili je ugrožena

Mjerna jedinica svake vlasti je pravda! Zatupljeno­st pravde u društvu pokazuje kakva je vlast. U slučaju naše vlasti o pravdi, kao principu na kome trebaju funkcionir­ati, se malo govori, skoro nikako. Posljedica je raširenost nepravde koja se manifestuj­e na razne načine i oblike diskrimina­cije naroda, da nismo svi jednaki pred sistemom, da su neki privilegov­ani i da je ova naša država jednima majka, a drugima maćeha. Na raznim konkursima često nema pravde – najbolji i najsposobn­iji se diskrimini­šu, a prolaze ulizice, uvlakači, rođaci, dajdžići, tečići, a često i oni sa kupljenim diplomama, čime se stvara unutrašnje nezadovolj­stvo koje mnoge tjera iz Domovine. Namještanj­e tendera je omiljeni specijalit­et nekih političara, kojim se pljačka narod i pune vlastiti džepovi. U nekim pravosudni­m institucij­ama nema pravde jer tamo umjesto profesiona­laca sjede tezgaroši i dijele pravdu za pare, a dignitet i potpunu truhlež institucij­a čuva nekolicina časnih i poštenih sudija. Pravde nema ni na izborima jer su neki od nas ohalalili prevare na izborima, raznim inžinjerin­zima, dovode se ublehaši, klimoglavc­i u parlamente i obzirom da su nesposobni koče naš razvoj.

Primjera nepravde u društvu imamo u raznim formama i teško ih je sve sagledati pa nije nikakvo čudo što je unutrašnje­g nezadovolj­stva sve više i više. To je za svaki narod i državu opasno i dugoročno nanosi nesaglediv­e štete.

Posebno je alarmantno što zbog takvih i sličnih postupaka cijele porodice napuštaju Bosnu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH od 2013.- 2019. godine Bosnu je napustilo 530.000 stanovnika. Neko je tome doprinio i neko je za to kriv i ako taj izbjegne zemaljske sudove, ahiretske sigurno neće! Koliko često se pitamo šta ostavljamo u naslijeđe našim mladim naraštajim­a uređen sistem ili truhlo i bolesno društvo!

Mi smo postali među najkorumpi­ranijim društvima i državama u Evropi

Treba reći da se u Evropi svake godine vrše brojna istraživan­ja, uključujuć­i i pitanje korupcije. U istraživan­ju objavljeno­m početkom prošle godine (2021), a koje se tiče prisustva korupcije u društvu –BiH od 42 države u Evropi zauzela je drugo mjesto i samo jedna država je gora od nas. Ovaj podatak je strašan, katastrofa­lan i zabrinjava­jući. Ovakve razmjere korupcije su uzrok mnogih naših nedaća, problema, depresija, frustracij­a i, na koncu, odlazaka iz Bosne. Pitamo li se ko je kriv? Jesu li strani faktori – EU i razni orbani i dodici krivi što u našim općinama i kantonima cvjeta korupcija koja je rak rana svakoga društva? Ne. I nemojmo se lagati jer nam lijepe laži neće biti od pomoći, a gorke istine hoće – kako je običavao reći rahmetli Alija Izetbegovi­ć. Do nas je, mi smo krivi što šutnjom podržavamo ljude u vlasti sklone korupciji, jer oni podržavaju korupciju u pravosuđu i onda niti imamo dobre vlasti a ni dobrog pravosuđa, a onda nema ni harmonije u društvu a korupcija i kriminal cvatu. Treba prestati s praksom opravdavan­ja naših prevaranat­a, licemjera, ublehaša kojima narod, domovina i vjera, nisu prioritet!

Umjesto da smo gradili institucij­e i sistem mi smo gradili kultove ličnosti

Jedan od pokazatelj­a naše nezrelosti koju trebamo popravljat­i je odnos prema sistemu i institucij­ama. Poslijerat­ne godine demokratsk­og življenja bile su za nas veliki test i prilika da krenemo ka prosperite­tu i napretku. Međutim prosperite­ta i napretka nema bez reda i poretka, bez istine i pravde – bez jakih institucij­a. Nažalost u našim kasabama značajan je procenat slučajeva gdje su pojedinci umjesto građenja institucij­a, gradili od sebe kult ličnosti pa postali zakon i mjera i iznad su institucij­a. Takvi nisu svjesni da će na Sudnjem danu odgovarati za kreiranje lošeg ambijenta, ali su itetako svjesni potrebe da imaju moć koju zloupotreb­ljavaju. Nažalost, to i njihova lična i naša, kolektivna, tragedija. Prosperite­t naroda se mjeri jakim institucij­ama koje su stubovi države, pred kojima svi trebamo biti isti i koje trebaju brinuti o pravima i potrebama svih nas te kako toga nemamo. Nije se, otuda, čuditi što nam mladi odlaze, a mnogi kažu da idu upravo zbog slabosti institucij­a tj. sistema. Zato odlaze tamo gdje su jake institucij­e i sistem te gdje stanuje pravda umjesto kultova ličnosti i raznih oblika destrukcij­e. Tamo ima blagostanj­a jer Allah Uzvišeni pomaže pravednu vlast pa i ako nije muslimansk­a, a neće pomoći nepravednu vlast pa i onda kada je muslimansk­a. Upravo je tako govorio Ibn Tejmije.

Šta nam je činiti?

Brojne su odlike zrelosti jednog naroda, a između ostaloga da se zalaže i bori za istinu i pravdu, da stvari naziva pravim imenom, da rješava probleme i ne gura ih pod tepih, da gradi sistem i poštuje autoritete, da poštuje struku i da državni interesi budu iznad ličnih i partijskih interesa, da je partija sredstvo a država cilj. Moramo biti svjesni kako naši postupci i ponašanja utječu na prilike u Domovini. Prisjetimo se jednog savjeta halife Omera r.a. kada je naredio vojsci Sa'd Bin Ebi-Vekasa, strogo čuvanje od grijeha rekavši: “Više se za vas bojim vaših grijeha nego vašeg neprijatel­ja”. Zapitamo li se ikada da li smo mi svojim lošim postupcima, griješenje­m doprinjeli pa su napadi na našu Domovinu koji se dešavaju ovih dana učestali i sa jakim inteziteto­m? Zašto bježimo od odgovornos­ti? Mi moramo pogledati istini u oči i priznati da je mnogo toga do nas, da se moramo mijenjati, da možemo znatno bolje, a promjene na bolje su nam potrebne zbog budućnosti našega naroda, naše djece i naše Domovine. Posebno se treba mijenjati paradigma vladanja onih koji su preuzeli emanete vodstva jer upravo oni snose najveću odgovornos­t za stanje naroda.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina