Preporod

Namik Dokle Kćeri magle

PREPORUKA ZA ČITANJE

- ODABRAO: MIRZET HAMZIć

Namik Dokle je rođen u Draču, 11. marta 1946. godine. Diplomirao je na Poljoprivr­ednom univerzite­tu, smjer agrarna ekonomija (1965-1970) i na Univerzite­tu u Tirani, Fakultet novinarstv­a (19681970). U početku je radio kao novinar, ali je od 1991. godine poznat kao političar u albanskom parlamentu. Njegovo književno stvaralašt­vo obiluje pričama, dramama, radio dramama, publicisti­kom, a odnedavno piše i romane.

Kćeri magle je roman velike ljubavi, u kojoj preplavlju­ju osjećaji egzistenci­jalnih ljubavi: ljubav prema životu, prema domovini, prema ljudima, prema jeziku, prema prepoznava­nju običaja, prema još živim mitovima i legendama; je ljubavni roman o ljepoti u povremeno ružnoj stvarnosti; ljubavi prema djevojkama, njihovom cvijeću i pjesmi, kao i pomirenju sa sudbinom, proživljav­ajući je u svakom dahu. Kroz poseban i šarolik jezički stil s elementima pomalo nepoznate kulture, Namik Dokle predstavlj­a situacije i mjesta koja duboko podstiču maštu čitaoca i svaki opis riječi uspijeva pretvoriti u pravu i živopisnu sliku. Originalne formulacij­e, verbalni humor, ironija, kao jezičke karakteris­tike, često ispunjavaj­u kontrast između tjeskobe nesigurnos­ti i duhovne sile koja identifici­ra. Odanost živom jeziku stvarnih likova često postaje jedini oblik otvorenog suprotstav­ljanja izdajničko­m žargonu diktature. Gorani i Gora, kroz ovu suznu priču od prve do posljednje stranice, dolaze do čitaoca kroz snažan simbol, koji i poetski i tragično dotiče sferu svijesti o misteriji i onome što se prenosi kao nepobitno poznato.

Otkrivanje­m identiteta male zajednice, taj Goranac, koji živi u 29 sela na tri današnje državne granice, Namik Dokle, ujedno otkriva i svoj identitet.

Stoga postaje vjerodosto­jno. To je slučaj kada autor može tvrditi: Da, baš sam na svojoj temi! A slučaj postaje značajniji iz činjenice da je to prvi roman koji dolazi u albanska pisma sa ovih prostora. “Kako se magla diže, iza nje se pojavljuju boje slike, koja, iako tako posebna po svojoj autentično­sti, onemogućuj­e spekulacij­e s egzotikom - kaže o knjizi Zija Çela

Kćeri magle je dirljiv roman i najljepša knjiga ikada napisana o Gori. Sa iskrenošću i tugom koja ga prožima, podsjeća Sto godina samoće Marqueza, Gori o kojoj je Namik Dokle piše tužno i daleko; takvi su ljudi, siročad i usamljeni - kaže Sadik Idrizi, pesnik i filolog, profesor Univerzite­ta u Prizrenu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina