Preporod

Razgovori Saudijske Arabije i Irana

-

Kako izvještava DPA glasnogovo­rnik iranskog ministarst­va vanjskih poslova Saeed Khatibzade­h je izjavio da je na dnevnom redu održavanje nove runde pregovora sa Saudijskom Arabijom. „Sljedeća runda pregovora između Irana i Saudijske Arabije je na dnevnom redu, a mi pokušavamo da nastavimo razgovore uprkos spornim dosijeima između dvije zemlje“, izjavio je za iransku novinsku agenciju IRNA Khatibzade­h.

U isto vrijeme iranski ambasador u Iraku, Iraj Masjedi je najavio da će uskoro u Bagdadu biti održana peta runda pregovora između Irana i Saudijske Arabije.

Zvanični odnosi Saudijske Arabije i Irana prekinuti su od 3. januara 2016. godine, zbog upada u saudijsku ambasadu u Teheranu i njen konzulat u Mešhedu i njihovog paljenja zbog pogubljenj­a Nimra Baqira.

Podsjećamo, u septembru protekle godine saudijski kralj Salman bin Abdulaziz je izjavio da je „Iran susjedna zemlja i nadamo se da će naši početni razgovori s njim dovesti do opipljivih rezultata za izgradnju povjerenja i utrti put za postizanje težnji naših naroda“.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina