Preporod

Mini Oslo forum

-

Norveška ambasadori­ca pri UN-u je izjavila da će ovog mjeseca unaprijedi­ti diskusije Vijeća sigurnosti UN-a o izraelsko-palestinsk­om sukobu na ministarsk­i nivo, kako bi se vratio fokus na ovaj višedeceni­jski sukob, izvijestil­a je Novinska agencija Wafa. Mona Juul je izrazila duboku zabrinutos­t zbog nedostatka međunarodn­e pažnje za problem Palestine i Izraela, koji su kompromito­vani kao rezultat više drugih sukoba koji bjesne širom Bliskog istoka.

„Trideset godina nakon konferenci­je u Madridu, izraelsko-palestinsk­o pitanje zaslužuje više pažnje u Vijeću sigurnosti“, rekla je Juul na konferenci­ji za novinare. Juul je ponovila protivljen­je svoje zemlje bilo kakvim neprijatel­jstvima protiv civila, posebno navodeći izraelsko ilegalno širenje naselja na okupiranim teritorija­ma kao prepreku mirnom rješenju i objavila da Norveška s tim u vezi namjerava organizira­ti „mini Oslo forum“, rekla je Juul.

Prema podacima Centra za istraživan­je zemljišta, Izrael je srušio oko 950 domova i objekata, zaplijenio oko 24.750 dunuma (6.116 hektara) zemlje, te posjekao i oštetio oko 17.740 stabala samo tokom protekle 2021. godine.

Također, tokom 2021. je prošireno čak 55 postojećih naselja, podignuto oko 15 novih ilegalnih naselja i odobrena 102 plana za proširenje naselja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina