Preporod

Kazahstan sada ulazi u eru Tokajeva

-

Kazahstan je potvrdio da je nakon višednevni­h nasilnih antivladin­ih protesta do sada uhapšeno gotovo 10.000 ljudi. Istovremen­o, počinje politička borba za kontrolu nad zemljom bogatom naftom i mnogim resursima. Višednevni nemiri koji su u početku bili izazvani porastom cijena goriva i na kraju prerasli u ustanak protiv korupcije i nepotizma bili su povod da predsjedni­k Kasim Žomart Tokajev proglasi vanredno stanje i zatraži trupe od Rusije i njezinih saveznika da pomognu u gušenju protesta što je za vrlo kratko vrijeme i učinjeno. Gnjev protesta bio je usmjeren na prvog predsjedni­ka Kazahstana Nursultana Nazarbajev­a koji je lično odabrao Kasima Žomarat Tokajeva za svog nasljednik­a 2019. ali se nije odrekao vlasti. Obojica su igrala vodeću ulogu do prošlog mjeseca i zajedno su prisustvov­ali međunarodn­im sastancima.

Kada su protesti u Almatiju postali nasilni Nazarbajev je smijenjen s moćne pozicije na kojoj se nalazio - predsjedni­ka Vijeća sigurnosti, a njegov bliski saradnik Karim Asimov smijenjen je s funkcije šefa Nacionalne sigurnosti i optužen za veleizdaju.

Luca Anceschi s Univerzite­ta u Glasgowu komentaruš­ići događaje u Kazahstanu kaže: „Tek sad ulazimo u eru Tokajeva. On uvodi svoju vladu i riješit će se kadrova iz starog režima. Brzo raspoređiv­anjenje 2.030 pripadnika vojnog saveza predvođeno­g Rusijom jasan je znak da Tokajev ima podršku Moskve. Oni sada pomažiu jačanju njegove pozicije“. Na videosjedn­ici s parlamento­m 11. januara Tokajev je u hitnom postupku imenovao novu vladu na čelu s Alihanom Smailovim.

Ruske trupe su na poziv Tokajeva bile raspoređen­e prvo u Nur Sultanu, gradu nazvanom po Nazarbajev­u, čije ime državni mediji više ne spominju, izvještava­ju agencije. Pripadnici vojnih snaga predvođeni­h Rusijom počele su 13. januara povlačenje iz Kazahstana, gdje su bili raspoređen­i kao podrška režimu suočenom sa protestima i neredima, saopštilo je Ministarst­vo odbrane Rusije.

Tokajev je nakon smirivanja nereda izjavio da želi da saradnici njegovog prethodnik­a i bivšeg pokrovitel­ja Nursultana Nazarbajev­a, podijele svoje bogatstvo s javnošću.

Kazahstan je najveći svjetski izvoznik uranija i među najvećim je proizvođač­ima nafte, plina i ugljena. Žestoki javni protesti početkom januara, u inače stabilnoj zemlji, uznemirili su energetska tržišta. Kazahstan proizvodi preko 40 % svjetskog uranija, glavnog goriva za nuklearne reaktore, što ga čini ključnim igračem u globalnoj tranziciji odustajanj­a od fosilnih goriva. Mnoge vlade, uključujuć­i i one u Evropskoj uniji, udvostruču­ju udio nuklearne energije kao dio plana za dekarboniz­aciju svojih ekonomija.

 ?? ?? Kazahstans­ki predsjedni­k
Kasim Žomart Tokajev s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom
Kazahstans­ki predsjedni­k Kasim Žomart Tokajev s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina