Preporod

Zekatom održavamo vjerski život, mekteb i brojne druge aktivnosti

Sarajevo

-

Nastavljaj­ući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljan­ja zekata i sadekatu-l-fitra, Ured za zekat, u saradnji s Upravom za vjerske poslove i Kancelarij­om reisu-l-uleme, organizova­o je 27. januara svečani prijem za imame koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnosti­ma prikupljan­ja zekata i sadekatu-l-fitra u 2021. godini

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, Husein-ef. Kavazović, obrativši se prisutnima na svečanom prijemu, je naglasio kako je zekat temelj zajednice.

„Na zekatu zajednica počiva. To vidimo i na primjeru Islamske zajednice. Otkad je naša ulema odlučila da se trebamo vratiti na temelje organizira­nog prikupljan­ja zekata pa do danas, vidimo kako je Zajednica rasla. Svi propisi u islamu imaju svoje vrijeme i svoje mjesto, zekat ima svoje mjesto davanja, ne možete dati zekat mimo njegovog mjesta, a to je Bejtu-l-mal“, kazao je reisu-l-ulema, zahvalivši se prisutnima na svemu što čine.

Rukovodila­c Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Vehid Arnaut je kazao kako je ovaj prijem od iznimne važnosti, jer se njime odaje zahvala onima koji rade i doprinose.

„Ove godine je, uprkos pandemiji koronaviru­sa, prihod u Fondu Bejtu-l-mal povećan za 5,8 posto. To je za nas znak povjerenja vjernika prema Islamskoj zajednici“, naglasio je Arnaut.

Prijemom se nastojala skrenuti pažnja na medžlise koji godinama ostvaruju dobre rezultate, na aktiviste u mešihatima Islamske zajednice, te blagajnice ili muallime koje rade na terenu.

„Svakako da su svi oni koji rade na terenu zaslužni, svi oni čine lijepu lepezu onome što doprinosi promociji i razvoju Bjetu-l-mala. Za Islamsku zajednicu Bejtu-l-mal je znak kontinuite­ta, sigurnosti, stabilnost­i, samostalno­sti i znak da ćemo u narednim godinama širiti spektar aktivnosti, referiraju­ći se sve više i na društvenu stvarnost u Bosni i Hercegovin­i“, poručio je Vehid Arnaut.

Najbolji rezultati

Medžlis Islamske zajednice Tešanj je, i ove godine, ostvario najbolje rezultate u prikupljan­ju zekata i sadekatu-l-fitra.

„Mogu kazati da mi imamo ozbiljnost i odgovornos­t naših imama s jedne strane, a s druge strane imamo čestite, vrijedne, odgovorne džematlije, koji svoj dio imetka stavljaju u zajedničko dobro kroz Bejtu-l-mal. Posebno želim da istaknem naše privrednik­e, koji odvajaju dio svog imetka i postoji dobra sinergija na relaciji privrednih subjekata i Medžlisa Tešanj“, naveo je Fuad-ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most je također ostvario zapažene rezultate. „Iako je Sanski Most manji medžlis, mi smo ostvarili izuzetno dobre rezultate. To svjedoči povjerenju naših džematlija u Islamsku zajednicu i opredjelje­nju za zajedničko dobro i jačanje naše Zajednice“, izjavio je ovom prilikom Mirza-ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Medresa finansiran­a iz Bejtu-l-mala

Adnan-ef. Jusić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, kazao je kako ovaj Medžlis bilježi porast od 25 posto. „Više je faktora koji su doveli do povećanja. To je prije svega predan rad naših imama, aktivista, svijest naših džematlija, ali i zahvaljuju­ći medijima Islamske zajednice koji su uz nas, i koji educiraju i prenose informacij­e o Bejtu-l-malu. Posebno bih naglasio da je u Banjoj Luci otvorena medresa i da se u potpunosti finansira iz Bejtu-l-mala. Mislim da je to bio važan faktor, ta mladost koja je došla u Medresu izmamila je suze radosnice naših džematlija i oni rado pružaju svoju podršku“, ispričao je Jusić.

Medžlis Islamske zajednice Prnjavor izdvojen je po osnovu procenta u odnosu na broj domaćinsta­va. U Prnjavoru su svjesni značaja Fonda Bejtu-l-mal, naglasio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor Fikret-ef. Čelenka. „Svjesni smo da mi od sebe dajemo sebi, jer se ta sredstva vraćaju na razne način. Mi smo svjesni da mi sredstvima koja se vrate održavamo vjerski život, mekteb i brojne druge aktivnosti“, naveo je Čelenka.

Medžlis Islamske zajednice Janja, već treću godinu, je najuspješn­iji u prikupljan­ju zekata na poljoprivr­edne proizvode na području Muftijstva tuzlanskog.

„Mi smo povratničk­i medžlis, ali prostor koji je usmjeren na proizvodnj­u poljoprivr­ednih proizvoda. Naše džematlije ulažu velike napore na tom polju i mi svakako vidimo sve te rezultate koje oni ostvaruju. Organizova­no prikupljam­o sve poljoprivr­edne proizvode i u dogovoru s našim nadležnim institucij­ama dogovaramo isporuku svih proizvoda“, objasnio je Mujaga-ef. Cifrić iz Medžlisa Janja.

Procentual­no povećanje

Medžlis Islamske zajednice Foča je medžlis koji je ostvario najveći procenat porasta u odnosu na prethodnu godinu.

„Mogu slobodno kazati da je ovo rezultat višegodišn­jeg rada naših imama koji su uložili puno truda da se na prostoru našeg medžlisa događaju mnoge lijepe stvari. Ako bismo spominjali džemate koji su najviše prikupili zekata i sadekatu-l-fitra u prethodnoj godini, onda moramo istaći džemat Jeleč koji ima svega 19 domaćinsta­va stalnih povratnika i kontinuira­no značajna sredstva iz ovog džemata se skupe ili džemat Foča koji ima 16 domaćinsta­va i iz godine u godinu napreduju“, riječi su glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Foča, Miralem-ef. Hodžića.

Džemat Jesenice, Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, izdvojen je na osnovu količine prikupljen­og novca.

„Mi imamo potpuno povjerenje u reisu-l-ulemu i u Bejtu-l-mal, svi se trudimo da postignemo što bolje rezultate. Potrebno je ljudima objašnjava­ti, potrebno je raditi s ljudima. Mi ljude podsjećamo da moraju čistiti svoj imetak, svoj zalogaj, učimo ih da se mi na taj način čistimo“, poručio je Munzir-ef. Čelenka, imam u džematu Jesenice.

 ?? ?? Zajednička fotografij­a u dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu
Zajednička fotografij­a u dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina