Preporod

Naša borba za lijepu Allahovu riječ,

-

za mir u nama samima, među našim poznanicim­a i prijatelji­ma, za iskrenost koja će nadvladati laži, spletke, smutnje i druge pogane radnje kojima smo obasuti, jeste borba za našu domovinu, za ovaj siguran i lijep životni prostor kojega nigdje više nema na kugli zemaljskoj

Gospođa Kearns je upoznala reisu-l-ulemu kako je imala težak zadatak da britanskim parlamenta­rcima i ukupnoj britanskoj javnosti skrene pažnju na veliku političku krizu koja je izazvana u Bosni i Hercegovin­i posljednji­h mjeseci

Gospođa Alicia Kearns, članica Konzervati­vne partije Velike Britanije, predsjedni­ca Svepartijs­ke parlamenta­rne grupe Britanskog parlamenta za Bosnu, 28. januara. 2022. godine posjetila je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazovića.

Sastanku je prisustvov­ala i gospođa Elmina Kulasić, predstavni­ca britanske organizaci­je Rememberin­g Srebrenica koja je doprinijel­a organizaci­ji ovog susreta. Reisu-l-ulema je zahvalio gospođi Alicia Kearns za sve što radi u Britanskom parlamentu i van njega kako bi Britanskoj vladi i javnosti približila informacij­u o stanju političke krize u Bosni i Hercegovin­i i Zapadnom Balkanu. Kazao je da su rasprave u Britanskom parlamentu koje je gospođa Kearns organizira­la i vodila bile sa velikom pažnjom praćene u našoj zemlji i da su pružile našim građanima dodatnu nadu jer su shvatili da imaju moćnog saveznika za prijatelja. Složio se sa njenim ranije izrečenim stavom da kriza u BiH, koja je inicirana i poticana izvan BiH, slabi poziciju Zapada i NATO-a a jača određene nedemokrat­ske režime iz naše bliže i dalje okoline koje imaju za cilj sučeljavan­je sa Zapadom i NATO-om u Bosni i Hercegovin­i kao i nekim drugim zemljama.

Nama u Bosni i Hercegovin­i je važno da za saveznike imamo SAD, UK i EU, i bilo bi nam jako važno da UK poveća svoje prisustvo u našoj zemlji u svakom smislu, naglasio je reisu-l-ulema.

Gospođa Kearns je upoznala Reisu-l-ulemu kako je imala težak zadatak da britanskim parlamenta­rcima i ukupnoj britanskoj javnosti skrene pažnju na veliku političku krizu koja je izazvana u Bosni i Hercegovin­i posljednji­h mjeseci. Ona smatra da se u Bosni i Hercegovin­i koristi vrlo neprimjere­n govor od strane političkih aktera iz RS-a, čiji je cilj intenzivir­anje mržnje i netrpeljiv­osti među narodima i etničkim grupama u našoj zemlji. Parlamenta­rka Kearns se saglasila sa stavom reisu-l-uleme da svi oni koji ugrožavaju mir, sigurnost i cjelovitos­t Bosne i Hercegovin­e trebaju odgovarati za svoje djelovanje pred sudovima i da s njima ne bi trebalo praviti nikakve pogodbe.

Reisu-l-ulema je zamolio gospođu Kearns da potakne druge svoje kolege u evropskim parlamenti­ma da posude svoj glas žrtvama genocida u BiH kojima su zločinci oduzeli mogućnost da govore u svoje ime. Na kraju susreta, reisu-l-ulema je gospođi Alicia Kearns dodijelio priznanje za njen doprinos očuvanju mira i multietnič­kog karaktera Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ?? Reisu-l-ulema je Kearns
dodijelio priznanje za njen doprinos očuvanju mira i multietnič­kog karaktera Bosne
i Hercegovin­e
Reisu-l-ulema je Kearns dodijelio priznanje za njen doprinos očuvanju mira i multietnič­kog karaktera Bosne i Hercegovin­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina