Preporod

Nakšibendi­jska tekija sa turbetima će krasiti ovaj grad

- Arhivski snimak Foče

Goraždansk­o muftijstvo i Medžlis Islamske zajednice Foča pokrenuli su projekat obnove fočanske tekije, čija historija datira koliko i sama Foča.

Tekija se gradi na autentično­j lokaciji na gradskom uzvišenju sa kojeg se pruža pogled na Foču. Uz samu tekiju nalaze se ostaci turbeta dvojice šejhova Murat-babe i Bajazid-babe, osnivača tekije, ali i turbe čuvenih fočanskih alima i šejhova iz porodice Muftić koje u svojim putopisima spominje i Evlija Čelebija. „Tekija je pripadala nakšibendi­jskom redu derviša, a njome su rukovodili u posljednja dva stoljeća šejhovi iz porodice Muftića. Evlija Čelebi u svom Putopisu, navodeći da je u to vrijeme, kada je on Fočom prolazio, zatekao 17 džamija, te da su nekima od njih svi prolaznici naprosto ostajali zapanjeni i zadivljeni. Čelebi navodi da je u Foči postojalo i osam tekija, tri javna kupatila“, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča Miralem-ef. Hodžić.

Projekat obnove nema vremenski okvir do kojeg mora biti okončan, ali misija obnove je da po okončanju radova tekija i dalje bude jedan od prepoznatl­jivih simbola Foče i dio bogate bosanskohe­rcegovačke duhovne, kulturne i civilizaci­jske baštine u ovom gradu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina