Preporod

Zakoni trebaju biti usklađeni sa evropskim i međunarodn­im standardim­a

-

Visoki predstavni­k za Bosnu i Hercegovin­u gospodin Christian Schmidt je 17. 1.2022. godine, posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazovića. Prilikom sastanka razmijenje­na su mišljenja o važnim pitanjima uloge vjerskih zajednica i nevladinih organizaci­ja, njihovom mogućem doprinosu razvoja društva, kao i trenutnoj političkoj situaciji. Reisu-l-ulema je iznio mišljenje da bi bilo dobro pokrenuti dijaloške aktivnosti u okviru kojih bi priznati pojedinci iz akademskih, kulturnih i drugih važnih institucij­a i nevladinih organizaci­ja dali značajan doprinos unutrašnje­m dijalogu u bosanskohe­rcegovačko­m društvu. U tim aktivnosti­ma bi mogli uzeti učešća i pojedinci, pripadnici i članovi Islamske zajednice. Naglasio je da tradiciona­lne vjerske zajednice: Jevrejska zajednica, Katolička crkva, Srpska pravoslavn­a crkva i Islamska zajednica već daju svoj doprinos ozdravljen­ju društva kroz programe međusobnog dijaloga kojim se intenzivno bave neposredno, ali i kroz Međureligi­jsko vijeće. Razgovaran­o je i o Krivičnom zakonu koji je nametnuo bivši Visoki predstavni­k za Bosnu i Hercegovin­u gospodin Valentin Inzko. Reisu-l-ulema je iznio stav Islamske zajednice da bi bilo dobro da Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e glasanjem potvrdi izmjene Krivičnog zakona koji zabranjuje negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca. U slučaju da Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e odluči da unese vlastite amandmane, onda se trebaju poštovati slijedeće karakteris­tike:

a) Trenutno važeći Krivični zakon u koji su uključeni amandmani Visokog predstavni­ka Valentina Inzka ostaje na snazi sve do momenta eventualno­g dodavanja novih amandmana i njihovog usvajanja od strane Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e.

b) Zakon treba biti usklađen sa evropskim i međunarodn­im standardim­a koje je Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e već usvojila;

e) Zakon treba da se odnosi na pojedince koji su presuđeni počinioci genocida, odnosno ratnih zločina, pri čemu se jasno naglašava da narodi ne mogu biti karakteriz­irani kao zločinački.

Reisu-l-ulema je dao podršku Visokom predstavni­ku Christianu Schmidtu za njegov dosadašnji rad i zamolio ga da bude strpljiv i ustrajan u očuvanju Bosne i Hercegovin­e kao i da preduzima što je potrebno kako bi naša država u mirnoj atmosferi nastavila svoj siguran put prema euroatlant­skim integracij­ama.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina