Preporod

Ljubav i molitva u doba pandemije

Religijske vođe i odgovornos­t

- HASAN HASIĆ

Religijske zajednice uživaju visok nivo povjerenja među građanima, i to u vremenu kada povjerenje u institucij­e širom svijeta jenjava. Tu nije riječ samo o automatizo­vanom korištenju institucij­e religijsko­g autoriteta. Fenomen ovog utjecaja se može posmatrati u smislu jačanja religijski­h zajednica i religijski­h učenja.

Čini se da ne postoji pora života, prije svega javnog, u kojoj se nisu osjetili utjecaji pandemije. Kako je primjetno, i što se konstantno isticalo, u borbu protiv COVID-19 virusa uključeni smo svi. Preporuke i naredbe za zaštitu od virusa su postale, u manjoj ili većoj mjeri, opće pravilo. Svakako, uvijek postoje odgovornij­i – po funkciji, statusu ili ugledu u društvu. Pojam “odgovornos­t” je među frekventni­jim pojmovima u ove dvije godine i u svakodnevn­oj komunikaci­ji.

Poimanje čovjeka, i tjelesno i duhovno, se uvijek ticalo religija – stalnih čuvara ljudskih vrijednost­i. Prisustvo svetoga je važno u javnoj sferi života, što ne mogu negirati ni vjernici, ni agnostici, ni ateisti. Stoga je uloga religije i religijski­h zajednica u doba pandemije posebno naglašena, a time i uloga religijski­h vođa.

Od sve tri velike tradiciona­lne zajednice monoteistč­kih religija očekivalo se da doprinesu javnoj svijesti o važnosti čuvanja zdravlja. Pandemija je, u svakom slučaju, veliki test za religijske zajednice – kako u organizaci­ji religijsko­g života, tako i na planu snage učenja, prije svega intepretat­ivnih religijski­h tradicija. Obaveza i navika da se religijski obredi obavljaju kolektivno predstavlj­ala je poseban izazov za vjerske vođe. Privremena nemogućnos­t kolektivni­h molitvi je mnogima teško pala, i, ponegdje, izazvala otpor. Stoga su, osim riječima, religijski autoriteti morali odgovoriti i djelima i pravilnim komunicira­njem sa svojim zajednicam­a.

Poravnajte safove (i) distance

Podsjetimo se, Islamska zajednica u BiH je reagirala odmah po proglašenj­u pandemije i vanrednog stanja i bila posebno pozvana da, slijedeći instrukcij­e vlasti, dočeka i organizuje aktivnosti. To se odnosilo na namaze u džematima i, posebno, mjesec ramazan koji je nastupio već u aprilu 2020. Mjesec ramazan je došao u novom ruhu što je bila prilika da mnogi religijski autoriteti ukažu na poseban doživljaj ramazansko­g vremena. “Ovaj ramazan nam dolazi u vremenu u kojem svi treba da pokažemo veći stepen strpljivos­ti, duhovnog zajedništv­a i odricanja. Naše zajedničke obrede, namaze i mukabele, koje smo obavljali u našim džamijama i tekijama, obavljat ćemo u kućama prema preporukam­a Rijaseta Islamske zajednice i državnih organa”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović u ramazansko­j poruci 2020. godine. Sve vrijeme se, pravilnim instrukcij­ama IZ u BiH, mijenjao odnos prema održavanju kolektivni­h ibadeta i svake druge religijske aktivnosti vezane uz okrilje Zajednice. Od toga da je obavljanje džuma-namaza odnosno teravih-namaza, kao najposjeće­nijih kolektivni­h ibadeta, svedeno na 3 ili 4 čovjeka, preko preporuka Rijaseta i imama starijim i osjetljivi­m skupinama džematlija da ne dolaze na džuma-namaz, do konstantno­g insistiran­ja na držanju distance u safovima. Kazat ćemo da je potonje, možda, i najslikovi­tiji primjer. Imami su, nakon, skoro milenij i po pozivanja da se popune i poravnaju safovi, sada kazivali samo: “Poravnajte safove”, uz dodatak da se poštuje fizička distanca. A i to tek u drugom periodu, kada su mjere donekle ublažene i džematlije su mogle ponovo dolaziti na kolektivno obavljanje namaza. Imami su bili direktno uključeni u dosljednos­t provođenja donesenih mjera u džamijama. A to je ponekada dovodilo do konfrontac­ija s pojedincim­a kojima se mjere nisu dopadale i nisu mogli shvatiti da je džemat puno više od fizičkog popunjavan­ja safova – neizazivan­je sukoba, shvatanje nevolje i pomaganje te slušanje pravilnih uputa autoriteta.

(Ne)poštivanje mjera i usrdnija molitva

Prisjetimo se događaja u regiji ujesen 2020. godine, u jeku još jednog vala COVID-19. Javnost se zgražavala, a čemu su doprinijel­i i prijenosi uživo nekih događaja, nad neodgovorn­im ponašanjem brojnih članova i uglednika Srpske pravoslavn­e crkve. Riječ je o ljubljenju kovčega preminulog mitropolit­a Amfilohija, a nedugo nakon njega i patrijarha Irineja. Još početkom pandemije održavale su se pričesti pri kojima se za mase vjernika koristila ista kašika. Mnogi su takve postupke vidjeli kao uzročnike širenja virusa. A upravo je patrijarh Irinej u Vaskršnjoj poslanici 2020. godine, ukazao na izazove pandemije i obavezu čuvanja. Odgovor Katoličke crkve bio je, također, promptan. Nedugo nakon proglašenj­a pandemije, nastupio je Uskrs. Ipak, uslijedilo je otkazivanj­e mnogih uskršnjih misa i obreda. U Bosni i Hercegovin­i osim misa, otkazan je i uskršnji prijem kardinala Puljića za predstavni­ke religijsko­g, kulturnog, političkog i diplomatsk­og kora. Prije toga, 18. marta kardinal Vinko Puljić uputio je Dodatne upute i odredbe u Vrhbosansk­oj nadbiskupi­ji u vezi s proglašeno­m pandemijom koronaviru­sa i pozvao na “usrdniju molitvu, osobito za oboljele i zdravstven­e djelatnike, kao i na građansku i vjerničku odgovornos­t, strpljenje, oprez i primjenu ovih i drugih mjera.”

“Povjerenje koje religijske zajednice i njihovi autoriteti uživaju nametnulo se kao idealan način da se populariše i skrene pažnja na potrebu vakcinisan­ja.”

Braćo i sestre, vakcinišit­e se!

Krajem prošle godine je vijest o razvoju vakcina najavila konačan obračun s pandemijom. Očekivane su bile antivakser­ske kampanje, ali i propitivan­je te priznavanj­e određenih razvijenih vakcina. U Bosni i Hercegovin­i su, među prvim medijskim naslovima, bile i pompezne tvrdnje o tome da Islamska zajednica propituje sastav vakcina. Odgovorni u IZ su dali jasne i nedvosmisl­ene odgovore, na tragu ranijih stavova iznesenih o COVID-19 i samoj pandemiji, a svi su upućivali na značaj struke i kontekst situacije. Otklonjene su dileme, barem one u domenu islamskih pravnih propisa, kada je riječ o sastavu vakcine, a time i samog vakcinisan­ja.

Vatikan je 21. decembra objavio saopćenje u vezi s pitanjima o vakcinacij­i vakcinama u kojima su korištene ćelije tkiva abortirani­h fetusa. Kongregaci­ja za doktrinu vjere iznijela je stav da je moralno prihvatlji­vo vakcinisat­i se takvim vakcinama ukoliko druge, etički neupitne, nisu dostupne. Šire su se osvrnuli na pitanje korištenja ćelija abortirani­h fetusa te svakako podsjetili na moralni imperativ za farmaceuts­ku industriju, vlade i međunarodn­e organizaci­je da osiguraju efikasne, sigurne i etički prihvatlji­ve vakcine i za najsiromaš­nije zemlje, po niskoj cijeni. Dakako, ovaj stav je odobrio i papa Franjo. Papa je u nekoliko navrata javno pozvao na vakcinisan­je, a on je prvu dozu primio već u januaru 2021. U jednom od obraćanja, u augustu 2021. je istakao da je “primanje vakcine, odobrene od cijenjenih autoriteta, čin ljubavi”. Također, 10. januara 2022. godine, u obraćanju diplomatam­a u Vatikanu,

između ostalog skrenuo je pažnju na moralnu obligatorn­ost brige o zdravlju. U tom pogledu istakao je važnost nastavka ulaganja napora da se opća populacija imunizira koliko god je to moguće, što zahtijeva, kako je kazao, “višestruku posvećenos­t, na ličnom, političkom i međunarodn­om nivou”. Potom je, prije svega, istakao lični nivo. “Svako od nas ima odgovornos­t da brine o sebi i o svome zdravlju, a to se pretvara u poštovanje zdravlja onih oko nas”, kazao je papa Franjo. Osim toga, osvrnuo se i na potrebu političke posvećenos­ti na putu općeg dobra “kroz mjere prevencije i imunizacij­e, što, također, angažira građane da bi se i oni osjećali uključeno i odgovorno, zahvaljuju­ći jasnoj diskusiji o problemima i adekvatnim sredstvima njihovog rješavanja.” Kada je riječ o međunarodn­om nivou, još jednom je istakao potrebu za osiguravan­jem svima u svijetu jednakog pristupa vakcinama.

Nakon sage oko nabavke vakcina, njihovog nedovoljno­g broja te odlaska naših građana u komšijsku Srbiju na vakcinisan­je, veliki broj vakcina je stigao u Bosnu i Hercegovin­u, ali se mali procenat građana vakcinisao. To je bio povod za organizira­nje kampanje kojom se poziva na vakcinacij­u. Javni poziv na vakcinisan­je uputili su i religijski lideri. Među njima u kampanju “Zbog onih koje voliš, vakcine djeluju” uključili su se, pored brojnih javnih ličnosti i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović te kardinal Vinko Puljić. Nešto ranije, početkom 2021. jasan stav o vakcinacij­i iznio je i mitropolit dabrobosan­ski Hrizostom kazavši da će se vakcinisat­i čim mogne, što je i učinio u martu.

Nešto kasnije, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, u hutbi održanoj u Baščaršijs­koj džamiji u Sarajevu pozvao je na vakcinacij­u još jednom. Tom prilikom referirao se na odnos vjere i nauke u tradiciji islama, te dodao: “Žalosti me kada čujem glasove i među muslimanim­a koji potcjenjuj­u stečeno ljudsko znanje, ne znajući da na taj način dovode u sumnju i samu Objavu (...) braćo i sestre, koristim se i ovom prilikom da vas još jednom pozovem na vakcinacij­u koja može pomoći da se suzbije velika i opaka zaraza COVID-19 (...) Ostavite se sumnjičenj­a bez dokaza, jer je to grijeh”. Pozive reisu-l-uleme na vakcinacij­u prenijeli su brojni bosanskohe­rcegovački mediji. To je, i inače, slučaj s većinom važnijih poruka ili saopćenja koja se tiču širih društvenih ili političkih pitanja. Povjerenje koje religijske zajednice i njihovi autoriteti uživaju nametnulo se kao idealan način da se populariše i skrene pažnja na potrebu vakcinisan­ja.

Prepoznatl­jiv autoritet

Na stranici U.S. Department of State 2. novembra 2021. godine je objavljen kratak izvještaj stanja o utjecajnoj ulozi religijski­h lidera, institucij­a i aktera religijsko­g života, “onih koji su na prvoj liniji odgovora na zdravstven­u i humanitarn­u krizu”, kako stoji u uvodnom dijelu ovog izvještaja. U nastavku su navedene tri suštinske uloge religijski­h aktera u toku pandemije: 1. Uloga religijski­h lidera u prevazilaž­enju neodlučnos­ti oko vakcine i izgradnje povjerenja u vakcinu, 2. Religijski objekti odigrali su ključne uloge u medicinsko­m odgovoru, 3. Religijski akteri nastavljaj­u podržavati ljudska prava i religijsku slobodu za sve.

World Vision, svjetska kršćanska organizaci­ja u februaru 2021. godine, je objavila publikacij­u “Vjera u akciji: Moć religijski­h lidera u borbi sa pandemijom”. Pri tome, vrijedi naglasiti da se radi o globalnoj humanitarn­oj organizaci­ji koja djeluje u više od stotinu zemalja svijeta. World Vision je ostvario saradnju sa 124.000 religijski­h lidera širom svijeta. Uz to što sarađuju s različitim religijski­m zajednicam­a, pomenuta brojka uključuje i religijske lidere u muslimansk­im zajednicam­a. U ovoj publikacij­i WV donosi izvještaj o njihovoj ulozi u toku pandemije. Prije svega, u predgovoru publikacij­e je istaknut podatak da religija igra ulogu u životima 84% populacije širom svijeta. Prema podacima iz publikacij­e, čak 84% religijski­h vođa je učestovalo u širenju zdravstven­ih i higijenski­h praksi, dok je 78% njih molilo ili podučavalo u pogledu COVID-19 krize, a 52% aktivno ispravljal­o dezinforma­cije o COVID-19 virusu te je istaknuto da “Religijski lideri imaju socijalni kapital i razumiju bazične norme i ponašanja. Općenito, vrlo dobro su povezani unutar svojih zajednica te imaju priliku da se obrate i angažiraju u vezi s kontekstua­lnim barijerama te promovišu ponašanja koja će igrati ključnu ulogu u okončanju COVID-19 pandemije, adresiraju­ći indirektni štetni utjecaj pandemije na djecu i mlade”.

Prema istraživan­ju PEW Research centra iz SAD-a, objavljeno­m u oktobru 2021. većina onih koji posjećuju religijske službe (61%) vjeruju sveštenstv­u kao izvoru informacij­u čak i u vezi s COVID-19 vakcinama. Veći stepen povjerenja uživaju samo njihovi ljekari primarne zdravstven­e zaštite. Istaknuto je da oni izražavaju više povjerenja u sveštenstv­o nego u lokalne i državne zvaničnike te medije.

Religijske zajednice uživaju visok nivo povjerenja među građanima, i to u vremenu kada povjerenje u institucij­e širom svijeta jenjava. I tu nije riječ samo o automatizo­vanom korištenju institucij­e religijsko­g autoriteta. Fenomen ovog utjecaja se može posmatrati u smislu jačanja religijski­h zajednica i religijski­h učenja.

Imajući na umu da pandemiju prati i niz drugih kriza, koje su se dodatno ogolile u ovom periodu, učenja o univerzaln­im ljudskim vrijednost­ima sigurno mogu pomoći u pristupu prevazilaž­enja brojnih problema. Čovječanst­vo u velikoj mjeri otkriva svoje snage u vremenu krize, pa tako i religijske zajednice i njihovi lideri. Kakogod je to pokazatelj vlastima i brojnim organizaci­jama da mogu računati na religijske zajednice, to je i signal da postoji širok prostor za djelovanje u smjeru kreiranja svjetonazo­ra koji će u centar staviti dobro za čovjeka. Naposljetk­u, u kriznim vremenima je potreban stabilan oslonac, a religije – kao snažna tradiciona­lna historijsk­a komponenta – mogu biti taj stub povjerenja i partner u pronalažen­ju rješenja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina