Preporod

Novo istraživan­je o zabrani zara i feredže u Jugoslavij­i

- PIŠE: FIKRET KARČIĆ

Nedavno je u časopisu Pravni zapisi (god. XII, br. 2, 2021, str. 418-442), koji izdaje Pravni fakultet Univerzite­ta Union u Beogradu, objavljen članak dr. Marka Božića pod naslovom “The Law Unveiled: On Burka Ban, Kanzelpara­graph and Militant Secularism in the Socialist Yugoslavia” (Demistifik­ovani zakon: o zabrani vela, kancelpara­grafu i militantno­m sekularizm­u u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i). Ovim člankom data je normativna analiza zakona o zabrani zara i feredže u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i. Ti zakoni su situirani u komparativ­nu perspektiv­u i objašnjeni konceptom militantno­g sekularizm­a.

Autor identifiku­je jugosloven­sko zakonodavs­tvo o zabrani zara i feredže. Riječ je o četiri zakona jugosloven­skih republika: Bosne i Hercegovin­e (septembar 1950.), Crne Gore (novembar 1950.), Makedonije (januar 1951.) i Srbije (januar 1951.) Činjenica je da su ovi zakoni donijeti samo u republikam­a sa značajnim koncentrac­ijama muslimansk­og stanovništ­va i u kratkom vremenskom razmaku upućuje na to da je cilj zakona bila muslimansk­a ženska odjevna praksa i da je bila riječ o koordinira­nim koracima.

Tekst zakona je bio gotovo istovjetan: uvodni paragraf, zabrana pokrivanja lica i zabrana prisiljava­nja i uticaja na žene da pokrivaju lice, te sankcije za kršenje zabrana. Cilj donošenja zakona definisan je kao “emancipaci­ja muslimanke” te “uključivan­je u ekonomski život”, “radne kolektive” i “izgradnju socijalizm­a”. Promotori jugosloven­skog projekta modernizac­ije smatrali su da je Komunistič­ka partija društvena avangarda i da zakoni koje ona promoviše samo izražavaju procese koje inače teku. U tom slučaju smatrali su da muškarci i žene treba da budu oslobođeni čak i protiv svoje volje. Tako su i muslimanke trebale biti emancipova­ne čak i protiv svoje volje.

Za protivnike skidanja zara i feredže uvedena su krivična djela kažnjiva zatvorom ili novčanom kaznom. Autor smatra da je to bio zametak kancelpara­grafa (“predikaoni­čnog zakona”), odnosno inkriminac­ije iznošenja političkih stavova u toku vršenja vjerske službe. Autor navodi da su kaznene odredbe zakona iz 1950-1951. bile očigledno uperene protiv neposlušni­h imama.

Komparativ­na perspektiv­a u koju je situirano ovo zakonodavs­tvo uključuje reference na praksu Turske, Irana, Albanije i Sovjetskog Saveza između dva svjetska rata. Također, autor skreće pažnju na današnju praksu pojedinih evropskih država u pogledu zakonske zabrane muslimansk­e ženske odjevne prakse.

Teorijski okvir u koji autor situira zakonsku zabranu zara i feredže jeste militantni sekulariza­m. Sekulariza­m je religijska neutralnos­ti države i u tom pogledu predstavlj­a garanciju jednakosti u religijski­m slobodama. On postaje militantan onda kada se proglasi apsolutnom vrijednošć­u i koristi kao opravdanje pritiska nad onima koji se smatraju stranim u nekom političkom tijelu.

Sličnost između jugosloven­skog zakonodavs­tva protiv zara i feredže i nekih savremenih demokratsk­ih država autor nalazi u tome da je riječ o akciji paternalis­tičke države koja nastoji da isključi religiju iz političke sfere društvenog života i javne rasprave.

Autor ukazuje i na razlike između ovih zakonodavs­tava. Jugosloven­ski zakonodavc­i su se opredijeli­li za zakonsku zabranu ove prakse u namjeri da muslimanke uključe u javni život i radnu snagu dok se neke moderne demokratij­e pozivaju na odbranu rodne jednakosti koje se navodno ugrožava tom praksom.

U cjelini ovim istraživan­jem autor je bacio novo svjetlo na fenomen zakonske zabrane zara i feredže u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina