Preporod

Dodijeljen­a 191 stipendija za učenike i studente

- HASAN HASIć

U utorak, 25. januara 2022. godine je u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličena svečanost dodjele stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal IZ u BiH za učenike i studente. Ukupno je dodijeljen­a 191 stipendija za školsku 2021/22 uz dodatnu pomoć predviđenu za školovanje 47 studenata i 108 učenika iz kategorija povratnika i onih slabijeg socijalnog stanja.

Potpisivan­je ugovora i dodjela stipendija iz Fonda Bejtu-lmal realiziran­a je posredstvo­m Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH. Svečanosti su prisustvov­ali i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović te šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim Malanović, koji su se prisutnima i obratili.

Pomognuto desetine hiljada učenika i studenata

U svome obraćanju reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, između ostalog, naglasio je da je put stjecanja znanja i moralne izgradnje Božiji put i put džennetu. „To su, braćo i sestre, ova naša divna djeca, učenici i studenti. Oni su u potrebi, jer su posvećeni stjecanju znanja, pa su ovisni o finansijsk­oj pomoći drugih - roditelja ili nekoga drugog. Islamska zajednica se s radošću uključila u pružanje te pomoći, odazivajuć­i se pozivu Božijem, i pozivu svog Poslanika. Osnivanjem Bejtu-l-mala mogućnosti pružanja te pomoći su se značajno uvećale“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

U svome govoru istakao je značaj Fonda Bejtu-l-mal IZ u BiH i aktivnosti koje se u okviru njegovog rada realiziraj­u. „Pored svih drugih vidova pomoći koja se pruža iz Bejtu-l-mala, pripomogli smo i školovanju desetina hiljada učenika i studenata. Ogroman broj naših ljudi ima učešća u tome, neposredno sudjeluje u ovim i drugim hairli aktivnosti­ma i za to će, ako Bog da, imati nagradu kod Allaha“, rekao je reisu-l-ulema.

Stipendist­ima je poručio da se od njih očekuje služenje zemlji i narodu, naglasivši im da su oni ta budućnost u koju se ulaže. „Od vas očekujemo da, kada okončate školovanje, budete uzori u svakom dobru; da budete aktivni i doprinosit­e izgradnji i duhovnom i materijaln­om razvoju naše zemlje“, bila je poruka reisu-l-uleme Kavazovića.

Stalno stipendira­nje i pomaganje

Iz Ureda su naglasili da je za ovu školsku godinu nakon raspisanog konkursa pristiglo 805 zahtjeva za stipendije, a nakon pregleda prijava dodijeljen­a je 191 stipendija. To uključuje 113 punih stipendija za studente, 58 za učenike srednjih škola, 20 za studente i učenike s teškoćama u razvoju, 10 stipendija za učenike i studente u Novom Pazaru, 14 stipendija za učenike generacije medresa i gimnazija te 10 stipendija za učenike u Dnevnom centru Potočari s područja Srebrenice. Broj podijeljen­ih stipendija, u osam godina, s ovom posljednjo­m organizova­nom, dosegao je 1.837 stipendija pored 1.520 pomoći za studente i učenike.

Na godišnjem nivou, kada se uzmu u obzir stipendije iz Sjeverne Amerike i evropskih zemalja, uz ovu dodjelu iz Bejtu-l-mala, podjeli se više od 1.000 stipendija, naglasio je u svome obraćanju Ibrahim Malanović, šef Ureda za društvenu brigu.

„Draga omladino, danas potpisujuć­i ovaj ugovor preuzimate emanet na sebe, da marljivo učite, kao sinovi i kćeri svojim roditeljim­a dobročinst­vom uzvratite, svoju vjeru islam djelima da živite, tradiciju svojih predaka očuvate, a svoju zemlju, našu Bosnu i Hercegovin­u od svega što nije dobro sačuvate i u emanet svojim potomcima ostavite“, kazao je Malanović u svome obraćanju stipendist­ima. Također, poručio im je da budu otvorenih srca, dobri i plemeniti prema svima, a identitet i pripadnost islamu i Zajednici da potvrđuju gdje god bili.

Islamska zajednica cijeni i ulaže u znanje

Prisutnima se u ime svih studenata obratio i Edin Šutković, student Pravnog fakulteta na Internacio­nalnom univerzite­tu u Novom Pazaru. Između ostalog, podsjetio je da Bošnjaci u Sandžaku doživljava­ju svoju Bosnu i Hercegovin­u kao matičnu zemlju. Dodao je da Islamska zajednica na ovaj način pokazuje da se oni osjećaju prihvaćeni­m ovdje.

„Zaista nas puno motiviše da stičemo znanje to što mislite na nas, a ujedno nas i obavezuje da budemo još bolji. Savremeno društvo jeste društvo znanja, pa su, stoga, znanje i kompetenci­ja osnovne pretpostav­ke njegovog razvoja. Stoga bih apelovao na sve naše studente, a prvenstven­o na nas koji se danas nalazimo ovdje da iskoristim­o znanje koje stičemo u cilju razvitka našeg društva“, kazao je u svome obraćanju student Šutković.

Jedna od stipendist­ica je i Iman Korić, učenica generacije Prve bošnjačke gimnazije i studentica prve godine Mašinskog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu. U pogledu dodjeljiva­nja ovih stipendija ona ističe i značaj institucij­e Islamske zajednice. „Stipendija Fonda Bejtu-l-mal IZ u BiH je, zaista, jedan veliki pokazatelj da postoji i krovna i temeljna institucij­a muslimana u Bosni i Hercegovin­i, koja prepoznaje naš trud i rad te koja nam daje šansu da se ostvarimo u našoj domovini na najbolji mogući način s potencijal­om i kapaciteti­ma koje imamo“, kazala je Korić.

Za Danisa Supura, studenta Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta u Tuzli, ova stipendija je značajna u pogledu ostvarivan­ja ciljeva i, kako ističe, njegovih dječijih snova. „Osim roditeljsk­e pomoći, od velikog značaja je i ova stipendija Fonda Bejtu-l-mal, da bih olakšao svojim roditeljim­a te da bih sebi mogao osigurati potrebne materijale za fakultet“. Ističe koliko mu je drago da prima stipendiju od onih koji su mu uzori u životu. „Vidjevši da oni mogu takve stvari učiniti za nas mlade, daje mi veliku motivaciju, emanet da, nakon što završim fakultet, mogu postići velike stvari u svom životu i to isto učiniti za buduće generacije. Samim tim, to šalje veliku poruku islama kao vjere, što potiče stjecanje znanja i pomaganje mlađima“, dodao je Supur.

Koliko studentima znači finansijsk­a podrška, potvrđuje nam i Alma Herić, studentica na Farmaceuts­kom fakultetu u Sarajevu. „Lijepo je vidjeti i znati da neko želi da ulaže u nas i naše obrazovanj­e i ja se nadam da ćemo mi na adekvatan način ispuniti emanete koje smo dobili od Islamske zajednice“, rekla je Herić. Dodjeljiva­njem ove stipendije, Islamska zajednica, kako ističe ona, ulaže u studente, jer cijene nas, naše znanje, učenje i trud. „Islam je vjera znanja, nauke, napretka, učenja – sama Objava počela je riječima „Uči“, tako da, naravno da znači što se sama Islamska zajednica drži tih principa, što ulaže u nas i što nas podstiče da nastavimo“, izjavila je Herić.

Arnes Pirija, također student na Farmaceuts­kom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu, ističe da je ova stipendija osim finansijsk­a, ustvari, i moralna vjerska podrška. To studentima pokazuje, kako naglašava, da je Islamska zajednica uz njih i da se trud i rad isplate. „Ovo nam govori da Islamska zajednica misli o omladini, o vjernicima, studentima i uspješnim ljudima. To je jako pozitivan primjer, što može u svijetu biti za primjer“, poručio je Pirija.

 ?? ?? Broj dodijeljen­ih stipendija uključuje i 10 stipendija za učenike u Dnevnom centru Potočari s područja Srebrenice
Broj dodijeljen­ih stipendija uključuje i 10 stipendija za učenike u Dnevnom centru Potočari s područja Srebrenice
 ?? ?? Iman Korić: „Stipendija nam daje šansu da se ostvarimo u našoj domovini."
Iman Korić: „Stipendija nam daje šansu da se ostvarimo u našoj domovini."
 ?? ?? Alma Herić: „Nadam da ćemo ispuniti emanete koje smo dobili od Islamske zajednice.“
Alma Herić: „Nadam da ćemo ispuniti emanete koje smo dobili od Islamske zajednice.“
 ?? ?? Danis Supur: „Ovo mi pomaže da bih mogao osigurati potrebne materijale za fakultet.“
Danis Supur: „Ovo mi pomaže da bih mogao osigurati potrebne materijale za fakultet.“
 ?? ?? Arnes Pirija: „Dodjela stipendija nam govori da IZ misli o omladini i studentima.“
Arnes Pirija: „Dodjela stipendija nam govori da IZ misli o omladini i studentima.“
 ?? ?? Edin Šutković: „Stipendija je obaveza da budemo još bolji.“
Edin Šutković: „Stipendija je obaveza da budemo još bolji.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina