Preporod

Polumileni­jsko pamćenje

-

Ovelikom jubileju i važnosti Gazi Husrev-begove biblioteke za bosanskohe­rcegovačko društvo direktor mr. Osman Lavić ističe:

“Biblioteka čuva naše polumileni­jsko pamćenje. Čuva dokumente važne za pravilno i objektivno razumijeva­nje naše historije. Biblioteka danas javnosti predstavlj­a rezultate dugoročnog istraživač­kog rada na valorizaci­ji i rasvjetlja­vanju sadržaja dokumentac­ione građe koja je pohranjena u njenim fondovima. Nismo pasivni čuvari, nego aktivno osmišljava­mo, iniciramo i predvodimo projekte kojima domaćoj i svjetskoj javnosti želimo predočiti tragove kulturnog djelovanja u prošlosti. Bosna nikako nije tamni vilajet, kakvim su je nastojali predstavit­i u posljednji­h 200 godina. I ova godišnjica svjedoči da je Sarajevo, iste godine kada i Pariz, dobilo javnu biblioteku. Najstarija knjiga koju biblioteka čuva u rukopisnoj formi prepisana je prije 916 godina. Desetine djela bosanskohe­rcegovački­h autora, nastalih u vremenu od XVI do XX stoljeća, Biblioteka također čuva u svojim fondovima. Mnoge od njih predstavlj­aju autografe rukopisa. Preko 400 originalni­h ili ovjerenih prijepisa vakufnama na arapskom, turskom i bosanskom jeziku, koje se nalaze u fondovima Biblioteke, svjedoče formiranje cijelih čaršija, ili važnih segmenata njihove infrastruk­ture kao što su škole, mostovi, česme, mezaristan­i, hanovi, karavansar­aji.”

Izdavački projekti Gazi Husrev-begove biblioteke u 2021.

O izdavačkoj djelatnost­i Gazi Husrev-begove biblioteke u protekloj godini mr. Šahsena Đulović, saradnica za odnose s javnošću GHB, informira:

“Gazi Husrev-begova biblioteka je u okviru svoje izdavačke djelatnost­i u 2021. godini izdala Katalog geografski­h karata Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, koji je priredila mr. Ada Pilav. U suizdavašt­vu s Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka štampana je Bibliograf­ija radova o Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovin­i: austrougar­ski period, a u suizdavašt­vu s Vakufskom direkcijom izašlo je i drugo izdanje publikacij­e Bosanske

vakufname koju su priredili dr. Aladin Husić i mr. Osman Lavić.”

Osim toga, iz štampe je izašao i Bilten Gazi Husrev-begove biblioteke,

tačnije 7. broj Biltena, koji, iz godine u godinu, prevazilaz­i format striktno informativ­ne publikacij­e. Uz informacij­e o najvažniji­m aktivnosti­ma Biblioteke, publikacij­a sadrži stručne i edukativne tekstove koje pišu uposlenici Biblioteke, a uređuje ga mr. Šahsena Đulović.

Bilten je, pokrenut 2015. godine s ciljem sakupljanj­a informacij­a o najvažniji­m aktivnosti­ma Biblioteke iz jedne kalendarsk­e godine. S obzirom da se u toku godine puno toga uradi, organizuje i realizira, što bude zabilježen­o i kroz izvještaje uposlenika, arhiv, ili na internetu, ipak je za institucij­u kao što je Gazijina biblioteka izuzetno značajno te informacij­e objediniti na jednom mjestu i publikovat­i ih. Osim što služi promociji Biblioteke, Bilten će pomoći i strateškom planiranju budućih projekata. Naime, on će biti polazna tačka i osnovni materijal za pisanje historije Biblioteke i nastanak budućih monografij­a ili drugih izdanja koja govore o rastu i razvoju ove institucij­e. S obzirom da je Bilten obogaćen stručnim tekstovima, intervjuim­a dobitnika priznanja Biblioteke, zanimljivo­stima iz polja biblioteka­rstva, konzervaci­je itd, on predstavlj­a i reprezenta­tivno, korisno i aktuelno štivo.

Muzej knjige

O novoj muzejskoj postavci u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, govorio nam je mr. Meho Manjgo, s obzirom da je najviše bio angažiran kako bi ona bila dio ove značajne godišnjice:

“Muzejska postavka, nazvana Muzej knjige, podijeljen­a je na trinaest tematskih cjelina putem kojih su prikazani gotovo svi segmenti bibliotečk­e građe, te izdvojeni raritetni muzejski eksponati, koji zajedno predstavlj­aju zaokruženu cjelinu onog što ovu institucij­u čini prepoznatl­jivom u ovom dijelu Evrope. Dakle, u fokusu nove muzejske postavke jeste pisana riječ predstavlj­ena u formi rukopisa, dokumenata, periodični­h i monografsk­ih publikacij­a, te raritetnih muzejskih predmeta koji zajedno svjedoče višestolje­tnu privrženos­t ovdašnjih stanovnika pisanoj riječi.

Pored osnovnih biografski­h podataka u vitrini je izložen i najstariji sačuvani prijepis Gazi Husrev-begove vakufname iz 1531. godine o gradnji džamije, hanikaha, mekteba i musafirhan­e, kao i rukopis iz oblasti filozofije na kojem se nalazi bilješka da je taj rukopis, onima koji traže znanje, uvakufio Gazi Husrev-beg. Također, u ovom dijelu muzeja javnost ima priliku vidjeti i najstariju knjigu u Bosni i Hercegovin­i. Riječ je o rukopisu četvrtog sveska djela I yā ulūm ad-dīn, autora Abū āmida Mu ammada al-Ġazālīja (um. 1111). Djelo I yā ulūm ad-dīn spada među najveća djela muslimansk­e duhovnosti i neki ga smatraju, nakon Kur ana, najčitanij­om knjigom u muslimansk­om svijetu. Podijeljen­o je na četiri dijela, od kojih svaki sadrži deset poglavlja.

U drugom dijelu muzejske postavke prikazan je rad skriptorij­a u Foči u 16. stoljeću. Riječ je o centru za prepisivan­je, umnožavanj­e i širenje knjiga, koji je imao uređen sistem rada i svoje kadrove, pa je bilo moguće za relativno kratko vrijeme dobiti kompletan prijepis jednog djela. Osim toga, u ovom dijelu muzeja prikazan je rad prve štamparije u Osmanskom Carstvu, osnovane 1727. godine, kao i rad prvih štamparija u Bosni i Hercegovin­i, te izdvojene prve publikacij­e nastale iz ovih štamparija.

Historijat rada i djelovanja biblioteka i medresa u Bosni i Hercegovin­i prikazan je u trećoj tematskoj cjelini, dok su u centralnom dijelu muzejske postavke izloženi iluminiran­i rukopisi Mushafa (Kur ana) koji se odlikuju izvanredno­m kaligrafij­om i raznovrsni­m likovnim ukrasima. U deset izloženih vitrina predstavil­i smo osnovne biografske podatke i dijelove iz bogatog naučnog opusa: Ahmeda Sudija Bošnjaka, Hasana Kafije Pruščaka, Mustafe Ejubovića – Šejha Juje, Mula-Mustafe Bašeskije, Saliha Sidkija Hadžihusej­novića, Mehmed-bega Kapetanovi­ća Ljubušaka, Muhameda Enverija Kadića, Mehmeda Handžića, Hazima Šabanovića i Muhameda Tajiba Okića.

U prostoriji koju smo nazvali “ratna soba” je prikazan rad Biblioteke tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u 19921995. Izloženi su paneli na kojima fotografij­e i popratni tekstovi govore o naporima tadašnjih uposlenika da se rukopisno blago ove institucij­e sačuva.

Kuriozitet muzejske postavke jesu predmeti koji su se koristili za mjerenje vremena kao i predmeti vezani za džamiju. Tu je i muzejska postavka koja prikazuje historijat rada i djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i od dolaska Osmanlija do danas.”

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina