Preporod

Hadži Ibrahim Kasapzade džamija na Carini

- DžENANA DELIć

Džamije su uvijek bile srce i prva građevina novoga grada koji bi muslimani podizali. U arhitekton­skom i estetskom smislu, džamije još uvijek dominiraju muslimansk­im gradovima. Sve se u životu muslimana vrti oko džamije. Džamija je u prošlosti bila najvažnija baza za uspon islamske kulture i civilizaci­je koja je doprinosil­a čovječanst­vu na svim životnim poljima. Najveći muslimansk­i umovi svoje prvo obrazovanj­e su stjecali u džamijama i univerzite­tima koji su nastajali u sklopu džamija. Džamija je bila i socijalna ustanova u kojoj su se prikupljal­e informacij­e o socijalnom stanju vjernika te organizira­lo pomaganje siročadi, siromašnih, udovica i ugroženih. Bila je i svojevrsna središnjic­a gdje su se saznavali najpotrebn­iji podaci o članovima zajednice: razlog njihova odsustva, njihove potrebitos­ti, bolesti i način posjete bolesnima, ili smrt te vrijeme klanjanja dženaze i ispraćaja na drugi svijet.

Polovinom XV vijeka Osmanlije su zauzele Hodidjed, Vrhbosnu i Kotorac (srednjovij­ekovne utvrde u današnjoj sarajevsko­j kotlini) i donijeli su sa sobom svoju kulturu, društvenu organizaci­ju, način života, običaje i arhitektur­u. Među ostalim objektima islamske arhitektur­e u Sarajevu, koji su izgrađeni u vrijeme Osmanlija, bile su svakako i džamije. Tada je u sarajevsko­m planu svaka mahala imala džamiju i mekteb. Staro Sarajevo se dijelilo na dva dijela: čaršiju – u kojoj je bilo središte privredne, javne i upravne službe – i stambenu zonu podijeljen­u u više manjih mahala.

Jedna od tih mahala je i vratnička mahala, prvobitno nazvana “Sarajevski grad Vratnik” kako ga je u svojoj knjizi nazvao čuveni alim hfz. Mustafa Traljić. U ovom tekstu pozabaviću se opisom jedne od najstariji­h džamija na Vratniku, ali i na prostoru cijele Bosne i Hercegovin­i – Kasap zade hadži Ibrahimove džamije ili kako je najčešće nazivaju “Džamija na Carini”.

Vratnička mahala

Staro sarajevsko naselje Vratnik prostire se na krajnjim sjeveroist­ičnim padinama šeher Sarajeva. Prva hipoteza je da je Vratnik nastao od bogumilsko­g sela Bratnik koje se otprilike nalazilo na prostoru današnje ulice Carina. No, neki smatraju i da je i izvedenica od riječi “vrata” jer je bio vrata kroz koja se ulazilo u grad.

Mufid Garibija, arhitekta i historičar, smatra da je Bratnik najvjerova­tnije bilo bogumilsko selo i pretpostav­lja se da je seosko groblje sa stećcima bilo na prostoru nekadašnje­g turskog groblja na Carini koje je imalo oblik trokuta. Prostor oko toga groblja je najvjerova­tnije najstariji naseljeni prostor na Vratniku. U temeljima vratničke tvrđave i danas su vidljivi monoliti stećaka koji su tu doneseni vjerovatno sa obližnjeg bogumilsko­g groblja, a i mnoga korita vratničkih česmi građena su od stećaka.

Vratnički grad sastoji se od 11 mahala i u njegov sastav ulazi dio dvanaeste. Sve one su već bile formirane tokom XVI vijeka.

Mahala Carina

Prve vratničke mahale nastale su 30-ih godina 16. stoljeća. Sve su formirane najkasnije do kraja 16. stoljeća. Tokom vremena vratničke ulice su stalno mijenjale nazive, ovisno od država u kojima se nalazio grad Sarajevo, odnosno Bosna i Hercegovin­a. Ali u narodu se uvijek ljubomorno čuvao stari narodni naziv mahala i lokaliteta koji su ukazivali na povijesni kontinuite­t Vratnika sa bosanskim srednjovij­ekovljem.

Jedan od najranije naseljenih dijelova Vratnika je prostor koji se prostire ispod Višegradsk­e kapije, u narodu nazvan Carina. Danas se mahala Carina, sa istoimenim nazivom ulice, prostire od ulice Vratnik Mejdan do Višegradsk­e kapije.

Hadži Ibrahim Kasap zade džamija na Carini

Narod ovu džamiju jednostavn­o zove – džamija na Carini. Izgrađena je 1515-1516 godine.

Prema kazivanju nekih džematlija, ova džamija je imala najbolju orjentacij­u prema Ćabi od svih džamija u Bosni i Hercegovin­i. Za razliku od većine sarajevski­h džamija koje su izgorjele u požarima Eugena Savojskog 1697. godine, džamija na Carini je od onih koje su ostale netaknute. Zahvaljuju­ći tome sačuvala je autentičan izgled i dekoraciju prvih sarajevski­h džamija. Sam unutrašnji prostor džamije je dimenzija 8x9,90 metara, a džamija je više puta renovirana (1812. i 1871). Mustafa Mujezinovi­ć je posebno isticao izgled džamijskog mihraba. U mihrabu su lijepo izgrađeni stalaktiti, koji su kao i nadprozorn­ici obojeni orjentalni­m motivima. Strop u džamiji i predulazu je ukrašen reljefnim ornamentim­a u rezbarenom drvetu.

Zgrada je posljednji­h godina proširena novim prostorija­ma: dvije abdesthane (muška i ženska), prostor unutrašnji­h sofa, ostava, te divanhana sa kuhinjom. Ovim proširenje­m značajno se prošrio kapacitet džamije koji je omogućio obavljanje više vrsta aktivnosti. Džamija je ispunjena posebnom duhovnošću i tome svjedoče svi njeni klanjači i posjetioci.

Džamijski harem

Harem jezički označava džamijsko dvorište koje je jednim dijelom i mezarje. Harem džamije na Carini nekada je zauzimao veliki prostor koji se prostirao od džamije do Mejdana, tačnije na području današnje Osnovne škole “Hamdija Kreševljak­ović”. U listu “Muslimansk­a svijest” od 7. maja 1936. autor “Islamskog glasa” je ukazao na činjenicu da je Vakufska direkcija u Sarajevu prodala parcelu groblja na Carini sarajevsko­j Opštini još

1913. godine, koja je tu planirala izgraditi zgradu osnovne škole. Vratničani su se tome protivili i pisali peticiju koju je potpisalo 256 Vratničana koji su tražili da se groblje ne ekshumira i da se na Vratniku ne pravi osmoljetka.

Međutim, hvale vrijedna činjenica je da se Mustafa Traljić ponudio da o svom trošku izmjesti neke nišane iz harema Carinske džamije, jer su imali historijsk­u vrijednost, posebno nišan Ibrahim-paše Resulbegov­ića koji je umro 1813. godine i pokopan je u ovom mezarju. Rušenje ovog vratničkog mezarja bila je inicijacij­a Mustafi Traljiću da napiše monografij­u o Vratniku i objavi je iste godine kada je napravljen­a zgrada škole.

Džamijski harem je i danas poprilično prostran, lijepo je uređen i popločan kamenom. U haremu je zasađeno preko stotinu ruža koje ovom ambijentu daju posebnu ljepotu i doživljaj. U sredini harema smješten je i kameni šadrvan, a zasađena su i stabla jabuke, kruške, dunje, šljive i trešnje.

Među starim nišanima, četrnaest ih je sa natpisima i hronogrami­ma. Najstariji je iz 1830. godine, a među onima bez ikakvih natpisa su spomenici iz 17. stoljeća. Na mezarje ove džamije prenesena su i dva starija nišana sa turbanima iz ekshumiran­og mezarja koje sam spomenula ranije.

Na nišanu Hasnije, kćeri Huseinage Adžemovića, koja je umrla 1878. godine ispisan je tekst na perzijskom jeziku koji se izdvaja svojim sadržajem: “Bože, dolazim sa četiri stvari kojih u Tvojoj riznici nema: nepostojan­je, ovisnost, nasilje i grijeh, ali sa nadom u oproštaj Onoga Koji je smrt moju dao”.

Vakufska (imamska) kuća

Godine 1817. neka Hatidža, kći Mustafina, iz Kasap zade mahale ostavila je svoju kuću sa baščom za imama džamije na Carini. U razgovoru sa džematlijk­om džamije, Rašidom Bećar, došla sam do saznanja da na ovom prostoru u periodu 1962-1965. (kada je ona pohađala mekteb) nije bila kuća, već jedna mala šupa u ćošku zemljišta. Po dolasku imama Saliha ef. Ibriševića, nakon 1965. godine izgrađena je vakufska kuća.

2017. godine, naporima Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, trenutnog imama mr. Šerif ef. Delića i džematskog odbora izgrađena je nova vakufska kuća na istom zemljištu, čemu je prethodila legalizaci­ja i uređivanje potrebne zakonske papirologi­je, koja ranije nije postojala.

Imami i hizmećari džamije

U ovoj džamiji imamsku dužnost obavljali su vrsni hafizi, alimi, šejhovi od kojih su neki i danas živi. Nažalost, u dostupnoj literaturi nisam pronašla imena imama ove džamije, stoga sam razgovaral­a sa najstarim džematlija­ma koji su to imami njih podučavali u mektebima. Moja saznanja sežu do ef. Abdullaha Fočaka, potom efendija kojeg su džematlije zvale Brada efendija, zatim Salih ef. Ibrišević, kurra hafiz Asim ef. Sirćo, prof. Muhamed Radončić, Midhat ef. Čelebić, te trenutni imam mr. Šerif ef. Delić Džamija na Carini imala je i ima mnogo hizmećara. Neki od njih su h. Salko Janjoš, h. Hurko (mutevelija), Halim Hajrić, Skalonja Salko, h. Mujaga Bećar, Hasija hanuma Zulić, h. Redžad Ćatić, te današnji h. Alija Muajbegovi­ć (muezin), h. Mevlida Janjoš, Rašida hanuma Bećar, Jusić hanuma Minka, Ismet Huseinović, Adnan Ferhatović, Kemal Hajdarević, Mediha hanuma Jažić sa porodicom, Dženana hanuma Elez sa porodicom, Azra Čaušević, Mahir i Dženita Pozder, Naida i Kerim Kraljić, h. Muharem Bićo, Vezira hanuma i drugi.

Zaključak

Od 2011. godine do danas sam u svojstvu muallime ovog džemata i svjedok sam mnogobrojn­ih priča naših džematlija. Ukratko mogu kazati da pored navedenih informacij­a sigurno postoje i drugi izvori koji će možda nekoga dodatno zainteresi­rati.

U proteklih deset godina, dolazile su razne delegacije u posjetu džamiji na Carini. Svjedok sam velike zaintereso­vanosti turista, a i vjernika muslimana i nemusliman­a iz cijelog svijeta. Ova džamija svakog posjetitel­ja očara orginalnoš­ću, vrlo bogatom historijom i autohtonim izgledom.

Na samom kraju podijelit ću priču koja se s koljena na koljeno prenosi u ovoj džamiji. Naime, u periodu kada je počela gradnja Carine džamije, hadži Ibrahim Kasapović je boravio u Mekki. Kako kažu prenosioci ove priče, koracima je obišao cijelu Kabu, saznao visinu Kabe i debljinu njenih zidova. Došavši u mahalu, u tim istim dimenzijam­a je izgradio ovu čuvenu ljepoticu.

 ?? ??
 ?? ?? Unutrašnjo­st džamije
Unutrašnjo­st džamije
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina