Preporod

Tri sestre – tri hafize

- Hafiza Amina sa babom Hafiza Amina sa sestrama i majkom ELVEDIN IBRAHIMSPA­HIć

U nedjelju, 16. januara 2022. godine u Čaršijskoj džamiji u Kaknju proučena je hafiska dova novoj hafizi Amini Imamović.

Hafiza Amina Imamović je treća hafiza u porodici vrijednog imama Mirzet-ef. Imamovića i njegove hanume Azemine. Njene dvije starije sestre, hafiza Eldina i hafiza mr. Almedina već ranije su položile hifz pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH. Zbog ove činjenice da se radi o tri sestre – tri hafize, ova hafiska dova posebno dobija na značaju. U Bosni i Hercegovin­i je sve učestalija pojava da u jednoj porodici nekoliko članova ponese časnu titulu čuvara Kur'ana. U slučaju porodice imama Mirzet-ef. njegove kćerke su upravo zahvaljuju­ći odgoju i porodičnom ambijentu u kojoj se čuva Kur'an, krenule putem hifza.

Uzor omladini

Kako to nalažu običaji u Bosni i Hercegovin­i nakon položenog hifza Kur'ana pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH, prouči se hafiska dova i upriliči svečanost na kojoj se okupi porodica, prijatelji i drugi vjernici koji uz zahvalnost Allahu, dž.š., obznane ovu blagodat, te čestitaju novim hafizima na velikom uspjehu.

Hafiskoj dovi u Kaknju prisustvov­ao je veliki broj hafiza, uleme, porodice i vjernika.

U ime domaćina prisutnim se obratio mr. Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam MIZ-a Kakanj, koji je izrazio zadovoljst­vo što u Kaknju, koji ranije nije imao jaku tradiciju hifza i hafiza, imamo sve više hafiza a pogotovo što, u ovom slučaju imamo treću hafizu iz imamske porodice.

Izaslanik muftije sarajevsko­g bio je hafiz dr. Ahmed-ef. Purdić koji je spomenuo hadis Poslanika, s.a.v.s, u kome se kaže: „Ko othrani tri kćeri, lijepo ih odgoji i lijepo s njima postupa, kao nagradu zaslužuje džennet.“Dr. Purdić, u objašnjenj­u ovih riječi Poslanika, a.s., posebno naglašava odgoj kćerki te da se za taj čin može očekivati džennet. A u slučaju hafize Amine i njenih sestara hafize Eldine i hafize mr. Almedine riječ je o hafizama koji su uz to još i završile fakultete i sasvim sigurno mogu biti uzor omladini i ponos svojih roditelja na dunjaluku i spas od vatre na ahiretu.

Poslije obraćanja izaslanika muftije, dr. Purdića, prisutni hafizi su proučili po ašere a onda je hafiza Amina proučila posljednje sure iz Kur'ana nakon čega je njen muhaffiz, hafiz Mensud Đulović, proučio hafisku dovu.

Studentica FIN-a

Potom se prisutnim obratio i izaslanik reisu-l-uleme, dr. hafiz Abdulaziz Drkić, koji je čestitao hafizi Amini i uručio joj diplomu hafizatu-l-Kur'an. U svom obraćanju hafiz Abdulaziz istakao je da Kur'an treba biti vodilja u životu svakog muslimana te da oni koji okrenu glavu od Allahove Knjige, teškim će životom živjeti. Posebnu radost, hafiz Abdulaziz je izrazio kao profesor kiraeta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, kojeg je svršenica hafiza Amina i koja je trenutno student drugog ciklusa na istom fakultetu.

Na kraju programa prisutni su uz tekbire čestitali novoj hafizi a mnogi su je i, shodno tradiciji, darivali poklonima. Medžlis IZ-e Kakanj, posebno je skromnom hedijom počastio i hafizine roditelje, Mirzet-ef. i njegovu hanumu Azeminu, čiji je doprinos u postignuću njihovih kćerki nemjerljiv.

 ?? ??
 ?? ?? Diplomu je novoj hafizi uručio izaslanik reisu-l-uleme
Diplomu je novoj hafizi uručio izaslanik reisu-l-uleme
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina