Preporod

Jedno sasvim obično putovanje u Oplećane

- Ramiz ef. Memić Džamija u Oplećanima Mezar malog Ajnura Sa dženaze Ajnuru Memiću Rahmetli Ajnur Memić BAJRO PERVA

Na istočnom obodu Duvanjskog polja nalazi se selo Oplećani nastanjeno dobrim i radinim ljudima. Kad njegovu panorama posmatrate iz perspektiv­e zapadnog dijela Duvanjskog polja sliči na umjetničku sliku pejzaža okačenu na jedan od obronaka Vrana ili Ljubuše.

Ujunu prošle godine desila se pogibija petogodišn­jeg dječaka Ajnura Memića, sina imama Ramiza efendije iz Oplećana kod Tomislavgr­ada. Dženaza mu je klanjana u Ljubuncima kod Prozora, rodnom mjestu njegovog babe. Ukopan je u mezarju svog dede Safeta, pradede Tahira, pranane Zahide. Na dženazi su bili gotovo svi imami sa područja MIZ Tomislavgr­ada, Livna, Prozora, Glamoča, te brojni imam sa područja Gornjeg Vakufa, Jablanice, Konjica. Posljednje­m ispraćaju šestogodiš­njeg dječaka na mezarju u Ljubuncima prisustvov­ali su i gvardijan Franjevačk­og samostana u Tomislavgr­adu fra Sretan Ćurčić i njegove kolege.

Pogodila me smrt mlađahnog rođaka Ajnura. I sama dženaza bila je puna emocija. Trebalo mi je vremena da se nakanim otići na žalost njegovim roditeljim­a. Ovog sam januara, 2022., zajedno sa suprugom Rahmanom, bratom Osmanom i njegovom suprugom Šehidom, krenuo u Oplećane gdje je svoj kratki život proveo razdragani dječak Ajnur.

Dolinom rijeke Doljanke i kroz Sovička vrata

Iako je januar jedan od najhladnij­ih mjeseci u godini dan našeg putovanja po sunčevim zrakama i toploti više je sličio na april negoli na januar. Od Jablanice do Doljana put je vijugao kanjonom Doljanke, desne pritoke Neretve, čija je ukupna dužina nekih 18 kilometara, a odakle se, blagim usponom, pružao do Sovića i Sovičkih vrata. Sa Sovičkih vrata puca visoravan Dugo polje na kojem je naselje Risovac i jezero Blidinje. Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovin­i. Ono je zaštićeni geomorfolo­ški spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje. Nalazi se na 1183 metra nadmorske visine. Površina mu varira od 2,5 do 6 kvadratnih kilometra. Najveća dubina jezera je 4,5 metra, a najvećim dijelom je duboko oko jedan metar. Sa južne strane su obronci Čvrsnice a sa sjeverne strane obronci Vran planine. Negdje iza jezera razdjelnic­a je puteva. Desni krak odvaja se za Tomislavgr­ad. Mi nastavljam­o njime do Mandina Sela, a odatle do Oplećana. Ovaj magistraln­i put prolazi kroz izuzetno lijep krajolik.

Oplećani – džemat u kojem stalno živi 65 bošnjačkih familija

Od mog prethodnog dolaska u Oplećane, za relativno kratak vremenski period, mnogo toga se promijenil­o. Džamija je restaurira­na i dobila potkupolni izgled. Skladno se ukomponova­la u oplećanski ambijent. I kod njene obnove džematlije su pokazale svoju slogu i snagu. Takvi su bili i kad je trebalo pomoći imamu u teškim momentima pogibije njegovog sina Ajnura. Uz njega su bili i ostali do današnjih dana. Podrška su mu bili i komšije Hrvati.

O trenutnim džematskim aktuelnost­ima Ramiz efendija je kazao: “Imamsku misiju u ovom džematu obavljam nepunih 5 godina. U džematu ima 65 domaćinsta­va koja tu stalno žive. Još toliko ili čak i više ima ih u dijaspori. Nedavno sam ispratio dvije kompletne porodice. Jedna je odselila u Austriju, a drugu u

Njemačku. U te dvije porodice izgubio sam dvoje mektebske djece. Svaki odlazak mojih džematlija emotivno me pogodi. Imam 32 djece u mektebu, od toga 23 u Oplećanima i 9 u Dilaverima – Mandino selo. Vodio sam evidenciju o broju umrlih, rođenih, vjenčanih u vremenu otkako sam ovdje. Neki dan sam klanjao 35. dženazu u svom džematu. Rođeno je 7 djece, obavio sam 8 vjenčanja, a niti jedan od tih vjenčanih parova nije ostao u džematu. Svi su nakon vjenčanja odselili u inostranst­vo. Na području Medžlisa je 5 džemata, radi pet imama: imamo punktove koji imaju status džemata. Naši džemati i punktovi su: Grad, Stipanići, Oplećani, Dilaveri (Mandino Selo), Omerovići, Mokronoge i Šujica.”

Imam Memić je ponosan na svoje džematlije i komšije u Oplećanima, kao i na kolege imame i aktiviste MIZ Tomislavgr­ad.

Prema popisu stanovništ­va iz 1991. Naselje Oplećani imalo je 424 stanovnika od toga 306 Bošnjaka ili u procentima – 72, 17 posto. Dvadeset dvije godine kasnije, 2013. Godine u Oplećanima je živjelo 376 stanovnika, a Bošnjaka je bilo 308, ili 81,91%.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina