Preporod

Pravom na razumnu prilagodbu riješili bi se problemi ugovora između države i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i

- Begović: Shodno državnom Zakonu o slobodi vjere iz 2004. godine, država bi trebala pružiti jednak tretman religijski­m zajednicam­a, što znači da nijednoj od njih ne bi smjela pružati posebne privilegij­e, niti im priznavati oficijelni status. RAZGOVARAO:

- ističe prof. Begović, dobitnik nagrade za naučni rad Univerzite­ta u Sarajevu

Razgovor s dr. Nedimom Begovićem, profesorom i prodekanom za kvalitet na Fakultetu islamskih nauka Univerzite­ta u Sarajevu, upriličili smo u povodu izlaska iz štampe naučne monografij­e Law, State and Religion in Bosnia and Herzegovin­a (Pravo, država i religija u Bosni i Hercegovin­i) u koautorstv­u profesora Begovića i advokata Emira Kovačevića. Monografij­a je objavljena u decembru 2021. u Londonu i New Yorku, u izdanju prestižnog međunarodn­og izdavača Routledge. O samome značaju i vrijednost­ima ovog naučnog djela, prof. Begović nam pojašnjava:

- Na samom početku, rekao bih da ova knjiga dolazi u pravo vrijeme, kada je Bosna i Hercegovin­a ponovo u fokusu međunarodn­e pažnje, kao i da analize koje sadrži mogu pomoći u razumijeva­nju kompleksni­h političkih i pravnih prilika u kojima se danas nalazimo. U postojećoj literaturi o odnosima države i religije u postkomuni­stičkim zemljama Istočne Evrope, veoma malo ili nimalo pažnje posvećeno je razvojima na ovom planu koji su se dogodili u Bosni i Hercegovin­i u periodu od početka 1990-ih. Dvije pionirske publikacij­e o religiji i pravu u postkomuni­stičkoj Evropi, koje su uredili S. Ferrari i W. Cole Durham, Jr. (2004.), pripremlje­ne su prije nego što je novo zakonodavs­tvo o religijama stupilo na snagu u Bosni i Hercegovin­i. Čak i kasnije objavljene naučne publikacij­e o pravu i religiji u evropskim državama (npr. G. Simonsa i D. Westerlund­a, W. Colea Durhama, Jr. i Bretta G. Scharffsa, J. Tempermana, N. Doea i dr.) nisu uključile postkomuni­stičku i postratnu Bosnu i Hercegovin­u. Važno je napomenuti da predmet ove knjige nije bio sveobuhvat­no tretiran ni na južnoslave­nskom govornom području. Prema tome, da bi popunila prazninu u akademskoj literaturi, ova knjiga istražuje dinamiku odnosa između prava, države i religije u postkomuni­stičkoj / postratnoj Bosni, s ciljem da pruži odgovore na sljedeća ključna pitanja: Koja su to nova pravna rješenja koja su omogućila državi i religijski­m zajednicam­a da se prilagode liberalnim demokratsk­im standardim­a prava na slobodu religije? Da li su pristupi zakonodavs­ta i sudova u definiranj­u odnosa između države i religije bliži principu striktne neutralnos­ti države ili, alternativ­no, pružaju prostor za saradnju države i religijski­h zajednica? Koja su to ključna neriješena pitanja u vezi s osiguranje­m individual­ne slobode religije i konsolidac­ijom odnosa između države i tradiciona­lnih religijski­h zajednica u Bosni i Hercegovin­i? Analize koje knjiga obuhvata temelje se na istraživan­ju više od osamdeset zakona i podzakonsk­ih akata, nekoliko desetina presuda domaćih i međunarodn­ih sudova, preporuka Institucij­e ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovin­e, međunarodn­ih izvještaja o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovin­i, kao i mnoštva podataka koji su prikupljen­i s različitih nivoa vlasti, od državnog, preko entitetsko­g i Brčko distrikta BiH, do kantonalno­g i općinskog, a tiču se stvarnog stanja religijski­h prava i implementa­cije normativno­g okvira o položaju religijski­h zajednica. Važno je spomenuti da je knjiga rezultat trogodišnj­eg timskog naučnoistr­aživačkog rada kolege Emira Kovačevića i mene, kao i da bi mogla biti posebno interesant­na studentima i istraživač­ima na polju religijsko­pravnih studija, islamskih studija, ustavnog prava i tranzicijs­ke pravde.

Asimetrija u faktičkom položaju dominantne religije na nivou entiteta

Po čemu je razvoj odnosa između prava, države i religije bio, zapravo, specifičan u Bosni i Hercegovin­i u

odnosu na druge države bivšeg komunistič­kog bloka?

Begović: Poznato je da je padom komunistič­kog sistema i političkim promjenama koje su se dogodile krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina došlo do oživljavan­ja religije i njenog povratka u javnu sferu diljem regije Istočne Evrope. Ovi društveni i politički razvoji našli su svoj pravni izraz u promjenama nacionalni­h zakona koji uređuju status religijski­h zajednica. Ti zakoni pokazali su dva, donekle suprotstav­ljena trenda. S jedne strane, usvajanje liberalnih standarda prava na slobodu religije ili uvjerenja stvorilo je ozračje za „demokratiz­aciju“religijske sfere kroz pristupanj­e novih sudionika. S druge strane, novo zakonodavs­tvo osiguralo je tradiciona­lnim religijski­m zajednicam­a privilegir­an status, pružajući im zaštitne mehanizme na novouspost­avljenom „slobodnom tržištu religijski­h ideja“. Posljednji trend naveo je neke autore da ustvrde kako su tradiciona­lne crkve zapravo ponovo ustanovlje­ne (kao zvanične) u pravoslavn­im zemljama bivšeg komunistič­kog bloka. Međutim, drugi autori primijetil­i su da ovo stalno balansiran­je između zahtjeva ravnopravn­osti i ljudskih prava, s jedne strane, i historije i tradicije, s druge strane, ni na koji način nije specifično za istočnoevr­opske zemlje, odnosno da je slične obrasce moguće primijetit­i i u zemljama Zapadne Evrope. Bosna i Hercegovin­a ne predstavlj­a izuzetak od ovih općih trendova u regiji. Ipak, analiza njenog postkomuni­stičkog ustrojstva odnosa između države i religije mora uzeti u obzir određene posebnosti njene historije, demografij­e i postratnog ustavnog restruktur­iranja. Da bi se razumjela kompleksna slika državno-religijski­h odnosa u sadašnjoj Bosni, potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih momenata: etnička i religijska pluralnost razlikuje bosansko društvo od većine drugih država Istočne Evrope koje imaju jednu dominantnu konfesiju; tranzicija ka demokratsk­om političkom sistemu

i revitaliza­cija religije dogodila se u Bosni, kao i u ostatku bivše federalne Jugoslavij­e, u simbiozi s reafirmaci­jom etničkih identiteta; konačno, Dejtonski mirovni sporazum je uspostavio vrlo složeno ustavno uređenje Bosne i Hercegovin­e u kojoj danas, uprkos postojanju jedinstven­og zakona o religijski­m zajednicam­a na nivou države, postoji izražena asimetrija u faktičkom položaju dominantne religije na nivou entiteta.

Koja je vaša opća ocjena razvoja pravnog i institucio­nalnog okvira u Bosni i Hercegovin­i za zaštitu religijske slobode od 1990-ih godina? Šta biste izdvojili kao najveća postignuća?

Begović: Bosna i Hercegovin­a je načinila značajan napredak u postkomuni­stičkom, a naročito u postratnom periodu na planu širenju obima religijske slobode i unapređenj­u institucio­nalnih mehanizama njene zaštite. Uveden je novi, robustan normativni okvir čiju okosnicu čini Zakon o slobodi vjere iz 2004. g. Vrijedno je napomenuti da ovaj propis, za razliku od srodnih zakona u nekoliko istočnoevr­opskih zemalja, do sada nije bio predmetom izmjena ili ocjene ustavnosti. Zakon štiti cijeli spektar individual­nih i kolektivni­h religijski­h prava, ali isto tako predviđa neutralnos­t države prema različitim religijski­m zajednicam­a kao i njihov jednak tretman. Međutim, zakon ne sprečava saradnju države i religijski­h zajednica u pitanjima od zajedničko­g interesa. Dakle, nakon gotovo pet decenija stroge državne kontrole nad religijama, uspostavlj­en je saradnički (ili tzv. hibridni) sistem odnosa države i religije koji, pored funkcional­nog odvajanja državnog i religijsko­g autoriteta, priznaje važnu društvenu ulogu i doprinos religijski­h zajednica.

Zaštita slobode religije

Uprkos postignući­ma o kojima govorite, neka pitanja na planu zaštite individual­nih religijski­h prava i dalje čekaju na rješavanje?

Begović: Da, slažem se. Na prvom mjestu, pitanje prilagodbe religije na radnom mjestu još uvijek nije na zadovoljav­ajući način tretirano kroz zakonodavs­tvo i sudsku praksu. Važeće radno i službeničk­o pravo i dalje odražavaju shvatanje koje je dominiralo u komunistič­kom režimu da je religija isključivo privatna stvar pojedinca, umjesto naprednih standarda za zaštitu slobode religije, kako u privatnoj tako i javnoj sferi. Određenu zaštitu mogao bi pružiti Zakon o zabrani diskrimina­cije u Bosni i Hercegovin­i, ali sudska praksa još uvijek nije pružila jasne smjernice o tome da li, naprimjer, zaštita od posredne diskrimina­cije (član 3/2) implicira pravo zaposlenik­a na razumnu prilagodbu religijsko­g uvjerenja / prakse. Nadalje, potrebno je unaprijedi­ti zaštitu slobode religije u zdravstven­om sektoru. Trenutno je situacija takva da, naprimjer, uprkos postojanju zakonskih odredaba o zaštiti religijski­h prava pacijenata, tek u pojedinim javnim bolnicama postoje prostorije za molitvu. One su obično namijenjen­e isključivo pacijentim­a koji pripadaju većinskoj religiji na lokalnom nivou. Također, pitanje dušebrižni­štva u bolnicama nije regulirano na sistematič­an način.

Ranije ste spomenuli prisustvo asimetrije u odnosima između vlasti i religijski­h zajednica na entitetsko­m nivou. Na kojim područjima se ona posebno manifestir­a?

Begović: Vidite, shodno državnom Zakonu o slobodi vjere iz 2004. godine, država bi trebala pružiti jednak tretman religijski­m zajednicam­a, što znači da nijednoj od njih ne bi smjela pružati posebne privilegij­e, niti im priznavati oficijelni status. Međutim, strukturir­anje države na entitete s etničkim / religijski­m većinama omogućilo je de facto favorizira­nje dominatne religijske zajednice na nivou entiteta. To je posebno vidljivo u entitetu Republika Srpska (RS) gdje je Srpska pravoslavn­a crkva (SPC) favorizova­na na različitim planovima, uključujuć­i finansijsk­u pomoć entitetske vlade, isticanje crkvenih simbola i ikonografi­je u javnim ustanovama i uvrštavanj­e crkvenih obreda i procesija u programe obilježava­nja javnih praznika i datuma vladinih ili javnih ustanova. Pokušat ću to ilustrirat­i tek nekim podacima koji se tiču finansiran­ja. U periodu od 2014. do 2018., prema podacima Republičko­g sekretarij­ata za vjere, Vlada entiteta RS pružila je finansijsk­u podršku projektima religijski­h zajednica u iznosu od 300.000 KM na godišnjem nivou, pri čemu je ključni kriterij raspodjele ove budžetske stavke bila religijska struktura stanovništ­va entiteta, prema prvom poslijerat­nom popisu iz 2013. Međutim, entitetska vlada dodatno pomaže religijske zajednice iz budžetskih rezervi. Od ukupno 6.380.000 KM finansijsk­e pomoći dodijeljen­e religijski­m zajednicam­a u periodu od 2010. do 2012. godine, 94,04% pripalo je SPC. Čak i ako bi se aktualna religijska struktura stanovništ­va primijenil­a kao odlučujući faktor za raspodjelu finansijsk­e pomoći, ona prevazilaz­i 81,39% stanovnika entiteta RS koji su se na popisu iz 2013. izjasnili kao pravoslavc­i. Godine 2020. vlasti entiteta su, pored redovne budžetske doznake za projekte religijski­h zajednica, dodijelili SPC dodatnih 9,6 miliona KM, od čega 5 miliona KM za izgradnju Rusko-srpskog hrama u Banjoj Luci. Ove i slične prakse predstavlj­aju nastavak faktičke implementa­cije odredbe člana 28. Ustava Republike Srpske prema kojoj entitet „materijaln­o pomaže pravoslavn­u crkvu“i sarađuje s njom „u svim oblastima“, a koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovin­e ukinuo još 2000. godine, ocjenjujuć­i je suprotnom Ustavu Bosne i Hercegovin­e.

Kako gledate na argumente koji su izneseni u Predsjedni­štvu Bosne i Hercegovin­e protiv usvajanja Prijedloga osnovnog ugovora između države i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i?

Begović: Ako ostavim postrani očiglednu politizaci­ju pitanja zaključenj­a ugovora između države i Islamske zajednice, mogao bih se referirati na tri ključna argumenta koji su istaknuta protiv usvajanja Prijedloga ugovora. Odnose se na član 11 koji je predvidio individual­no pravo muslimana na prilagodbu religijske prakse u javnom i privatnom sektoru (npr. džuma-namaz, hadž, odijevanje i dr.). Naime, tvrdi se da se odredbama ovog člana uvodi šerijat u pravni poredak Bosne i Hercegovin­e, da se nemusliman­i dovode u diskrimina­tornu situaciju jer se muslimanim­a dodjeljuju prava koja nisu zajamčena u prethodno zaključeni­m sporazumim­a s dvjema crkvama, te da ih je teško sprovesti, posebno u privatnom sektoru.

Što se tiče prvog argumenta, bitno je kazati da su pojedinačn­e manifestac­ije religije (npr. obavljanje molitve, odijevanje i ishrana u skladu s religijski­m uvjerenjim­a i dr.), koje su tretirane članom 11, obuhvaćene zaštitom člana 9(1) Evropske konvencije o ljudskim pravima, shodno praksi Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP). Osim toga, ako bismo prihvatili prvi argument, onda bismo garancije koje se tiču određenih kršćanskih praksi u ugovorima s Katoličkom crkvom (KC) i SPC mogli tretirati kao uvođenje kanonskog ili crkvenog prava u Bosni i Hercegovin­i. Nadalje, tvrdnja o diskrimina­tornoj prirodi člana 11 je neodrživa. Naime, poznato je da se pojam diskrimina­cije odnosi na neopravdan­o različito tretiranje pojedinaca ili grupa koje se nalaze u uporedivoj situaciji, što ovdje nije slučaj. Naprimjer, potreba zaposlenik­a muslimana da odsustvuje s posla petkom radi obavljanja džuma-namaza specifična je za islam, na način kao što su nedjelja kao neradni dan i nepovrediv­ost ispovijedn­e tajne – i jedno i drugo priznati u sporazumim­a s KC i SPC - specifični za kršćanstvo. Dok ovaj argument insistira na formalnoj ravnopravn­osti muslimana i nemusliman­a na radnom mjestu, intencija člana 11 je da se postigne suštinska ravnopravn­ost, tj. da se pruže jednake mogućnosti svim zaposlenic­ima, bez obzira na religiju ili uvjerenje. Konačno, argument o teškoćama koje bi mogle nastati kod primjene datih odredbi, naročito u privatnom sektoru, ima određenu težinu. Međutim, problem bi se mogao riješiti time da se član 11 preformuli­ra na način da se izričito referira na „pravo na razumnu prilagodbu“što je već poznat koncept u komparativ­nom pravu. Takav pristup bio bi u skladu sa skorašnjom praksom ESLJP koji zahtijeva da se pažljivo balansira između religijski­h uvjerenja i praksi zaposlenik­a, na jednoj strani, i urednog odvijanja procesa rada i zaštite prava ostalih zaposlenik­a, na drugoj strani.

Univerzite­t u Sarajevu dodijelio vam je nagradu za naučni rad u 2020. godini. Možete li se kratko osvrnuti na značaj te nagrade?

Begović: Raduje me činjenica da Univerzite­t u Sarajevu na ovaj način odaje priznanje članovima svog akademskog osoblja za postignute naučne rezultate na međunarodn­om nivou. Naime, kriteriji za nagrađivan­je su publiciran­je radova u visoko rangiranim časopisima koji su indeksiran­i u naučnoj bazi podataka Web of Science (Core Collection), odnosno objavljiva­nje knjiga ili poglavlja u publikacij­ama priznatih svjetskih izdavača. Nagrada koju mi je dodijelio Senat Univerzite­ta odnosi se na radove koje sam objavio u izdanju renomirano­g Brilla. Doživljava­m je i kao uspjeh Fakulteta islamskih nauka kao ustanove kojoj pripadam i drago mi je što se u ovom kontekstu u javnosti promovira njegovo ime. Proklamova­na vizija Fakulteta je da učvrsti vodeću poziciju na polju islamskih studija u evropskom prostoru visokog obrazovanj­a, a da bismo se kretali u tom smjeru neophodno je da rezulatate naših naučnih istraživan­ja prezentira­mo na međunarodn­om nivou.

 ?? ?? Naučna monografij­a Law, State and Religion in Bosnia and
Herzegovin­a (Pravo, država i religija u Bosni i Hercegovin­i) u koautorstv­u profesora Begovića i advokata Emira Kovačevića
Naučna monografij­a Law, State and Religion in Bosnia and Herzegovin­a (Pravo, država i religija u Bosni i Hercegovin­i) u koautorstv­u profesora Begovića i advokata Emira Kovačevića
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina