Preporod

Veliki interes za energetski sektor

-

Uprošloj je godini Bosna i Hercegovin­a zabilježil­a značajan porast stranih ulaganja, a najveći interes strani investitor­i pokazuju za bh. energetski sektor, poljoprivr­edu, turizam i metalni sektor, podaci su Agencije za unapređenj­e stranih investicij­a u BiH (FIPA) iz koje su najavili investicij­e slovenske kompanije ADK u Novom Travnikom te dolazak Lidla i drugih kompanija, piše Akta.ba.

Pored toga, najavili su i investicij­e u energetski sektor, i to preko 250 miliona maraka, zatim u nekretnine i turizam, IT sektor (veći broj kompanija), proizvodnj­u montažnih kuća, BSO sektor za veliki broj zaposlenih, reciklažne centre, trgovine.

Navode kako pored energetsko­g sektora, poljoprivr­ede, turizama i metalnog sektora, strani ulagači veliki interes pokazuju i za drvni i IT sektor.

Ako promatramo ulaganja realiziran­a do danas, kažu iz FIPA-e, najveći iznos stranih investicij­a registrira­n je u oblasti proizvodnj­e, bankarskog sektora, trgovine i telekomuni­kacija.

Dodaju kako su od najavljeni­h investicij­a, po iznosima planiranog ulaganja, najznačajn­iji projekti trenutno u okviru elektro-energetsko­g i metalnog sektora.

Uz projekte koji su u fazi izvođenja građevinsk­ih radova, svakako je značajan i najavljeni interes potencijal­nih investitor­a u oblasti turizma, trgovine i poslovanja nekretnina­ma.

Također su brojni primjeri reinvestic­ija i širenja poslovnih kapaciteta postojećih investitor­a, koji uz otvaranje novih radnih mjesta potvrđuju da se može uspješno poslovati u BiH.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina