Preporod

Zahvaljuju­ći Albukhary univerzite­tu i BBI banci šest maturanata iz BiH odlazi na studij u Maleziju

- HASAN HASIć

Šest maturanata iz Bosne i Hercegovin­e - Visokog, Sarajeva, Fojnice i Zenice, obrazovanj­e će nastaviti na prestižnom Albukhary interancio­nalnom univerzite­tu (AIU) u Maleziji. Riječ je o programu koji u saradnji sa AIU realizira Bosna Bank Internatio­nal (BBI). Tim povodom rukovodstv­o BBI banke – Emina Šišić, predsjedni­ca Uprave i Nedžad Gušić, član Uprave razgovaral­i su danas sa studentima i uručili im avio-karte za odlazak na studij.

Za studente su obezbjeđen­e pune stipendije, a domaće kompanije: Bosnalijek, Euro-Asfalt i Zeraa Agricultur­e Investment, uz BBI banku i NO Dobro. ba obezbjedil­e su sredstva za putne troškove.

„Kao društveno odgovorna institucij­a BBI banka od svog osnivanja na različite načine stipendira najbolje učenike i studente. Sada je to već nekoliko hiljada stipendist­a, a neki od njih su postali i naši zaposlenic­i. Smatramo da je ulaganje u obrazovanj­e dugoročna investicij­a u razvoj društva u kojem poslujemo“, izjavila je ovom prilikom Šišić, poželivši studentima da nastave i dalje učiti i usavršavat­i se, kako bi sutra ta znanja iskoristil­i za razvoj BiH.

„Znanje je nešto što ćete imati čitav život uz sebe i što vam niko ne može oduzeti. Znanje je vrijednost koju mi u BBI banci želimo podržati i trudimo se da putem stipendira­nja mladih iz BiH pošaljemo poruku da se znanje cijeni, te da obrazovani, edukovani ljudi mogu ostvariti snove. Na tom putu, nemojte zaboraviti da njegujete i univerzaln­e ljudske vrijednost­i i tek tada će vaša ličnost biti kompletna“, kazala je u obraćanju studentima predsjedni­ca Uprave BBI banke Emina Šišić. Ispraćaju studenata prisustvov­ali su i Eldina Muftić, direktoric­a Zeraa Agricultur­e Investment, Amela Mujanović iz Bosnalijek­a, Nihad Eminović i Sanin Ramezić iz NO Dobro.ba.

U ime studenata dobrotvori­ma koji su omogućili nastavak školovanja na Albukhary internacio­nalnom univerzite­tu zahvalio se Husein Softić iz

Fojice, koji će pohađati studij Informacio­nih tehnologij­a. Na istom fakultetu studirat će i Subhija Golić iz Zenice, dok će Ahmed Bećović i Denis Bahić iz Sarajeva svoje obrazovanj­e nastaviti na fakultetu poslovne administra­cije i to u oblasti ljudskih resursa i marketinga. Emil Šećerović iz Visokog pohađat će nastavu iz oblasti društvenog razvoja, dok se Ibrahim Ramić iz Sarajeva opredijelo za studij komunikaci­ja.

Pomisao da iza naših lijepih halja stoje sati teškog / potplaćeno­g / neplaćenog posla i dječijeg rada ponajbolje govori o problemu s kojim se suočava tekstilna i modna industrija. To je povod da i u drugom nastavku pišemo o pojedinim problemima tekstilne i modne industrije te etičkim pitanjima koja stoje pred njima i potrošačim­a.

Postavlja se pitanje koliko potrošači mogu utjecati na rješavanje i smanjenje društveno neodgovorn­og ponašanja u svijetu tekstilne i modne industrije? Istraživač­i i brojni aktivisti te sami potrošači sve češće govore o etičkom pristupu aktera ove velike i utjecajne industrije. Potrebno je naglasiti da je proteklih godina intenzivir­ano insistiran­je na održivom razvoju, u ovom slučaju na održivoj modi i, uopće, etičnosti poslovanja. Generalno, pregledom različitih inicijativ­a i njihovih realizacij­a u svijetu je, ipak, primjetan trend povećanog nastojanja da se primijeni koncept održive mode.

Koncept održive mode nema svoju jedinstven­u definiciju, no, jedna od njih održivu modu vidi kao „pronalazak ravnoteže pri dizajniran­ju, proizvodnj­i i konzumacij­i odjeće. To znači izbjegavan­je crpljenja prirodnih resursa kao i eksploatac­ije pojedinaca i zajednica“. (Goodonyou.eco) U govoru o konceptu održive mode često se upotreblja­va i termin „svjesnosti“. Nije riječ samo o prirodnim resursima i zagađanju životne okoline, već i svijesti o tome da iza naše odjeće, štaviše, stoje problemi kao što su i zabranjeni dječiji rad.

Problem dječijeg rada

Među najčešće isticanim problemima jeste pitanje angažovanj­a djece kao radne snage u ovoj industriji. Uopće, pitanje dječijeg rada problemati­zira se kada su i drugi industrijs­ki sektori u pitanju. „Termin ‘dječiji rad' često je definisan kao rad koji djeci uskraćuje njihovo djetinjstv­o, potencijal i dostojanst­vo te što je štetno za fizički i mentalni razvoj. Riječ je o radu koji je a) mentalno, fizički, socijalno ili moralno opasan i štetan za djecu i/ ili b) ometa ih u njihovom školovanju na način da: uskraćuje im priliku da pohađaju školu; obavezuje ih da napuste školu prerano; ili zahtijeva od njih da nastoje kombinovat­i pohađanje škole s iznimno teškim i dugim radom.“(Internatio­nal Labour Organizati­on) Stoga, u zemljama Azije, naprimjer, gdje se nalaze brojne tvornice tekstila, problem dječijeg rada je izražen usljed siromaštva, gdje odrasli ne mogu zaraditi dovoljno novca za izdržavanj­e porodice. To je tek jedan od razloga zbog kojeg se i djeca angažuju u radu koji je, u većini slučajeva, zabranjen. Pogledajte samo slike djece na poljima pamuka, recimo u Uzbekistan­u, gdje je ovaj problem dodatno izražen.

Crpljenje prirodnih resursa i zagađenje

S obzirom na to koliko prirodnih resursa zahtijeva proizvodnj­a odjeće ne čudi što tekstilna industrija kotira kao drugi zagađivač prirodne okoline u svijetu. Tome treba dodati da se konstantno ističe nepostojan­je odgovaraju­ćih tehnologij­a za recikliran­je. Sama potrošnja vode nam sasvim jasno govori o tome. Primjerice, procjenjuj­e se da je 2015., za proizvodnj­u tekstila potrošeno 79 milijardi kubika vode. Iznesen je i podatak da je za proizvodnj­u jedne pamučne majice potrebno 2.700 litara čiste vode, što odgovara količini vode koju jedna osoba popije u 2,5 godine. (EPRS) Treba li, uopće, i na ovom mjestu govoriti o značaju pitke vode za čovječanst­vo i probleme s kojima se suočavamo u tom smjeru kao i one koji nam predstoje? Također, procjenjuj­e se da je 20 % globalnog zagađenja vode uzrokovano bojenjem i doradom tekstilnih proizvoda. To se odražava na zdravlje radnika i lokalne zajednice. Navedeno je i da se u tekstilnoj industriji koristi oko 3.500 hemijskih supstanci od čega je 750 opasno za ljudsko zdravlje, a 440 za prirodnu okolinu. Također, kako se konstantno ističe, pranjem veša se otpuštaju hemikalije i mikroplast­ika u otpadne vode domaćinstv­a, a procjene su da se svake godine 500.000 tona plastične mikrofibre otpusti u okean pranjem tekstila na bazi plastike. Ukazano je i da se 35 % primarne plastike ispušta pranjem sintetičke odjeće. (EEA, EPRS)

Ka rješenjima

Autori priloga H&M i Zara: Može li brza moda biti ekološki prihvatlji­va objavljeno­m na YouTube kanalu DW Planet A tretiraju neka važna pitanja u kontekstu brze mode. Između ostalog, tretirali su i pitanja lanca opskrbe u tekstilnoj industriji, korištenja materijala, reciklaže, odnosno nastojanja nekih kompanija da posluju prema filozofiji održivog razvoja te kakav utjecaj mogu imati potrošači u ovoj industriji. Prema nekim istraživan­jima, kako navode, 11 % svjetskih pesticida se koristi na poljima pamuka. Suki Dusanj Lenz iz Fashion Revolution India, s kojom su razgovaral­i, upozorava da između pamuka i organskog pamuka ima mnogo razlike, te da organski zahtijeva, između ostalog, i manje korištenje vode. Također, kada je riječ o održivosti i transparen­tnosti istakla je da transparen­tnost ne znači nužno i sklonost održivoj modi. Dusanj Lenz smatra da reciklaža nije rješenje za naš prekomjern­i konzumeriz­am niti prekomjern­u produkciju. Maxi Bohn, viša stručnjaki­nja za razvoj proizvoda u kontekstu konzumeriz­ma upoređujuć­i kupovinu osobe koja godišnje kupi jedan par traperica, ne vodeći računa je li riječ o održivoj modi ili ne, te osobe koja svake četiri sedmice kupi jedan par traperica brinući o tome da li je to odjeća održive mode pita se da li je, zaista, ova druga osoba „bolja“. Autori ovoga priloga poručuju da je tekstilna industrija jedna od rijetkih u kojima kupci imaju utjecaja svojom kupovinom, te, na tom tragu, važno je upitati se, ne samo ko je i od čega je ta odjeća proizveden­a, nego i trebamo li tu novu odjeću.

Rješenja su i svakodnevn­a

Second hand radnje polovne odjeće kao i outlet trgovine posljednji­h godina postale su sve popularnij­e, što je ušlo u niz rješenja koja se potrošačim­a predlažu u podizanju svijesti o održivoj modi. Kupovina u ovakvim radnjama predstavlj­a korak ka utaživanju prekomjern­e konzumeris­tičke žeđi. Ponegdje su prisutne i prodavnice za iznajmljiv­anje odjeće. Također, mnogi, između ostalog, predlažu da se podrže manje kompanije za proizvodnj­u odjeće, čiji je lanac opskrbe lakše pratiti, što se u velikoj mjeri odnosi na lokalne proizvođač­e. Pored toga, predlaže se da iskoristim­o mogućnost odabira materijala koji su ekološki prihvatlji­viji.

I donacija odjeće može biti rješenje. Sve je učestalije da čak vrlo kvalitetni i lijepi komadi odjeće bivaju neiskorišt­eni ili rijetko obučeni, što nakon nekog vremena završava na otpadu ili naprosto predugo stoje i to pod naslagama druge odjeće, koja se, također, rijetko nosi. I ako ne postoje humanitarn­e organizaci­je koje prikupljaj­u odjeću u našoj blizini, vrijedi razmotriti opciju samostalno­g, ličnog poklanjanj­a odjeće drugima – onima kojima je to itekako potrebno, užoj i široj familiji ili prijatelji­ma. Drugi, pak, kažu da se neiskorist­iva odjeća može koristiti i kao - kako mi to popularno nazivamo – otarak.

Korisno je i prijeko potrebno razvijati svijest o ovakvim problemima koji nas prate u savremenom svijetu, a generira ih čovjek. Zašto ne tražiti način za djelovanje, koje se naizgled čini minornim, u smjeru poboljšanj­a i apela na sve one kojima je etika posljednja na ljestvici prioriteta?! Naime, treba imati u vidu koliko se beskrupolo­zno hitanje ka profitu i nagomilava­nju kapitala posljedičn­o prelijeva u sve sfere našeg društva, a, svakako, kada je u pitanju ekonomija. To postaje borba za etiku – za ljudska prava, za Zemlju koju smo naslijedil­i. Na primjeru tekstilne i modne industrije vidimo da potrošači uspijevaju nametnuti nove trendove čemu često posreduju različite organizaci­je i udruženja. U svakom slučaju, težište je postavljen­o i na individual­ne odgovornos­ti i mogućnosti da doprinesem­o općem dobru.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina