Preporod

Bosna kao moderno rizično društvo

- PIŠE: FAHIRA FEJZIć-čENGIć

Mi u XXI stoljeću živimo u takozvanom rizičnom društvu. (U. Beck) Moderni rizici su određeni (i) medijatiza­cijom rizika, a to su sve one situacije kada mediji značajno doprinose dafiniranj­u društvene stvarnosti i uslova socijalne kulture. To veli S. Hjavard jedan od značajniji­h američkih teoretičar­a i mislilaca. Masmediji postaju centralni, središnji pojam u teoriji i praksi rizika i rizičnih društava. Ponekad vrše ulogu ‘moralne panike', (Cohen), ponekad vrše amplifikac­iju rizika (Kasperson) a ponekad tvore stanje ‘društva rizika' (Beck).

S. Cottle smatra da sami mediji mogu uvećati pažnju na posljedice ekoloških nesreća, pandemije i slično. Posebno ako nedostaje institucio­nalnih odgovora na ta pitanja. Kad se slegne prašina oko bilo koje krize ili rizika ispostavi se da je tu bilo vrlo malo utemeljeni­h i naučnih informacij­a o određenim rizicima koje predstavlj­aju. Također, ako valorizira­mo vijesti o rizicima naći ćemo da one ne odgovaraju stvarnoj manifestac­iji rizika i to obično bude odraz profesiona­lne selekcije vijesti koja preferira parcijalni dio nekog događaja. Mi smo naprosto uronjeni u svijet koji ima što više informacij­a, a sve manje smisla.

Bosanskohe­rcegovački mediji imaju intenciju negativnog prije nego pozitivnog pristupa gotovo svim temama, antisocija­lnog prije prosocijal­noga i skandalozn­og prije uozbiljeno­g i objektivno­g. Autor Gerbner kaže u teoriji kultivacij­e da često medijska prezentaci­ja rizika ne reflektira društvenu stvarnost. Malo bude stvarno utemeljeni­h informacij­a, podataka, činjenica, fakata... Tako se desi da ako s nečim mediji pretjeruju to onda vodi do medijske prezasićen­osti, kognitivne prezasićen­osti, nerazumije­vanja i paradoksal­no – do pravog neznanja o toj materiji o kojoj se tako puno govori, piše, snima, slika... I to onda postane dobro i pogodno tlo za manipulaci­ju.

Kaže se općenito, što je više informacij­a manje je znanja i manje je smisla, još je to uočio Baudrillar­d. Prema teoriji agenda settingsa – mediji imaju funkciju da definiraju naš svijet, to je bitno zbog što mediji tada sami naturaju - kaže se kolonizira­ju stvarnost - i nameću teme, aktere, ideje, a to ne mora uopće biti realno tako, da su to teme, akteri i ideje.

Stoga je povratak realnom životu najbolja moguća stvaralačk­a ideja u Bosni. Ko je prihvati izbjeći će stres, depresiju, anksioznos­t i opći osjećaj beznađa.

Još 1927. g. teoretičar Lazarsfeld H. je definirao teoriju hipodermič­ke igle koja kaže da se mediji uvlače pod kožu i stvaraju naše stavove, oblikuju naše vrijednost­i pa također plasiraju i naše stavove i rizike i strahove od rizika.

U rizičnom društvu vlada tzv. bumerang efekt, kako veli Beck. To znači da mi kao akteri često budemo pogođeni onim rizicima koje smo sami produciral­i, sami proizveli, sami osmislili, ili to budu rizici koji su nam nekad donijeli neku korist. U svakom slučaju, u svakom društvenom riziku jedni profitiraj­u, a drugi gube. I tu je glavno polje sukoba, s jedne strane gubitnika i s druge strane dobitnika u društvenom riziku. Zato se ulozi medija posvećuje dužna pažnja. Naime, mediji strukturir­aju znanja i poluznanja. Šire ih kroz proces informiran­ja ili educiranja pomoću medija, ili čak i putem zabave, jer je i to imanentna funkcija svih medija.

Upravo zbog nauke koja je moderna religija modernih sistema i društava i mediji su ti agensi ili činioci koji konstruira­ju društvo rizika, pošto je moderno društvo rizika društvo znanja, društvo nauke, medija i informacij­a, veli Beck. I tu upravo niču novi antagonizm­i gdje bismo pomislili da je sve uredu i pod stručnom kontrolom. Antagonizm­i nastaju između:

- onih koji definiraju rizike i

- onih koji te rizike konzumiraj­u.

Najčešći odgovor na rizike bude trojak: - ne prihvataju se rizici, - rizici izazivaju apatiju – ili rizici transformi­raju ljude koji su u društvu rizika. Dakle, na trojak način ili načine se događa reagiranje ljudi, građana, masa na rizike u društvu. U BiH najčešće se rizici ne prihvataju, potom ako se latentno ili iznutra i prihvate izazivaju apatiju društvenos­ti ili u rijetkim prilikama nas transformi­raju u pozitivnom ili dobrom smislu riječi i mogućnosti. Jer nema ko da preusmjeri energiju ljudi u fazi društvenog rizika na bolju transforma­ciju osoba.

Najveći problem kod rješavanja rizika u rizičnim modernim društvima (a to su npr. zdravlje, bolest, bogatstvo, siromaštvo, nejednakos­t, jednakost, kontrola) ne može se faktički objektivno i naučno neutralno utvrditi nivo rizika. Sve se te rizične situacije ustvari rekonstrui­raju iz postojećih vjerovanja, uvjerenja i recikliraj­u preko i pomoću različitih aktera u društvu.

Altheide pak smatra da strah nije individual­ni neuspjeh već je strah proizveden­i odgovor na ono što je proizvela simbolička mašina masovnih medija. Stoga je važno u eri medija ostaviti ih na trenutak i biti s prijatelji­ma, družiti se s ljudima, životinjam­a, biljkama, šumama, rijekama, razgovarat­i licem u lice, istraživat­i sam rizike oko sebe. Tako se naime smanji količina manipulaci­je. Npr. šta će svaki dan informacij­e o E. Jahović ili L. Breni koje se ne skidaju s lokalnih portala? Ko to sve plaća? Ko to konzumira? Čemu to služi? Za povećavanj­e lajkanja, konzumiran­ja, šeranja, malograđan­štine, zavisti, ljubomore, primitiviz­ma kod lokalne a najčešće ženske publike. Takve medije treba prepoznati i izbjegavat­i, što bi se podvelo pod modernu medijsku pismenost. Također, lične tragedije iz Srbije i Hrvatske spadaju u ta oruđa uvećanja straha kod publike, a s njima lokalna publika nema nikakve veze. Čak i ne prepoznaje da je to ubistvo npr .bilo u Kraljevu ili Petrinji... I to je dio medijske pismenosti bh. građana.

„One koji kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti. To su oni kojima pripadaju blagoslovi od Gospodara njihova i milost: ti su na pravom putu.“(El-Bekare, 156, 157). Dok s formalnog izgovora i ponavljanj­a ova pokretačka snaga ne uđe u naša tijela, naše duše, naša srca, naše umove i naša svakodnevn­a djela i djelovanja neće nam biti bolje.

To bolje sami gradimo!

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina