Preporod

Dosta je razaranja Bosne

-

UBosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, a u organizaci­ji BZK Preporod Bijeljina, 25. januara upriličene su promocije knjiga Razaranje Bosne, autora Jusufa Trbića, što je bio i centralni dio programa, te knjiga Ima jedan grad, autorice Dragane Kurjaković i romana Bjegunci autora Zlatka Dukića.

O knjizi Razaranje Bosne čiji je autor Jusuf Trbić, pisac, prozaist i novinar, a danas predsjedni­k BZK Preporod Bijeljina govorili su pisac Šimo Ešić i prof. Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, a događaj je moderirala Amra Ćosić. – Današnje bh. društvo se od trenutnog stanja neće moći oporaviti narednih stotinu godina, ukoliko se neke stvari sad ne promijene. Zabasali smo u prošlost iz koje nema povratka, živimo u tri proklete avlije i zapali smo u srednjem vijeku. U knjizi se kroz eseje govori o tome da je glupost postala paradigma politike i javnog djelovanja i da smo postali taoci jedne retrogradn­e politike koja nas vuče u mrak. Strašno je što se građani ove države ne bune, što idu za čobanima koji vode tri krda, a oni koji ne žele da pristanu na to, oni odlaze. Oni koji ostanu, moći će samo ugasiti svjetlo u pijanoj bosanskoj krčmi. Došli smo do te tačke kada bi građani morali ustati i reći, dosta je – rekao je autor knjige Jusuf Trbić.

Pisac Šimo Ešić u svom izlaganju je istakao da je autor u knjizi briljantno analizirao uzroke zbog čega smo došli u situaciju u kojoj smo sada, a premijer

Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić u svom izlaganju je posebno istakao autorovu detekciju uloge etnonacion­alizma. koji ima zajedničku matricu suprotne onim koje nose evropske i civilizaci­jske vrijednost­i.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina