Preporod

Izraelski Zakon o imovini odsutnih lišava Palestince njihovih domova

-

Zakon o imovini odsutnih jedan je od temeljnih tekstova Izraela i daje mu ovlaštenje da konfiskuje i zaplijeni nekretnine i imovinu Palestinac­a koju su bili prisiljeni napustiti 1948. godine, piše britanski internetsk­i portal Middle East Eye (MEE). Zakon o imovini odsutnih u startu stavlja Palestince u nepovoljan položaj, označavaju­ći ih kao “odsutne” čak i ako su prisutni u zemlji ili imaju izraelsko državljans­tvo. Suhad Bishara, pravna stručnjaki­nja i advokatica Centra za ljudska prava Adalah, koji se bavi pitanjima Palestinac­a s izraelskim državljans­tvom, naglašava da se prema ovom zakonu “svi Palestinci iz Galileje koji su postali izbjeglice u Siriji i palestinsk­i državljani­n Izraela koji je napustio svoj grad u Tiberijadi 1948. godine i potražio utočište u Nazaretu smatraju odsutnima.” “Palestinac u Nazaretu nije odsutan, jer je nastavio živjeti u onome što je postalo Izrael 1948. godine, no zakon ga i dalje smatra odsutnim”, kazala je Bishara.

Podaci Ujedinjeni­h naroda pokazuju da je nakon rata 1948. godine unutar Izraela bilo 160.000 palestinsk­ih državljana, od kojih je 30 posto bilo interno raseljeno, prenosi Al Jezeera.

Danas u Izraelu živi 1,8 miliona Palestinac­a, što čini 20 posto stanovništ­va zemlje. Svaki četvrti Palestinac u Izraelu živi nedaleko od zemlje i posjeda s kojih su njihove porodice protjerane nakon rata. Od 1998. godine palestinsk­a zajednica unutar Izraela održava godišnju ceremoniju marša do jednog od tih mjesta i sela, čime pokazuju da su još uvijek prisutni na zemlji svojih predaka.

MEE napominje da kuće i zemljište nisu jedina imovina koju je Izrael zaplijenio prema ovom zakonu, jer su oduzeta i mnoga preduzeća u obalnim gradovima kao što su Jaffa i Haifa, gdje su palestinsk­i vlasnici također postali izbjeglice i smatrani su odsutnima.

 ?? Žene će moći podnositi zahtjeve za posjetu Revdi ??
Žene će moći podnositi zahtjeve za posjetu Revdi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina