Preporod

Imam koji je promijenio Babinski sliv s 13 sela

- HARUN č.

Biografije brojnih naših imama jesu primjeri posvećenos­ti islamu i dobrobiti cijele zajednice, ali i svjedočans­tvo našeg naroda

Ubosanskom jeziku pojam hodža označava osobu odnosno vjerskog službenika koji predvodi vjernike u namazu, ali uz jedno opširnije značenje i funkcije. U ovom kontekstu nazivi imam, hodža i efendija se često koriste kao sinonimi. Etimološki dolazi od turskog hoca ili hace, što vodi porijeklo od perzijskog ḫāǧe, te se u tome se smislu koristio u označavanj­u uleme, to jest vjerskih učenjaka, odnosno duhovne inteligenc­ije

Šta to hodža ustvari radi?

Hodža je taj koji organizira rad džemata, centralna poluga na koju se naslanja vjerski život jedne muslimansk­e mikro-zajednice. Hodža je taj koji kroz mekteb i druge sadržaje organizira rad s djecom i mladima, uči ih kroz mekteb da postanu bolji ljudi i bolji vjernici, da se spremaju za ahiret, da utječu pozitivno na društvo u kojem žive. Spremaju ih za hatme, za nastupe na prigodnim vjerskim programima, organizuju njihov boravak u džamiji ali nerijetko i na izletima i druženjima. Pored toga, hodže predvode namaze u džematu, vode džematske knjige i evidenciju, pripremaju dersove i vazove, organizira­ju ramazanske aktivnosti kroz teravih-namaze, mukabele, pomažu u organizaci­ji za iftare i sijela te nerijetko vode edukacije za odrasle, u vidu kurseva, i predavanja. Dokumentir­aju i vode podatke o progresu džemata, spremaju hutbe i predvode džume i Bajram namaze. Nerijetko organizira­ju obvezu kurbana, uče akike rođenima, predvode dženaze umrlima a mnogi ih i pripremaju za dženazu kroz gasuljenje i opremanje. Hodže su na raspolagan­ju džematlija­ma, dostupni za kritike, ali i prijedloge. Uče mevlude, tevhide i ikrar-dove. Dijele informacij­e sa džematom i često slušaju mnoge teške i neutemelje­ne kritike. Bore se sa onima tipa ‘'neće grijeh u usta nego iz usta'' kao i sa onima kojima je sve bidat, kufr i širk. Ima i onih, češće u dijasporal­nim džematima, koji rade još jedan posao, često i neprimjere­n njihovom obrazovanj­u, da bi olakšali džematu i kako ne bi ostali na teretu svojoj zajednici jer je istinski vole i žele joj napredak. Ili ako ne rade ništa drugo, i cijeloga sebe posvete džematu, pa pitanje je šta drugo mogu raditi ako su 24 sata džematu na raspolagan­ju? A mogu li živjeti od have ko meleki?

U vrijeme kada su hodže živjele «kao meleki” i nisu imale socijalno zdravstven­o i penziono osiguranje, a plate ako su imali nisu bile redovne, odnosno bile su po onoj muhtadž logici, po kojoj ako se što god skupi za hodže, to da mu se i dadne, baš u to vrijeme rodio se, živio, službovao, i u tome se vremenu vratio svome Gospodaru imam kojem ovaj tekst i posvećujem­o. Njegovo ime je Salih.ef. Čolaković. Rođen je 1930. a preselio 1973. godine u Zenici.

Imamski poziv i služba

Salih-efendija Čolaković svršenik je Pošćanske medrese kod Zenice i bio je imam u džematima Babino, Ričice, Babići G. Mahala, Ponirak i Šerići. Oni koji su ga poznavali stavljaju akcenat na džemat Babino i kompletan Babinski sliv koji je tada brojao 13 sela. Tu će Salih-efendija ostaviti neizbrisiv trag, o čemu svjedoče njegove džematlije, i učenici od kojih su mnogi svršenici medresa i istaknuti članovi društvenog i vjerskog života naše domovine.

Vrijeme je to u kojem se musliman od nemusliman­a razlikovao samo po kapi - jedni su nosili šešire i kačkete a drugi francuzice - a svi ili većina pekli su rakiju jer je tih godina kada je Salih-efendija došao na službu poseban urod šljiva b. Njegovim dolaskom mnogi su se počeli vraćati Dragom Bogu, a njihova djeca su krenula pohađati mejtef. Mektebska nastava odvijala se u staroj babinskoj džamiji u blizini današnje škole. Izgledom je podsjećala na Potočku džamiju u Zenici.

Stara džamija u Babinu jednim je dijelom prenesena, a drugim dijelom srušena 1958/9. godine, po naredbi tadašnjih vlasti zbog, kako je rečeno, gradnje škole. Veliki doprinos izgradnji nove džamije dao je i Salih-efendija. Džemat Babino je za vrijeme Salih-efendije i mutevelije hadži Miralema Muračevića u novoizgrađ­enoj džamiji organizova­o daleko poznate hatme, koje će prerasti u svojevrsne događaje godine. Na hatmama su, oni koji se sjećaju, ispiti trajali više sati, a džamija je bila ispunjena djecom i uglednim ljudima iz sela uz pun džamijski harem. Čula bi se djeca koja perfektno uče Kur'an, djeca koja bez prekida i pomoći klanjaju namaz i uče dove s prijevodom. Učenici koje je Salih-efendija obučio sposobni su dakle sami klanjati teravije, mujeziniti u drugim selima tokom ramazana kako bi se vjerski život ojačao i oplemenio. Što se Božjom voljom, naravno i dogodilo.

Do dolaska Salih efendije u Babino, kada je u pitanju vjerski život, mnogi će kazati da je to bila jedna zapuštena šikara. Salih-efendija je po sjećanju Mustafe Spahića Mujkija, koji ga je lično poznavao, bio prvo muallim i odgajatelj pa onda imam i hatib. Iskren, uspješan, vjerodosto­jan, energičan, nadasve hrabar efendija koji je koristio metodički, sistematsk­i, vjerodosto­jan rad na odraslima i djeci.

Da je Salih-efendija svojim dolaskom zaista donio vjersko moralnu revoluciju, kazuju i svjedočans­tva da je tadašnji općinski komitet u to vrijeme često zasjedao, a tema je uglavnom bila jedna te ista: Salih-efendija, odnosno kako to, da jedan čovjek pokrije toliki prostor i da ima toliko uticaja na odrasle i djecu? A odgovor je vrlo jasan i jednostava­n bio: Salih-efendija je sve rješavao silom argumenata, argumentom ličnog primjera, lične žrtve, napora, uvjerenja i rada. Nikada ništa mu nije bilo teško. Bio je dio svake porodice i kuće. Ako djeteta nema u mektebu kako navode njegovi učenici, Salih-efendija odmah obiđe tu porodicu. Bio je, dijelom radosti veselja i tuge, ukratko prisutan uz svakoga džematliju.

Srcem izgarao na putu Istine

Zbog toga je privođen više puta na razgovor, tako da su mu isljeđivan­ja i zastrašiva­nja bile dobro poznate metode tadašnjih vlasti. Međutim, ništa ga nije pokolebalo na putu dobra i imamskoj misiji koju je s ljubavlju obnašao. Salih-efendija je bio posvećen upravo ovoj autentično­j, vjerodosto­jnoj, iskonskoj, misiji koju je srcem radio i izgarao na tom putu. Salih-ef. je prefektno govorio arapski i turski jezik. Imao je bliske kontakte s Ulemom iz Istanbula i Damaska.

Uskoro je pola stoljeća od smrti Salih-efendija Čolakovica, a skoro je na Bolji svijet preselila i njegova supruga rahmetli Ramiza Čolaković rođena Ribo. Rahmetli Ramiza je rano ostala bez Salih-efendije i sama je s Božjom pomoći i nadljudsko­m snagom i borbom odgojila i na pravi put izvela pet sinova i kćerku. Vakif je nove džamije u Nemili. Bila je muallima koja je gasulila i učila tevhide na cijelom Nemilskom slivu. Poštovana i cijenjena od svih. Uzorna i čestita. Milostivna i veliki dobrotvor, cijeli svoj život bila posvećena Kur'anu i tako se ponašala, hodila, djelovala i s Kur'anom na jeziku i usnama ispustila dušu u prisustvu svoje djece.

Njena djeca i dan-danas dobro se sjećaju kako ih je rahmetli majka savjetoval­a i odgajala. Kako kažu, uvijek s puno ljubavi i pažnje, i snažne vjere u dragog Boga. Kao primjer majčinske brige, i ljubavi, navodimo za svrhe ovog teksta i kratku uspavanku, kojom je kako kažu rahmetli Ramiza hanuma, uspavljiva­la svu svoju djecu:

Ja legoh Ja Allah, ako ustadoh inšallah, ako ne ustadoh ešhedu en la ilahe ilellah.

Ja legoh u grad, oko mene Ja’sin duvar, Kur’an kapija, elham avlija, ključ bismillah, katanac elhamdulil­lah.

Ukopana je u Orahovici u haremu stare džamije pored muža Salih efendije i sina Adema koji je poginuo. Dženazu joj je klanjao njen sin Mustafa-ef. Čolaković. Da je riječ o zaista izuzetnoj ulemanskoj porodici, govori i podatak da su potomci rahmetli Salih-efendije i Ramiza-hanume Čolaković, također svršenici medresa u BiH, a njihova praunuka Amela Huseljić, isto tako, trenutno pohađa Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Uskoro je pola stoljeća od smrti Salih efendije, ali on i dalje živi. Njegova djela, učenici, porodica i potomci. Neka je vječni rahmet njegovoj plemenitoj duši, njegovoj supruzi rahmetli hadži Ramiza hanumi Skomorki i njihovom sinu Ademu Čolakoviću.

 ?? ?? Naširoko poznate hatme u organizaci­ji efendije Saliha
Naširoko poznate hatme u organizaci­ji efendije Saliha
 ?? ?? Salih-ef. Čolaković
Salih-ef. Čolaković

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina