Preporod

Odlazak itsknutog člana IZ

- AZAM MANDžIć

UDonjem Vakufu, 12. decembra na bolji svijet je u 73. godini preselio Muharem Kurić Moše, istaknuti član Islamske zajednice ovog gradića na Vrbasu. Donjevakuf­ski medžlis, ali i sportska i društvena zajednica ostala je bez izuzetno cijenjenog i angažovano­g čovjeka, koji je obilježio značajan period života Donjeg Vakufa.

Popularni Moše bio je član Izvršnog odbora medžlisa Donji Vakuf, potom mutevelija u džematu Baš džamije u vrijeme dok se gradila džamija. Također, jedan mandat je bio član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Od velike važnosti bio je njegov dugogodišn­ji angažman na organizaci­ji i realizacij­i jedne od najvećih i najznačajn­ijih vjerskih manifestac­ija muslimana u našoj zemlji – Ajvatovici. S pozicije komandira Policijske stanice Donji Vakuf ostao je zabilježen njegov veliki angažman i trud da sve sa bezbjedono­sne strane bude na najboljem mogućem nivou, te da se svi učesnici Ajvatovice osjećaju ugodno i sigurno. Njegova otvorenost, komunikati­vnost i ljubaznost su plijenili pažnju kako njegovih sugrađana, tako i onih koji su ga poznavali tek nekoliko sati ili dana.

Moše je veoma veliki doprinos dao i u oblasti sporta. Prve korake napravio je u Fudbalskom klubu Radnik, bio igrač i trener. Ovom klubu je ostao vjeran do kraja života. Bio je član Uprave u više navrata, te predsjedni­k Skupštine Kluba, a ostalo je zabilježen­o da je dao doprinos i u općinskom Sportskom savezu gdje je bio član Skupštine. Obnašao je i funkciju delegata u Premijer ligi Bosne i Hercegovin­e, potom bio član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije BiH, obavljao je i funkcije u organima i tijelima Nogometnog saveza Srednjobos­anskog kantona. Dobitnik je Plakete Nogometnog saveza, Nagrade za životno djelo Sportskog saveza Donji Vakuf.

Zbog svega je bio cijenjen, poštovan i uvažavan u gradu i na posebanspe­cifičan način, on je za mnoge Donjevakuf­ljane i stanovnike Gornjevrba­ske regije bio „pečat Donjeg Vakufa“.

Muharem je ukopan na mezarju Horozovača u Donjem Vakufu u ponedjelja­k, 13. decembra nakon ikindije namaza. Iza Muharema ostala je supruga Melisa i kćerka Maja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina