Preporod

Na Ahiret preselio još jedan džamijski hizmećar

- RAMIZ EF. BEćIROVIć

Hadži Suljo Ribić je rođen 18. maja 1930. godine u Šipovu. Hadži Sulju sam poznavao od 1973. godine, a pobliže sam ga upoznao nakon njegovog povratka iz muhadžirlu­ka 2000. godine i povratka Bošnjaka u Šipovo. Sjećam se kada su predstavni­ci džemata Šipovo; hadži Suljo Ribić, Mehmed-Meho Ješilović i Mesud Ribić došli u Medžlis Islamske zajednice Jajce na razgovor s predsjedni­kom hadži Ismetom Kurićem i sa mnom kao glavnim imamom, da se pokrene inicijativ­a za izgradnju srušene imamske kuće koja će do izgradnje džamije služiti za mesdžid i stanovanje imama. Uslijedilo je raščišćava­nje razrušene džamije i džamijske kuće, a zatim i akcija izgradnje kuće u kojoj učestvuju Bošnjaci Šipova predvođeni hadži Suljom i drugim aktivistim­a.

Izdašnu pomoć je pružao Medžlis Jajce. Suljo Ribić kao vrstan građevinsk­i majstor je radio od početka do završetka radova. On je obavio hadž davne 2003. godine, a ikrar dova mu je obavljena u mesdžidu imamske kuće. Hadži Suljo je nastavio svoju aktivnost u džematu sve do 2014. godine dok ga je zdravlje služilo. Za njega se s pravom može reći da je bio pravi džamijski i džematski hizmećar i redovni džematlija na namazima u džamiji. Hizmetio je šta god je trebalo. Bio je posebno radostan prilikom uspostavlj­anja mesdžida u imamskoj kući, prilikom Ikrar dove, te svečanog otvorenja džamije 17. jula 2005. godine.

Hadži Suljo je živio u sretnom nikahu sa Zumretom Učambarlić iz Prusca te su stekli i odgojili šestero hairli djece, četiri kćeri i dva sina. Hadži Suljo je preselio na Ahiret 14. decembra 2021. godine u Bugojnu, a dženaza-namaz mu je klanjana i ukopan je u Šipovu 15. decembra 2021. godine. Od hadži Sulje se oprostio mjesni imam Ahmed ef. Hadžić koji je kazao:

“On je bio ‘tihi vakif'. Ono što je radio korisno za Zajednicu, radio je radi Allaha dž.š., i Njegovog zadovoljst­va, a ne zbog dunjalučki­h zahvalnica. Rahmetli Suljo je bio urnek onih starih deda, koji su, ono što su znali, čvrsto vjerovali i primjenjiv­ali u svome životu. Takvih džematlija je sve manje.” Dženazu-namaz je predvodio bivši imam Šipova hadži Sadik-ef. Đulabić

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina