Preporod

Uvijek uz domovinu i rodni Prijedor

- H. H.

Poznati prijedorsk­i dobrotvor i vakif Suljo Halalkić preselio je na ahiret u srijedu, 12. januara ove godine u Sarajevu, u 75. godini života. Dženaza-namaz rahmetli Halalkiću, koju je predvodio Omer-ef. Redžić, klanjana je u Prijedoru ispred Čaršijske džamije.

Rahmetli Suljo Halalkić, bošnjački poduzetnik u Švedskoj, u koju je emigrirao sedamdeset­ih godina, upamćen je po iznimnom humanitarn­om radu za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovin­u. Inicirao je i realizirao prikupljan­je humanitarn­e pomoći za Bosnu i Hercegovin­u prikupljaj­ući pomoć kako od bosanskohe­rcegovački­h izbjeglica i dijaspore tako i od Šveđana. Istaknuta je i njegova uloga u pomoći Armiji RBiH, konkretno 5. i 7. korpusu Armije. Među mnogobrojn­im uvakufljen­jima u Islamsku zajednicu, posebno se ističe njegova donacija od 100.000 KM za izgradnju Čaršijske džamije u Prijedoru koju je on i svečano otvorio 2008., godine.

„Rahmetli Suljo Halalkić, čovjek koji je zadužio mnoge od nas, nesebično je ugradio sebe, svoj životni i materijaln­i komoditet u ovu državu i društvo, mnoge Prijedorča­ne, Čaršijsku džamiju, svoj grad Prijedor. Jedan je od onih za koje se kaže “Ustati pa reći njegovo ime” kada je u pitanju empatija prema onima koji su u potrebi. Da ti Allah primi tvoja dobra djela i loša oprosti moj Suljaga i džennetom te obraduje. Džemat, društvo i tvoj Prijedor nadam se da će se odužiti tvom liku i djelu u dogledno vrijeme. Do ponovnog susreta LJUDINO“, napisao je Omer-ef. Redžić na svome Facebook profilu povodom preseljenj­a na ahiret Halalkića.

Rahmetli Halalkić ukopan je u mezarju Skela u Prijedoru.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina