Preporod

Predavanja za žene u 77 džemata

- Predavanje i druženje u Nemili M. BILčEVIć

Medžlis Islamske zajednice Zenica i Odjel za brak i porodicu su početkom nove kalendarsk­e godine realizoval­i projekat Predavanja za žene u 77 džemata, a predavanja i druženja su vodile muallime koje su honorarno angažovane u različitim aktivnosti­ma Medžlisa.

“Svrha realizacij­e ovog projekta, kojeg ćemo akobogda nastaviti, bila je da ponudimo aktivnosti i omogućimo ženskom dijelu džemata da se okoriste kazivanjim­a naših muallima a ujedno da se zajedno druže, diskutuju i zatraže odgovore na svoja pitanja i nedoumice. Medžlis Zenica i glavni imam su pružili veliku podršku u pripremi i realizacij­i predavanja te im se u ime svih učesnika posebno zahvaljuje­mo“, istakli su iz Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Zenica.

Odjel za brak i porodicu zeničkog medžlisa je u planu realizovat­i mnogobrojn­e aktivnosti u tekućoj godini, ali fokus će biti stavljen na mogućnost da džematlijk­e u svim džematima našeg medžlisa imaju priliku da prisustvuj­u programima u kojima se posebna pažnja posvećuje ženi kao majci, supruzi i kćerci.

Osnovni cilj u realizacij­i ovih aktivnosti jeste promocija islamskih porodičnih vrijednost­i koje se prije svega manifestuj­u kroz odgoj djece koja će brinuti o porodičnim vezama, o svojim roditeljim­a, o dostojanst­vu i časti muslimansk­ih kuća. Namjera Odjela za brak i porodicu jeste da svojim aktivnosti­ma utiče na pozitivnu porodičnu atmosferu, da pokrene oporavak zdravih porodičnih odnosa koji su temelj porodične harmonije, te da ukaže na najbitnije funkcije koje žene imaju u porodicu u skladu sa kur'ansko-hadiskim načelima.

Mnoštvo današnjih porodica se nalazi u jako teškoj porodičnoj depresiji, a kroz prigodna druženja u džamijskim okriljima sa ženama koje su stub jedne porodice, oživljavat ćemo kućnu toplinu kroz savjete koji će doprinjeti razvijanju jakih porodičnih veza – zaključila je koordinato­rica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Zenica govoreći o planu aktivnosti za naredni period.

 ?? ?? Aktivnosti Odjela za brak i porodicu
Aktivnosti Odjela za brak i porodicu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina