Preporod

Vrijedno radio i cijeli život učio

- MUBINA HODžIć

Sakib Hadžić, ugledni građanin i pravnik iz Srebrenika, preselio je na ahiret u četvrtak, 13. 1. 2021. godine, a ukopan 15. 1. 2021 godine na mezarju Stublić u Srebreniku.

Sakib Hadžić rođen je 12. 9. 1938 godine, kao treće dijete u oca Ibrahima i majke Hanije u Sladnoj (Hrvati) općina Srebrenik. Isticao se kao vrlo ambiciozno dijete, te 1959. godine završava Gazi Husrev-begovu medresu, koja je u to vrijeme trajala osam godina. Pripadao je najbrojnij­oj generaciji maturanata Gazi Husrev-begove medrese 1951-1959 koja je 2019. godine obilježila šezdesetog­odišnjicu mature. Potom, iznimno željan nauke upisuje i završava Pravni fakultet u Beogradu, te time postaje prvi građanin na području Srebrenika koji je stekao visoko obrazovanj­e, a sam ga je finansirao, radeći kao student. Među brojnim dužnostima, koje je uspješno obavljao, tokom svog života kratko je radio u Općini Srebrenik, a zatim prelazi u “Koksaru” Lukavac gdje ostaje do početka agresije na BiH. Bio je prvi ratni načelnik CJB Srebrenik i član ratnog Predsjedni­štva Skupštine Općine Srebrenik. Obavljao je dužnost predsjedni­ka Medžlisa IZ Srebrenik, potom je bio općinski pravobrani­lac u Srebreniku. Uvaženog gospodina, predsjedni­ka, načelnika Sakiba Hadžića ćemo se sjećati kao mirnog i uzornog građanina, putnika koji je svoj ovozemaljs­ki put vodio s prvom Božijom objavom “Ikre' bismi Rabbike el-lezī halek” - “Čitaj u ime Gospodara tvoga Koji stvara”.

Iza njega su ostali supruga Nura i djeca. „A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u džennet Moj!“(Kur'an, 98:27-30)

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina