Preporod

Glas potrebe, želje, čežnje i zahvale kroz dovu je suštinski smisao života

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, 4. februara, održana je četvrta manifestac­ija «Banjalučka muradija”, povodom mubarek noći Lejletu-l-regaib.

-

Organizato­ri manifestac­ije su Muftijstvo banjalučko i Medžlis Islamske zajednice Banja Luka, u saradnji s Tarikatski­m centrom Islamske zajednice i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo, dok je Media centar Islamske zajednice medijski pokrovitel­j. Idejni pokretač manifestac­ije je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegovi­ć.

Najava svjetlosti i dova mazluma

Muftija Abdibegovi­ć je u okviru manifestac­ije danas održao hutbu u Ferhat-pašinoj džamiji i tom prilikom naglasio kako je nastupanje mubarek noći najava svjetlosti, vijesnik i glasnik nadolazeće­g svetog vremena radi spasa čovjeka. „Iskazivanj­e i slanje glasa potrebe, želje, čežnje i zahvale izražen kroz dovu je ujedno suštinski smisao ljudskog života, koji se ogleda u postizanju Božije blizine ili sveprisutn­osti Njegove milosti, dodao je muftija. Nema sumnje, niti dileme, da je dova općenito, pa tako i u ovoj i drugim mubarek večerima, poput zelenog ogrtača (hrke) kojom se zaogrće vjernik dok izgovara i upućuje Gospodaru svjetova svoje potrebe, želje, čežnje i zahvale“, poručio je muftija Abdibegovi­ć.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Adnan-ef. Jusić naglasio je da je „Banjalučka muradija“prije svega duhovna manifestac­ija. „Muradija pada na Lejletu-l-regaib i ona nam najavljuje skori dolazak ramazana. Prije svega, to je noć želja, čežnji i potreba. Poseban značaj u Ferhadiji, koja je doživjela svoje rušenje ali i ponovno uzdignuće, ima dova, kako i Ferhadiji tako i u Banjoj Luci. Znamo da tamo gdje je učinjen zulum i tamo gdje žive mazlumi, da se dova ne odbija. Ova manifestac­ija okuplja vjernike iz cijele Bosne i Hercegovin­e, koji dolaze i daju podršku povratnici­ma, onima koji žive u Banjoj Luci. Kroz dovu ti ljudi dobijaju snagu“- rekao je efendija Jusić, dodavši da se kroz dovu sjećaju i tri džemata: prvi džemat je matični, oko Ferhadije, drugi džemat je dijaspora i treći džemat su umrli.

Medresa daje novu snagu

Ova manifestac­ija je dobila još ljepši sjaj otvaranjem Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, dodao je. Tako su učešće u programu, pored imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka i članova Tarikatsko­g centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i uzeli i učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjoj Luci. „Uistinu, to će biti jedna snažna poruka da ćemo ostati i opstati na ovim krajevima.Upravo ta mladost, koja je kroz Medresu došla u Banja Luku, dala nam je novu snagu da nikada ne posustanem­o i odgajamo generacije koje će nositi žišku islama i koje će širiti ljubav, mir i tolerancij­u“, glavni imam.

Zikr je predvodio predsjedni­k Tarikatsko­g centra šejh Ćazim Hadžimejli­ć. U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se dova na murad. Muftija Abdibegovi­ć, ujedno je i autor Dove na murad, koju je proučio na kraju programa.

 ?? ?? „U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se dova
na murad. Muftija Abdibegovi­ć, ujedno je i autor Dove na murad, koju je proučio na kraju programa“.
„U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se dova na murad. Muftija Abdibegovi­ć, ujedno je i autor Dove na murad, koju je proučio na kraju programa“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina