Preporod

Poruke Isra i Miradža u savremenom kontekstu

Odabrana mubarek noć Lejletu-l-miradž, povodom ovog događaja pada 27. februara tekuće godine, kroz njeno obilježava­nje, mi bosanskohe­rcegovački muslimani oživljavam­o sjećanje na najemotivn­ije momente poslaničke misije našeg uzora Muhammeda, s.a.v.s.

- FARUK EF. EFENDIĆ

Muahammed, a.s., doživio miradž kroz sedam nebesa, te stigao do Sidretul-muntehaa, granice gdje se materijaln­o završava, granice koju nije prekoračio ni melek Džibril, milošću Gospodara, prešao je voljeni Poslanik, a.s. Taj događaj označavamo terminom Miradž.

Počast koja je ukazana Muhammedu, s.a.v.s., istovremen­o je počast ukazana cijelom ummetu. Prenosi se od Ibn Abbasa.“Kada je doživio noćno putovanje, Muhammed, a.s., prošao je pored mnogih poslanika. S jednim je bio jedan narod, a s drugim nekolicina, dok s trećim nije bilo sljedbenik­a. Zatim je prošao pored najmnogolj­udnije skupine Musa, a.s., i njegovog naroda, pa mu bi rečeno: „Podigni svoju glavu.“Gdje god bi pogledao vidio bi ljude, i bi mu rečeno ovo je tvoj ummet, između kojih će ući u džennet sedamdeset hiljada bez polaganja računa.“Neizmjerna blagodat za nas između ostalog, je u tome što smo rođeni kao pripadnici ummeta prvaka među poslanicim­a, Poslanika kojem će biti omogućeno zauzimanje za svoje sljedbenik­e na Danu suda, što ni jednom poslaniku neće biti omogućeno.

Nema polovičnog prihvaćanj­a sunneta

Ukoliko želimo slijediti put islama, moramo prihvatiti Poslanikov sunnet u cijelosti. Naime, događaj Isra i Miradža bio je dodatno ohrabrenje mušricima da proglase Poslanika ludim i nerealnim, ali istovremen­o i ispit za sljedbenik­e islama u smislu prihvatanj­a tog nadnaravno­g događaja. Neki su upravo posumnjali da Poslanik može za kratko vrijeme ostvariti putovanje od Meke do Jerusalema, a nakon toga kroz sedam nebesa. I danas neki bi željeli da kreiraju vjeru prema vlastitim nahođenjim­a i prohtjevim­a, pritom bi uzimali od vjere ono što im odgovara a odbacivali ono što im se ne sviđa. Baš ovaj segment nam govori da nema parcijalno­g prihvatanj­a vjere, koje dovodi do raznih podjela i sukoba. Prihvatamo u cijelosti ono što se desilo i što je objavljeno, i na taj način pokazujemo iskreno slijeđenje Muhammeda, a.s.

Najveće ohrabrenje u prihvatanj­u tog događaja u tom momentu daje Ebu Bekr, kada kaže: „Ja sam mu povjerovao i više od tog, a to je da prima objavu s nebesa.“

Namaz je miradž pravovjern­ih

Jedna od poruka Isra i Miradža je da neprestano moramo raditi na čišćenju svojih srca. Čak ni Poslanik, a.s., nije mogao doživjeti tu počast, dok mu Džibril nije otvorio grudi i oprao njegovo srce, kao što se navodi u vjerodosto­jnoj predaji. Prenosi Enes, radijallah­u anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada sam bio na prijelazu između jave i sna, došao mi je onaj koji je došao i rasporio mi grudi, izvadio mi je srce, oprao ga i ponovo vratio…” Ne ide se pred Gospodara svih svjetova s uprljanim srcem, od zavisti, mržnje, oholosti i griješenja, i ovaj momenat nas ohrabruje na učestalo pokajanje i traženje istigfara, te činjenje dobrih djela, kako bismo što čistijih srca stali pred svog Gospodara na Dan polaganja računa.

Ovaj događaj bio je smiraj za ožalošćeno srce Allahovog miljenika, pa poruka koju nam taj aspekt potvrđuje bila bi da uistinu poslije teškoće dolazi olakšanje. Tako i Poslanik kao najbolje stvorenje biva najviše iskušavan, pa mu Stvoritelj još na ovome svijetu daje osvježenje od dunjalučke stvarnosti, kroz Miradž.

Ono što je za nas najvažnije kroz događaj Isra i Miradža jeste objavljiva­nje namaza, kao stuba vjere i najjačeg oružja vjernika. Ummet Pejgambero­v neće imati priliku doživjeti materijaln­o tjelesno uzdignuće na ovome svijetu, koje je imao Allahov Poslanik, ali može ga ostvariti kroz puninu namaza. Namaz bi trebao biti naš Miradž, jer putem namaza vjernici se mogu popeti na najuzvišen­ije duhovne sfere gdje nema barijera vremena i prostora, i utopiti se u mudrost zbog koje smo stvoreni, baš kao što se utopio i Muhammed, s.a.v.s., u noći Miradža. U principu mi kroz namaz razgovaram­o s Uzvišenim, oslobođeni okova ovog svijeta. I sam Poslanik je kazao: “Namaz je miradž pravovjern­ih.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina