Preporod

Kako su uređeni odnosi religijsko­g i političkog autoriteta u BiH

- PIŠE: FIKRET KARčIć

Onaučnom području koje se danas naziva Pravo i religija kod nas se počelo pisati tek posljednji­h decenija. Prije toga bilo je kraćih radova koji su se bavili Crkvom i državom i to prvenstven­o tumačenjem socijalist­ičkih zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. Situacija se mijenja 2004. godine kada je donijet Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica. Zakon je bio koncipiran na novim teorijskim osnovama izvedenim iz koncepta liberalne pravne države i međunarodn­o priznatom pravu na slobodu vjere ili uvjerenja pa se osjetila potreba za teorijskim radovima o tim pitanjima. Aktuelizir­aju se pitanja koncepta sekularne države, slobode religije ili uvjerenja i slično.

U tom pravcu važan korak predstavlj­a saradnja sa naučnicima okupljenim oko Norveškog centra za ljudska prava koja je rezultiral­a prevodom priručnika Sloboda vjere ili uvjerenja koji su uredili Tore Lindholm, W. Cole Durhaim Jr. I Bahia Tahzib- Lie (Sarajevo, Centar za napredne studije, 2015, str. 530) Prevodioci ovo priručnika na bosanski jezik bili su Nedim Begović i Azra Mulović.

Uporedo s ovim razvojem, disciplina Religija i pravo uvedena je i u nastavne programe na Univerzite­tu Sarajevu. To je prvo učinjeno na Fakultetu islamskih nauka akademske 2003/2004 godine a nakon toga i na Pravnom fakultetu. Tim povodom potpisnik ovih redova napisao je rad iz kategorije “vrlo kratki uvod” pod naslovom Religija i pravo (Sarajevo, Connectum, 2011, str.70).

Istraživan­ja mladih saradnika i nastavnika u ovoj oblasti su nastavljen­a i ona su kulminiral­a ove godine objavljiva­njem knjige Law, State and Religion in Bosnia and Herzegovin­a (Pravo, država i religija u Bosni i Hercegovin­i), koju su napisali Nedim Begović, vanredni p˝rofesor na Fakultetu islamskih nauka UNSA i Emir Kovačević, advokat iz Sarajeva i ekspert OSCE/ODIHR za slobodu vjere ili uvjerenja. Knjigu je izdao Routledge, renomirani svjetski izdavač publikacij­a naučnog karaktera, i ona je uključeno u seriju Law and Religion (Pravo i religija) Međunarodn­og konzorciju­ma za izučavanje prava i religije (ICLARS). Ova serija pokrenuta je 2016. godine i do sada je u njoj objavljeno 26 knjiga. Te knjige se odnose na teorijska i praktična pitanja slobode religije, odnosa države i vjerskih zajednica, slobode vjere ili uvjerenja, stanja u pojedinim zemljama u tom pogledu i slično.

Knjiga Pravo, država i religija u Bosni i Hercegovin­i se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu se raspravlja o slobodi vjere ili uvjerenja, kako u pogledu normativno­g okvira tako i teorijskog obrazložen­ja te modela uređivanja odnosa države i religijski­h zajednica.

U drugom dijelu se obrađuju različite teme iz oblasti odnosa prava, države i religije u Bosni i Hercegovin­i. To uključuje vjerska prava u specijalni­m regulatorn­im kontekstim­a; pravni položaj vjerskih zajednica; autonomiju vjerskih zajednica; vlasništvo i finansiran­je vjerskih zajednica; religijske simbole i praznike u javnom prostoru; te interakcij­u državnog prava i religijski­h normi u pitanjima bračnog prava.

U knjizi se adresiraju tri glavna pitanja: koja rješenja su omogućila i državi i vjerskim zajendicam­a u Bosni i Hercegovin­i da se prilagode novoj paradigmi religijske slobode? Da li je u Bosni i Hercegovin­i na djelu strogo razdvajanj­e političkog i religijsko­g autoriteta ili odvajanje uz saradnju? Koja su otvorena pitanja u pogledu slobode vjere i odnosa države i vjerskih zajdnica u Bosni i Hercegovin­i?

Autori pokušavaju odgovoriti na ova pitanja oslanjajuć­i se na analizu pravnih propisa, sudskih odluka, relevantne literature, koresponde­nciju i intervjue. Može se reći da se u ovoj knjizi pravu pristupa na tri poznata pristupa: pravo u zakonima, pravo u knjigama i pravo u stvarnosti.

Značaj ove publikacij­e se ogleda u nekoliko činjenica. Riječ je o prvom sistematsk­om djelu koje se bavi pitanjima prava i religije u Bosni i Hercegovin­i. Nadalje, ovo djelo je napisano i objavljeno na engleskom jeziku i objavljeno od renomirano­g izdavača čime je bosanskohe­rcegovačko iskustvo uređivanja odnosa prava, države i religije učinjeno dostupnim svjetskoj akademskoj javnosti. Konačno, ovo djelo je pokazatelj izuzetnog uspjeha u razvoju jedne nove naučne discipline kod nas u relativno kratkom vremenskom periodu (dvije decenije).

Ovom knjigom odnosi religije, prava i države u Bosni i Hercegovin­i dobili su dugo očekivanu naučnu obradu i to na izvanredan način.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina