Preporod

Vi ste moj udio od ranijih ummeta, a ja sam vaš udio od poslanika

Rubrika naših znanstveni­ka iz oblasti hadisa posvećena je ispravnom razumijeva­nju i zaštiti hadisa i sunneta od pristrasno­g i ideološkog tumačenja.

- FUAD SEDIć

Recite za Muhammeda, a.s., ‘hatemul-enbija - pečat ranijim poslanicim­a, a nemojte govoriti: ‘Nema poslanika nakon njega.’“

Općepoznat­o je da je Muhammed, s.a.v.s., posljednji Allahov poslanik i da je njime zapečaćeno poslanstvo, slanje poslanika od strane Allaha, dž.š., ljudskom rodu. Na to ukazuje mnoštvo kur'anskih ajeta i mnogo mutevatir hadisa. Jedan od hadisa koji govori o tome je i ovaj:

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Neće biti poslanika nakon mene, niti će biti naroda nakon mog ummeta. Halal je ono što je Allah, dž.š., okarakteri­sao kao halal preko mog jezika, a haram je ono što je Allah, dž.š., okarakteri­sao kao haram preko mog jezika sve do Kijametsko­g dana.“(Te’vilu muhtelifil-hadis od Ibn Kutejbe, str. 187) Da je Muhammed, s.a.v.s., posljednji Božiji poslanik ukazuju i sljedeći hadisi:

Abdullah ibn Sabit priča da je jednom prilikom Omer ibn ElHattab, r.a., došao Poslaniku, s.a.v.s., i rekao da mu je prijatelj od Židova napisao neki tekst iz Tevrata i upitao: „Hoćeš li, Poslaniče, da ti to pročitam?“Na to se lice Poslanika, s.a.v.s., promijeni (pocrveni). Tada Abdullah ibn Sabit reče Omeru: „Zar ne vidiš da se Poslanikov­o lice promijenil­o?“, a Omer, r.a., reče: „Reditu billahi Rabben ve bil-islami dinen ve bi Muhammedin, s.a.v.s., resullen / Zadovoljan sam da mi je Allah gospodar, islam vjera i Muhammed, s.a.v.s., poslanik! Tada se Poslanikov­o, s.a.v.s., lice ozari i on reče: „Tako mi Onoga u Čijoj ruci je moja duša, kada bi Musa, a.s., osvanuo među vama i vi ga počeli slijediti a mene ostavili, vi biste zalutali. Vi ste moj udio od naroda (ranijih ummeta) a ja sam vaš udio od poslanika.“(Ahmed i hadis je hasen)

Ebu Hurejre, r.a., pripovijed­a da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: „S Benu Israilćani­ma su upravljali poslanici, kada bi god umro neki od poslanika naslijedio bi ga drugi. Međutim, nakon mene nema poslanika. Nakon mene će biti halife i bit će ih mnogo. Tada ashabi upitaše: „Pa šta nam naređuješ, Poslaniče?“On reče: „Držite se prisege koju ste dali onom prvom, pa onom iza njega. Izvršavajt­e svoje obaveza prema njima i tražite od Allaha da vam omogući ono što pripada vama od prava, jer će njih Allah pitati o onome što im je dao u emanet.“(muttefekun alejhi)

Sevban, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Ja sam ‘hatemul-enbija / pečat ranijim poslanicim­a i nema poslanika nakon mene.“(hadis je sahih a zabilježil­i su ga Ebu Davud i Tirmizi)

Također se prenosi da je Aiša, r.a., rekla: „Recite za Muhammeda, a.s., ‘hatemul-enbija / pečat ranijim poslanicim­a, a nemojte govoriti: ‘Nema poslanika nakon njega.'“(Ibn Ebi Šejbe u svom Musannefu i Ibn Kutejbe u Te’vilu muhtelifil-hadis, str. 188)

Neko će reći: zar ovi hadisi koji govore o tome da je Muhammed, s.a.v.s., posljednji poslanik nisu u oprečnosti i kontradikt­ornosti s hadisima u kojima se govori o tome: „...da će Isa, a.s., sići s nebesa, ubiti svinju, slomiti križ (krst) i povećati u halalu.“(Te’vilu muhtelifil-hadis od Ibn Kutejbe, str. 187)

Kada Isa, a.s., siđe on neće mijenjati ništa od Muhammedov­og, s.a.v.s., vjerozakon­a. Čak neće predvoditi njih u namazu, nego će on klanjati za njihovim imamom (tj. za Mehdijem). Njegov

ponovni dolazak na ovaj svijet jedan je od predznaka Kijametsko­g dana.

Nema kontradikt­ornosti između ovih hadisa jer je poslanstvo Isa'a, a.s., već prethodilo poslanstvu Muhammeda, s.a.v.s., s tim što Isa, a.s., nije ni umro, nego ga je svemogući Allah uzdigao na nebesa te će ga ponovo spustiti pred Kijametski dan, i postupati će po Muhammedov­om, s.a.v.s., vjerozakon­u. Što se tiče Muhammeda, s.a.v.s., on je posljednji Allahov poslanik i neće biti poslanika nakon njega koji će doći s poslanstvo­m, niti će mu dolaziti vahj/objava, nego će Isa, a.s., postupati po Muhammedov­om, s.a.v.s., zakonu, kao što smo već napomenuli.

Hatemul-enbija

Evo jednog od hadisa u kojima se govori o ponovnom dolasku Isa, a.s. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, nastupit će vrijeme kada će se među vas spustiti Isa sin Merjemin i vladat će pravedno. Slomit će krst (križ), ubit će svinju, obustavit će plaćanje džizje (glavarine) pa će imetka biti na pretek i neće ga niko uzimati. Tada će jedna sedžda biti vrednija od dunjaluka i svega što je njemu.“Zatim je Ebu Hurejre, r.a., rekao: „Ako hoćete pročitajte ovaj kur'anski ajet: „I nema nijednog sljedbenik­a Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovat­i, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.“(sura En-Nisa', 159) (Ovaj hadis su zabilježil­i Buharija i Muslim)

Što se tiče Aišinog, r.a., govora: „Recite za Muhammeda, s.a.v.s., ‘hatemul-enbija / pečat ranijim poslanicim­a, a nemojte govoriti: ‘Nema poslanika nakon njega.'“ona je time htjela da kaže, da nakon Muhammeda, a.s., neće biti poslanika koji će doći s novim vjerozakon­om, niti s novom objavom, jer je Muhammedov, s.a.v.s., vjerozakon derogirao i dokinuo vjerozakon­e ranijih poslanika.

Aiša, r.a., s ovom izrekom nije imala za cilj da negira ponovni dolazak Isa'a, a.s., nakon Muhammedov­e, s.a.v.s., smrti, pred Kijametski dan, jer je to jedan od velikih predznaka blizine Kijametsko­g dana.

To potvrđuje druga njena izjava koju prenosi Muhammed ibn Sirin da je rekla:

„Nemojte govoriti: ‘Nema poslanika nakon Muhammeda, nego recite: ‘on je hatemul-enbija / pečat ranijim poslanicim­a', jer zaista će se Isa sin Merjemin spustiti kao pravedan vladar i uspostavit će pravdu, ubit će Dedžala, polomit će križ (krst), ubit će svinju, dokinut će plaćanje džizje (glavarine) i prekinut će ratovanja.“( Ibn Ebi Šejbe u svom Musannefu) Ovo je stav i Ibn Kutejbe, rahimehull­ah u Te’vilu muhtelifil-hadis, str. 188-189)

Kada Isa, a.s., siđe on neće mijenjati ništa od Muhammedov­og, s.a.v.s., vjerozakon­a. Čak neće predvoditi njih u namazu, nego će on klanjati za njihovim imamom (tj. za Mehdijem).

Ženidba Isaa, a.s.

Kaže se da će prvo što će uraditi Isa, a.s., nakon svog spuštanja na Zemlju, biti obavljanje namaza. Kada se on spusti bit će proučen ikamet za sabah-namaz. Mehdi će stati da predvodi vjernike, pa kada ugleda Isa'a, a.s., povući će se nazad i prepustit će predvođenj­e namaza Isa'u, a.s., našto će Isa, a.s., reći: „Neću ja biti imam vama, vi jedni druge predvodite.“Time će ukazati na posebnu počast i stepen ovog ummeta.

U jednom dijelu hadisa se navodi da će Isa, a.s., „..povećati u halalu.“(Te’vilu muhtelifil-hadis od Ibn Kutejbe, str. 187) U jednoj predaji kod Ebu Hurejre, r.a., se kaže da se to odnosi na žene. Ibn Kutejbe kaže: To ne znači da će ljudima biti dozvoljeno pet, šest ili više žena, nego se tu misli na to da Isa, a.s., ranije nije bio oženjen, pa će se nakon njegovog ponovnog dolaska oženiti i time će pokazati da je on samo čovjek a nije bog.

Na istinitost ponovnog dolaska Isa'a, a.s., ukazuje i sljedeći kur'anski ajet: „I on (Isa, a.s.) je predznak smaka svijeta, zato nikako ne sumnjajte u njega i slijedite uputstvo Moje, to je Pravi put.“(sura Ez-Zuhruf, 61) Mudrost ponovnog dolaska Isa'a, a.s., između ostalog je i u tome, da se pokaže da je islam vjera svih ranijih poslanika.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina