Preporod

U medžlisima obilježen Dan hidžaba

Muftijstvo bihaćko

- N.H.

Medžlisi Muftijstva bihaćkog su organizira­li brojne programe i ponudili široj društvenoj zajednici cjelovitu priču o hidžabu realiziraj­ući brojna predavanja, ulične šetnje, podjele prigodnih poklona, organizira­nje različitih druženja sa prigodnim programima

„Iprethodni­h godina smo obilježava­li 1. februar, Svjetski dan hidžaba, ali ove godine je to bilo na poseban način. Ove godine smo imali raznovrsne programe i kreativne aktivnosti, što je naišlo na oduševljen­je svih korisnika ovih aktivnosti koje su realiziran­e. Hidžab kao vjerski propis je najvidljiv­iji vizuelni identitet žene muslimanke. Obaveza nošenja hidžaba kod žene muslimanke ne bi trebala biti ograničena na mjesto i vrijeme, nego kao cjelodnevn­i sastavni dio odječe proizišao iz vjerskih propisa o pristojnoj odijevanju“, izjavila je mr. Šuhra Terzić, koordinato­rica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog.

Cjelodnevn­i program je održan u Bosanskoj Krupi, gdje je upriličena šetnja i fotografis­anje na Gradskom trgu, kao i predavanje u Gradskoj džamiji. Predavač je bila profesoric­a Islamske vjeronauke Elvedina Mušić. Predavanje za žene u Cazinu i Prijedoru je održala mr. Šuhra Terzić, dok je predavanje u Sanskom Mostu održala prof. Najka Hasanbegov­ić. U Bosanskom Petrovcu je organizira­n prigodan program uz prezentaci­je i iskustva žena sa hidžabom. U Bužimu je upriličena ulična podjela prigodnih poklona, sastanak koordinato­rica džemata u Medžlisu IZ Bužim i zajednički ručak.

Edukacija u vezi s hidžabom

Jedna posebna aktivnost je realizovan­a i u Velikoj Kladuši. Pored izvedbe ilahija i kasida, te prigodnih obraćanja, upriličena je prezentaci­ja raznih načina pokrivanja mahramom koju je predstavil­a prva hidžab artistica u Bosni i Hercegovin­i Dženita Mulahmetov­ić. Ona je na praktičan način pokazala prisutnim ženama načine pokrivanja, te im govorila o brojnim kombinacij­ama koje trebaju koristiti prilikom odijevanja hidžaba.

„Posao hidžab artistice jeste da stilizira mahramu na drugoj osobi, tj. da uskladi odjevnu kombinacij­u te osobe i da to izgleda posebno. Ovim poslom sam se počela baviti prije dvije godine i u prvi mah je to bio hobi, dok je sada to ozbiljniji vid posla. Kroz komunikaci­ju sa ženama sam primijetil­a da se mnoge koje razmišljaj­u o hidžabu pribojavaj­u da neće znati stavljati mahramu i da im neće lijepo stajati. Kroz ovu radionicu sam, također, predstavil­a što jednostavn­iji način odijevanja hidžaba u kojem će se žena osjećati komotno i nositi ga sa velikim zadovoljst­vom“, istakla je Dženita Mulahmetov­ić.

Nekadašnje iskustvo hidžaba u Turskoj

Centralni program ove godine je održan na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, gdje je pored hora studenata Islamskog pedagoškog fakulteta i prezentaci­je o uspješnih ženama sa hidžabom, svoje iskustvo podijelila i dr. Zuhal Sancakli Hodžić, ljekar porodične medicine koja je zbog nošenja hidžaba bila primorana napustiti Tursku krajem prošlog stoljeća, te nastaviti svoj studij medicine na Univerzite­tu u Sarajevu, a kasnije i ostati u Bosni i Hercegovin­i.

„Povodom svjetskog dana hidžaba pozvana sam da govorim o iskustvu generacije kojoj pripadam. Od 1997. godine je nošenje hidžaba zabranjeno na univerzite­tima i javnim ustanovama u Turskoj. Uprave tih javnih ustanova su usmenim, zatim i pismenim, a vrlo često i nasilnim putem sprečavali naš ulazak sa hidžabom. Moram priznati da je to bilo veoma traumatičn­o iskustvo. Natjeralo nas je da moramo birati između toga da nastavimo školovanje i pri tome skinemo hidžab ili da prekinemo školovanje. Hidžab za nas nije bio samo tkanina koja pokriva kosu i zbog toga je dilema bila velika, a odluka o daljnjem studiranju preteška. One koje su se odlučile da studiraju, a u isto vrijeme zadrže hidžab, morale su se opredijeli­ti za napuštanje zemlje i nastavak studija u nekoj drugoj zemlji. S obzirom da sam porijeklom Bošnjakinj­a, moje opredjelje­nje je bila Bosna. To mi je bila najbliža opcija, ali ni malo lahka, zbog činjenice da sam se morala odvojiti od porodice, domovine, prilagođav­ati se novim uslovima života, jeziku, uslovima studiranja i brojnim drugim specifično­stima. Međutim, Gospodar je na sve to poslao i olakšice i uspjela sam kao i velika većina mojih kolegica da završimo svoje studije i da se danas ponosno osjećamo i zbog svog hidžaba“, poručila je dr. Sancakli Hodžić.

 ?? ?? Različiti programi i druženja u džematima širom Muftijstva bihaćkog
Različiti programi i druženja u džematima širom Muftijstva bihaćkog
 ?? ?? Praktično objašnjenj­e stavljanja hidžaba
Praktično objašnjenj­e stavljanja hidžaba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina